New York Fashion Week

HG, Style.com Sikk Magazin
New York Fashion Week


Felidézzük a New York Fashion Week legfontosabb eseményeit, formáit, arcait és vonalait.A New York Fashion Week szeptember 5-12-ig tartó divatünnepén 78 ready-to-wear kollekció szemléltette a 2008-as tavaszi szezon új irányait. A New York-i stílus szemléket általában - a londonihoz vagy a párizsihoz viszonyítva - sokkal visszafogottabb, hordhatóbb elegancia jellemzi. Itt a ready-to-wear valóban a hordhatóságról, a mindennapi élethez simuló egyszerű, de mégis esztétikus megoldásokról szól. A szabadabb, önállóbb és artisztikusabb európai variánsokhoz képest itt arányaiban sokkal több (vagy csupán látványosabb?) a piac elvárásaihoz igazított kreatív viseleti jelenlét.
Az első nap délelőttjét uraló sápatag, kiszámítható és éppen ezért unalmas, ötödik sugárúti luxus-egyenruha/egyenruha-luxus kliségyűjteményt - leszámítva az ABAETÉ és az Alexandre Herchovitch bátor szín- és formakísérleteit - egyszerűen összefoglalhatjuk az Erin Fetherston kollekció példáján. Halványszürke, fehér, ekrü, füstös barna és egyéb földszín pasztellek, selyem minden mennyiségben, a szabások a negyvenes évek beach-luxury hangulatát idézik. Az EF kollekció központi kiegészítője pedig a kilencvenes éveikben járó, milliárdos New York-i, társasági matrónák azaz, society lady-k által viselt elmaradhatatlan selyemturbán, ami a zsenge nádszál modelleken viszontlátva vicces és anakronisztikus hatást keltett. A turbán még Poiret múlt század eleji vagánysága volt az orosz balett által ihletett, keleties ízű stílus-forradalom egyik esszenciájaként. Be kell látnunk azonban, hogy az új ezredben pusztán muzeális értéke lehet, így a következő tavasz ruhatárából mindenképpen mellőznénk.

Az unalmas kezdésen túllépve, a délutáni és az esti bemutatók végre beváltották a kíváncsiak reményeit. Az első, valóban izgalmas és szofisztikált kollekciót az ADAM (a névváltoztatás előtt Adam + Eve) mutatta be. A sportos eleganciát képviselő márka a kortárs szabászati és viseleti trendeket továbbgondoló ruhái az előbbiekkel ellentétben meg sem próbálták monokróm selymekkel és múltidéző, biztonságos ismétlésekkel megúszni a tavasz friss és könnyed hangulatát. A kollekció világos, sportosan élénk, színes anyagmegoldásai a tavasz dinamikus, fiatal és energikus aspektusát hozták elő. Nicole Miller kollekciója nőies szabásaival, bátor és élettel teli minta- és színhasználatával ugyancsak ébresztő vekkerként hatott és mintegy megágyazott a L.A.M.B igazi celeb-performanszához. Gwen Stefani kollekcióját nem lehet és nem is érdemes kiragadni abból a komplex show-művészeti koncepcióból, amiben fogant. A kiváló stiláris megoldásokkal, retro-felszámoló viseleti átiratokkal összeállított ruhák, ahogyan a parfümök és kiegészítők piacán történő dinamikus előretörés is azt jelzi, hogy Gwen Stefani minden érzékünkre egyaránt és jogosan tart igényt.A további napokon nagyjából papírforma szerint zajlottak az események, azaz a nagy nevek rendre beváltották a hozzájuk fűzött kisebb vagy nagyobb reményeket. Viszont elenyészően kicsi volt a dinamikus és kreatív fiatal, feltörekvő márkák jelenléte. Egészen pontosan a második nap három résztvevőjére, a malajziai Yeohlee Teng-re, az orosz Terexovra és a japán Akiko Ogawa-ra gondolunk. Mindhárman több éve vannak a porondon, de lendületes, formabontó és valóban kortárs munkáik okán sokkal jobban illenének a londoni divathét színes mezőnyébe.
Kifutók és hotelszobákA nagy nevek, amilyen Vera Wang, Anna Sui, Carolina Herrera, Zac Posen, Donna Karan vagy Anne Klein mind méltónak bizonyultak az eddig kiérdemelt feltétlen bizalmunkra. Naoki Takizawa - több mint 26 évig Issey Miyake legközelibb munkatársa - ugyancsak kiválót alkotott különleges szabási technikájával, ami a konstrukcionális beavatkozások ellenére megtartja az anyagok eredeti megjelenését. A Yamamoto-féle városi nomádok sportosabb rétegének készülő Y-3 vonal bemutatója az esőáztatta New York-i flaszteren ugyancsak nagy hatásúnak bizonyult. Míg a nézők beszámolói főként a kényelmet mellőző környezetre emlékeznek, mi annak örülünk, hogy Yohji mester ismét bravúrosan továbbgondolta azt logo-iróniát, amit legutóbb a Louis Vuitton embléma-tapéta kapcsán vetett fel fekete alapon fehér nyomatos ruháin. Az Adidas csíkjait eddig sohasem tapasztalt kultikus magasságokba emeli az egyediség és a variabilitás mentén, de egy újabb, a Y-3 számára alkotott indás, csillagos patternnel visszautal az embléma-tapéta kritikájára.

Runway, Backstage, and Afterparty: NY Fashion
A New York Fashion Week hivatalos honlapján olvasható programból hiányzó, ám mégis a divathét idején és helyszínein bemutatott tavaszi kollekciók szinte kivétel nélkül kihagyhatatlanok, és szerencsére a style.com megbízható adatbázisából elérhetőek. Az újraélesztett Helmut Lang tavaszi összeállítása mellőz mindent, ami luxus és beépít mindent, ami mai. A jelenleg a Line Theory Holdings birtokában lévő márka aktuális főszabászai Michael és Nicole Colovos méltó folytatói a Helmut Langra jellemző letisztult, szikár és architektorikus designnak. Talán Benjamin Cho kollekciójával lehetne a legjobban párba állítani, aki a mértani egyszerűség szintjére redukált ruházati alapformákat az organikusság és a véletlenszerűség hatásainak tette ki. Szünetek, lyukak, kihagyások, és vastag, kötélszerű sujtások ötvözetével helyettesítette mindazt, amit a klasszikus szabászati arisztokrácia mintákkal, kézimunka-applikátumokkal vagy bonyolult anyagmegoldásokkal hoz létre.Ugyancsak "off schedule" mutatkozott be Alexa Adams és Flora Gill nagy reményekkel övezett márkája, a sokatmondó nevű Ohne Titel. A Lagerfeld tanítványok és inasok első önálló bemutatóján a tökéletes nőiesség szabásvonalai, az afrikai népviseletek mintáival, rafiából készült kiegészítőkkel és Jean Dubuffet képeinek hatását tükröző nyomatokkal kapcsolódtak össze. A szintén friss és ígéretes, ex-modell duó által épített Jovovich-Hawk új kollekcióját kizárólag előzetes egyeztetés alapján lehetett megtekinteni egy hotelszobában. A Lolitás, babaházi hangulatú modelleket főként a fehérnemű történeti korszakai ihlették. Jovovich és Hawk páratlanul szofisztikált és érzékeny módon dolgozta át és tette kortárssá a hagyományos darabok időtlen női intimitását, és sikerrel helyezte át azt egy, a minimalizmustól talán már kissé megfáradt, új stílusközegbe.


Source