Amit a napszemüvegekről tudnod kell

Ambrus Kata Női Portál
Amit a napszemüvegekről tudnod kell


Nem kell választanod a divat és a védelem között – mind a kettőt megkaphatod egyszerre.Csak állsz tanácstalanul, annyiféle napszemüveget lehet kapni? Mindnek más az ára, más az anyaga… Könnyen választhatsz majd, ha előre végiggondolod, mi az amit, muszáj, hogy tudjon az új cucc.

Védelem az ultraibolya sugárzás ellen (UV Protection) – ezt muszáj!!!

Végülis a napszemüveg erről szól. Hogy védi a szemedet az ultraibolya sugárzástól. Mert a napsütés károsíthatja a szemedet. Az olyan napszemüveg, ami erre nem képes, akár árthat is. Válassz olyat, amin „UV 400” vagy „100% UV protection” felirat van, ez azt jelenti, hogy kiszűri az UVA és UVB sugarak 99-100%át.


A lencse anyaga

Az sem mind egyforma. Súlyra, tartósságra is különböznek.
Napszemüvegekhez általában polikarbonátot - ez egy nagyon könnyű műanyag -, vagy valódi üveget használnak, ez pedig, bár nehezebb, de sokkal tartósabb. A dioptriás napszemüvegeket más anyagból készítik.


A bevonatok

A legfontosabb bevonat persze, az UV szűrő.
 
 A színek

A lencsét azért színezik, hogy a rajtuk keresztüljutó fény egy részét elnyeljék. Hogy milyen színt választasz, az az ízléseden múlik, de van pár dolog, amit jó, ha végiggondolsz:

A szürke árnyalatok csökkentik a fény intenzitását, de nem torzítják el a színeket.

A barna és borostyán árnyalatok a ragyogást csökkentik, azt is, ami a napfény kékségéből ered, amitől néha olyan homályosan látunk napsütésben. De jobban torzítják a színeket, mint a szürke lencsék.

A sárga árnyalatok még a barnáknál is jobban szűrik a ragyogást, tényleg élesen láthatunk velük, de szörnyen torzítják a színeket.

A zöldes lencsék csökkentik a ragyogást és a kék fény egy részét ki is szűrik. Jó kontrasztos képet kapunk a tárgyakról.

A rózsaszínes lencsék jók vízisportokhoz, továbbá tökéletesen látunk vele a szabadban, mert kék és zöld háttér előtti tárgyakról remek éles képet adnak.
 


Polarizált lencsék

A polarizáló bevonat a ragyogást csökkenti, ami akkor keletkezik, amikor a fény, mondjuk vízfelületről, vagy forró aszfaltról verődik vissza.


Karcolásállóság

A műanyag lencse sokkal könnyebben karcolódik, mint az üveg. Az igazán jól használható napszemüvegeken ezért van ilyen karcolásálló bevonat is.
 
 Tükrös lencsék

Ezek sokkal könnyebben karcolódnak a többinél, mert az a fényes tükör-bevonat kerül rá legutoljára – és kopik le legelőször.


Plusz védelem

Ha a napszemüveg fazonja olyan, hogy a halántékodat is takarja, az véd az oldalról bejövő fénysugarak ellen is.
Néha egy széles karimájú kalap többet segít, mint egy kevésbé jó napszemüveg.

SourceAdd your comment
  Anonymous comment
Nickname:
Password:
  Remember me on this computer

Title:
Send me by email any answer to my comment
Send me by email every new comment to this article