Pariz FW: Već viđeno i jedan skandal

Mondo
Pariz FW: Već viđeno i jedan skandal


Na nedelji mode u Parizu dominirale su siva i crna boja sa zelenim i pink detaljima. Suknje su "porasle", zapravo izdužile se do poda, pantalone se suzile, a naramenice se vratile 
Krzno i koža su imperativ za jesen-zimu 08/09, ali je ipak bilo kreatora koji su pokazali gadjenje prema tim materijalima. Tako je Stela Makartni, ćerka Pola Makartnija, svoju reviju posvetila muži i deci, ali i svima koji veruju da u modi nema mesta za krzno životinja. Njena kolekcija je ležerna, poput prethodnih, a dominirale su vunene haljine, koje su inače zaštitni znak ove kreatorke.

Čizme preko kolena, tašne geometrijskog oblika sa drškama od lanaca, kao i puno čipke, takodje će biti hit, mada, ako to ne volite, slobodno možete zadržati ovogodišnje modele, koji će i sledeće zime biti "dopušteni".
Nešto ženstveniju kolekciju videli smo na reviji modne kuće "Valentino" koju je prvi put priredila dizajnerka Alesandra Faćineti. Ona je uspela da zadrži zaštitni znak prethodnika - perfektno krojena odela, asimetrične suknje, pufnaste rukave, mornarskoplave providne bluze, uzane pantalone...

I Karl Lagerfeld je opravdao ime modne imperije za koju kreira već duže vreme - "Šanel" (
Chanel). Suknje do kolena od tvida, široki i duži blejzeri sa obaveznim kaišem oko struka, visoke štikle, uzane rolke i spemni ste, smatra Lagerfeld.

Iz modne kuće "Balensijaga" (
Balenciaga) predlažu široko gore, a usko dole - bluze od svile i pliša, uzane pantalone... dok se Galijano, koji radi za "Kristijan Dior" (Christian Dior), drži šezdesetih.

Iv Sen Loran (
Yves Saint Laurent) je, najblaže rečeno - iznenadio. Njegovi kaputi koji liče na voćkice nisu ostavili pozitivan utisak.
Nova kolekcija Vivijen Vestvud (Vivienne Westwood) je mešavina roka i politike. Učenici iz Notingema su tehnikom kućnog farbanja odevnih predmeta specijalno za ovu britansku kreatorku ispisali razne poruke na modelima iz njene kolekcije.

Tako je na modelu koji podseća na uniforme zatvorenika iz Gvantanama ispisan slogan "Fair Trial My Asse" (Pošteno sudjenje, malo sutra). Osim toga mogli smo da vidimo i jakne sa naramenicama, ravne kockaste cipele, kao i njene čuvene haljine.

Pravi skandal desio na Gotjeovoj (Jean Paul Gaultier) reviji. Manekenke su na glavama imale šubare sa sve očima, ušima, njuškama, zubima... sirotih ubijenih lisica. Bila je to rukavica u lice društvima za zaštitu životinja.Medjutim, Gotje nije bio jedini. Krzno se moglo videti i u publici - Eva Longorija, Lindsi Loan, Ana Ventur... pokazale su svoje nove bunde.

"Mnogo poznatih osoba nosi krzno jer im kreatori i modne kuće bunde daju besplatno kako bi promovisali svoju okrutnost. To je dobra reklama za kompanije, ali ne i za slavne ličnosti, oni bi trebalo da se stide", rekao je portparol Društva za zaštitu životinja Njujorka.

Da li se i vi stidite ili jedva čekate da nabacite novu bundicu? Mi vam predlažemo sledeće - ako baš želite da budete u trendu neka krzno u kojem ćete se šepuriti sledeće zime bude veštačko. Sada barem postoje fenomenalni "veštaci".


SourceAdd your comment
  Anonymous comment
Nickname:
Password:
  Remember me on this computer

Title:
Send me by email any answer to my comment
Send me by email every new comment to this article