MONDO na kafi sa šeikom: Sve su žene princeze

Ivana Šimundža, Mondo
MONDO na kafi sa šeikom: Sve su žene princeze


Kada je tek “uplovio” u modne vode, mladi šeik Amer Hasan nije mogao ni da zamisli da će godinama kasnije osvojiti titulu "stiliste aristokratije". 
San o uspehu u svetu mode ostvario je kad je postao lični kreator pokojne princeze Dajane, ali i drugih dama iz “visokog društva” - Ledi Anabel Goldsmit, Barbare Kartland, Džemajme Kan...

Njegov orijentalno-evropski stil prepoznatljiv je i na nekim muzičkim zvezdama, poput članova grupe Boney M, a mnoge druge poznate ličnosti ga angažuju kao ličnog kreatora.

Da odlično spaja modu Istoka i Zapada, pokazao je
na modnim pistama banjalučkog "Fashion Faira" gde je premijerno predstavio svoju novu kolekciju za jesen- zimu 2008. i tako doneo malo svetskog glamura na modnu scenu Republike Srpske.

Ženstveno, seksi i elegantno... najbolje opisuje kolekciju koju je šeik specijalno dizajnirao za reviju u BiH. Kreacije se mogu nositi u svim prilikama - od dnevnih do večernjih varijanti. Lepršave i zavodljive haljine crno–belih tonova, sa malo srebrenih i bakarnih šljokica, posebno su oduševile banjalučku modnu publiku.

Sa šeikom i vlasnikom londonske modne kuće “SAH” družili smo se u jednom banjalučkom kafiću i uverili se da je, uprkos tome što je deo britanske elite, vrlo jednostavan i pristupačan, a upravo tako je za MONDO opisao i novu kolekciju.

“Kolekcija je praktična, elegantna, ali i pristupačna. Koristio sam pamuk, ali i svilu kako bih dodao poseban glamur kolekciji. Inspiracija su mi bile sve lepe žene sveta: Elizabet Tejlor, Odri Hepbern, Džeki Onazis…Odabrao sam crnu i belu jer su eru četrdesetih i pedesetih obeležile upravo te boje i crno-beli filmovi. Ovu kolekciju želim da posvetim svim vašim ženama”, ističe šeik.

Inspiraciju za kolekcije pronalazi u ljudima, ali i putovanjima u druge zemlje u kojima je mnogo naučio o modi. Ističući da upravo moda može da pomogne u prevazilaženju razlika između religija, kultura i tradicija, kombinuje orijentalno i evropsko u svojim kolekcijama.

“Volim da putujem i pronalazim inspiraciju u kostimima drugih zemalja. Uzeo sam inspiraciju iz mog, pakistanskog sveta i pokušavam da je prilagodim i ostalim tržištima. Isto to volim da tražim i u ostalim zemljama”, kaže šeik, ponosno naglašavajući da je on britanski dizajner pakistanskog porekla.


Za Bosnu saznao od ledi Di

Jedna od njegovih životnih inspiracija bila je pokojna ledi Di, o kojoj priča sa velikim oduševljenjem.

“Dajana me praktično promovisala u modnom svetu. Kada je princeza nosila moje modele, skrenula je pažnju na mene na internacionalnom nivou. Dajanu pamtim kao skromnu, inteligentnu i pažljivu osoba, a kod nje mi je bilo najbolje to što je uvek bila puna energije i volela je da slavi svaki trenutak života”, priča šeik za MONDO.

Od ledi Di je prvi put i čuo za Bosnu i Hercegovinu, pošto mu je nekoliko puta pričala o svojim posetama toj zemlji.

“Sećam se kada je ona bila ovde. Pričala mi je o BiH. Sad kada sam tu, uverio sam se u njene reči i iskreno se nadam da ću moći da prodajem svoje kolekcije i na ovom tržištu ”
, kaže šeik.

Ne krije da je oduševljen lepotom Banjalučanki, za koje ističe da zrače posebnom energijom.

“Manekenke koje su nosile moje kreacije, žene sa vašeg podneblja su prelepe i bio sam zaista impresioniran. Devojke u Banjaluci imaju stila u oblačenju, u šta sam se uverio šetajući gradom”, oduševljeno priča šeik i poručuje da je za njega “svaka žena na svetu princeza”.

Za organizaciju “Fashion Faira” u Banjaluci ima samo reči hvale, a nekoliko puta tokom razgovora istakao je da je zahvalan ljudima koji su ga pozvali da u gradu na Vrbasu premijerno predstavi svoju novu kolekciju.

Nema sumnje da je dizajner Amer Hasan bio zvezda večeri ove modne manifestacije, ali i banjalučkih ulica gde se nekoliko dana šetao sa svojom "pratnjom", obučen upravo onako kako to i dolikuje pravom šeiku.

Baš kao u narodnoj pesmi: Dođe jednom sa Istoka, bogat šeik crna oka...SourceAdd your comment
  Anonymous comment
Nickname:
Password:
  Remember me on this computer

Title:
Send me by email any answer to my comment
Send me by email every new comment to this article