U duhu istoka

Serbiancafe
U duhu istoka


Na nedavno završenim milanskim revijama muške mode prikazani su najnoviji trendovi za jači pol. Prikazane kolekcije kreatora za proleće 2009. pune su čežnje za dalekim, koloritnim i jarkim istokom. 
Široke svilene pantalone s Balija, kratke burmanske svilene dimije, kakve je nosio kralj u kojeg se zaljubljuje Džodi Foster u filmu „Kralj i ja”, svileni šalovi koji se nose omotani oko struka umesto kaiša i košulje s ruskom kragnom biće osnova muške garderobe u narednoj sezoni. Zapad se sledeće sezone približava Istoku i preko bogatih cvetnih uzoraka, pužića i listića, koje mi nazivamo kašmirskim uzorkom, a koje su obožavali hipiji. Tu su i boje Indije i Tajlanda, žuta boja začina kari i jaka crvena boja šafrana.

„Armani” je i ovoga puta ostao dosledan sivoj boji, ali je kolekciju oplemenio orijentalnim bojama jorgovana, ciklame, indigo plave i snažne purpurne boje. Frida Đijanini, „Gučijeva” dizajnerka, želela je da napravi kolekciju u kojoj se „mladost i luksuz nevidljivo, bez šavova, spajaju u jedno”, pa je napravila puno kežual komada sličnijih „Dizelu” nego „Gučiju”. Međutim, i ona je podlegla zovu egzotike, pa je i sportske, uske pantalone, košulje, pa čak i cipele i torbe ukrasila izvezenim bujnim rastinjem, cvećem i rajskim pticama džungla i prašuma.

Međutim, divlje zelene paprati i kašmirski pužići najdublje su povezani s markom „etro”. Današnji nastavljač porodične tradicije Kean Etro za reviju je napravio mnogo odela, ali opšti utisak je mnogo lepši jer su napravljena od zgužvanog lana i sjajne svile. Osim toga, nove „etro” košulje muškarac nosi raskopčane do struka ili samo ovlaš zamotane oko tela širokim svilenim šalom.


SourceAdd your comment
  Anonymous comment
Nickname:
Password:
  Remember me on this computer

Title:
Send me by email any answer to my comment
Send me by email every new comment to this article