Kimono, origami i VB ukućani

Mondo
Kimono, origami i VB ukućani


Drugi dan Jacobs Fashion Selectiona obeležio je spoj nespojivog: nakon Murine konfekcije, revije brenda Oviesse, koja je izazvala veliko interesovanje javnih ličnosti zbog pojavljivanja učesnika nedavno završenog serijala VB VIP, usledile su kreacije Akemi Doi koja nas je podsetila da je moda - umetnost. 
Revija japanske kreatorke Akemi Doi koja je u ponedeljak uveče održana na Jacobs Fashion Selectionu u hotelu Hyatt prizvala je duh istočnjačke tradicije - ritmična muzika i manekenke koje se usporeno kreću pistom vratili su nas kroz vreme u Japan 17. veka.


"Ova kolekcija inspirisana je japanskom tradicijom i radovima Korina Ogate, našeg čuvenog slikara iz 17. veka. Trudila sam se da spokoj i savršenu ravnotežu koji vas opčine kada stojite pred njegovim slikama dočaram kroz drugi medij, da u modi koju doživljavam kao umetnost, postignem taj tanani balans izmedju elemenata koji je sačinjavaju", izjavila je Akemi Doi za MONDO.

Njen cilj je da predstavi japansku tradiciju kroz modu, ne bi li uspela da je sačuva od zaborava. Kimono i origami, koji se mogu doživeti kao simbol čitave kulture, prepliću se u modelima ove kreatorke na svež i neočekivan način.

Prikazani modeli bili su umetnost u najboljem smislu te reči, iako su neki od njih i nosivi, na primer košulje sa rukavima koji se pri dnu šire i bude asocijaciju na kimono ili koso sečene, asimetrične suknje od svetlucavih tkanina.


Ima li nade za tradiciju

Vrlo interesantan je bio i potpuno svedeni crni model sa diskretnim vezom takođe u crnoj boji, smenjivale su se suknje od sirove svile, lake tunike od pamučnih materijala, i haljine izrađene od komada rukom oslikane svile sa cvetnim motivima.
"Modeli su napravljeni od prirodnih materijala, pamuka i svile. Mislim da ni jednom drugom tkaninom ne bih mogla da ispratim formu i postignem raskošan pad karakterističan za tradicionalni japanski kimono", objasnila je Akemi.


Na kraju je usledio Japan "u biti" transponovan u savremeni kostim 21. veka - rukom oslikani lotosi uz detalje izrađene u tehnici origamija na glavama ili ramenima manekenki.Revija Akemi Doi opravdala je suštinu modne umetnosti, čak i modeli koje ne biste poneli ne ostavljaju nikoga ravnodušnim, već prenose poruku - tradicija je deo nas samih, neophodno je pružiti joj šansu da nađe svoje mesto u životu savremenog čoveka.


Publiku privukli učesnici VB VIP

Ipak, ono što nas je iznenadilo je to što, osim slikarke Zorice Šuice i kreatora Zvonka Markovića, u prvim redovima publike na reviji Akemi Doi nije bilo javnih ličnosti od kojih je sve vrvelo na mnogo manje interesantnoj reviji brenda Oviesse.

Prosto je neverovatno da publika koja je došla da vidi konfekcijske modele robnih marki Mura i Oviesse nije imala strpljenja da pogleda i reviju za koju se ispostavilo da je od onih koje Beograd ne viđa tako često.

Možda je tome doprinela činjenica da su na reviji brenda Oviesse gosti - manekeni bili učesnici nedavno završenog serijala Velikog Brata VIP, pobednica Mimi, Slađa i Petar.

 

Spoj klasičnog i modernog

Mura je predstavila kolekciju za proleće/leto 2008. godine, u prepoznatljivom stilu ove modne kuće: smenjivale su se suknje, haljine i kostimi u pretežno bež i belim tonovima, pantalone ravnog kroja sa visokim pojasom, tunike i suknje dužine do pola kolena, idealne za savremenu zaposlenu ženu.


Muška odela za ovu sezonu odlikuju se donekle ukrojenim sakoima koji prate liniju tela i jednorednim kopčanjem, uglavnom sa dva dugmeta.

Akcenat ove Murine kolekcije je na visokom kvalitetu materijala – svi modeli izrađeni su od kombinacije pamuka, svile, kašmira i lana. Igra boja je prefinjena, dominiraju bež, bela i zelena, uvek aktuelna crna u kombinaciji sa paletom pastelnih tonova.

Spoj klasičnog i modernog, uz standardno precizne krojeve, trebalo bi da zadovolji zahteve mladih poslovnih ljudi koji od garderobe očekuju kvalitet, udobnost, ali i zadovoljavanje savremenih estetskih kriterijuma.

 


Uskoro revija Jagodice Bobice

Kolekcija brenda Oviesse "Dessert Fox" inspirisana je pustinjom i safarijem. U pitanju su uglavnom neformalni "gradski" modeli izradjeni od pamuka i lana u neutralnim bež tonovima, maslinastoj i beloj boji, kao i toplim "sunčanim" nijansama narandžaste i žute.

Smenjivale su se romantične košuljice, balon suknje, kostimi u safari stilu boje peska, i ljupke romantične haljinice vedrih dezena u kombinaciji sa uskim pantalonama.

Što se muškaraca tiče, izgleda da se u modu vraćaju klasične bermude do kolena i trikotaža.

Iako su predstavljeni modeli dobar izbor za leto u gradu, i ne može im se osporiti privlačan dizajn, imali smo utisak da je veći deo publike tu samo zbog Mimi, Slađe i Petra.

Pa, oni koji su došli da vide kako se učesnici Velikog Brata snalaze na pisti, nisu ostali uskraćeni za dobar provod. Pošto se svo troje bave manekenstvom, snašli su se sasvim dobro. Reviju je otvorio Petar, a zatvorili su je on i Slađa noseći Mimi na rukama (!).

Moramo priznati da nam je u tom trenutku prošlo kroz glavu "šta im je ovo trebalo"... Ipak, verovatno su ih ponele emocije, s obzirom na to da su u razgovoru za MONDO istakli da su se u Kući Velikog Brata sprijateljili, i da se sjajno slažu.

Mimi je najavila i reviju na kojoj će svoju novu kolekciju premijerno prikazati u Beogradu:

"Nova kolekcija je završena, i čim prodje ova gužva oko moje pobede u Velikom Bratu, planiram veliku reviju kojom ću se predstaviti beogradskoj publici", a otkrila nam je i da postoji mogućnost da se, ukoliko u tom trenutku ne budu zauzeti angažmanima van zemlje, u ulozi manekena nađu Slađa, Petar, ali i Kaya.

"Svi smo se sprijateljili, a pošto smo za mesec dana uspeli i prilično dobro da se upoznamo, mislim da bi oni moje modele umeli da iznesu i predstave na pravi način", izjavila je Mimi.

Pogledajte vise u galerijiAdd your comment
  Anonymous comment
Nickname:
Password:
  Remember me on this computer

Title:
Send me by email any answer to my comment
Send me by email every new comment to this article