Dermatolozi upozoravaju: Tetoviranje je opasno!

smedia.rs
Dermatolozi upozoravaju: Tetoviranje je opasno!


Nacionalno udruženje dermatovenerologa u Francuskoj saopštilo je da tetovaže, bilo stalne, bilo privremene, nisu bezopasne, a javnost je pozvana na krajnji oprez pre odluke o tetoviranju.

Udruženje upozorava da boje za tetovažu sadrže toksične metale kao što su aluminijum, kobalt, hrom, bakar, gvožđe, živu i nikl, koji mogu biti kancerogeni kada dospeju u kožu, piše francuski Parizijen.

Dermatolozi jednako podsećaju da ove boje mogu izazvati i ekcem, sarkoidozu kože i druge bolesti, ili alergijsku reakciju (svrab, crvenilo, otok na mestu tetovaže). ***Pravilna nega za čvrste grudi

Tetovaže uz pomoć kane nose manji rizik. Kana je prirodna boja koja nije nimalo štetna, međutim, ona se kod tetovaža ponekad meša sa nekim toksičnim supstancama, kao što je parafenilenediamin, koji može izazvati ekcem, koprivnjaču, alergijske reakcije, kao i trajne ožiljke, upozorava se u saopštenju.

Ukoliko žele tetovažu na bazi kane, korisnici treba da zahtevaju da budu obavešteni o sastavu boje. Boja mora biti narandžasta, nikako crna.

Tetovažu ne smeju da primenjuju osobe koje boluju od hroničnih kožnih bolesti, kao što su psorijaza, sarkoidoza ili vitiligo (leukodermija), upozorava Udruženje i dodaje da su u povećanom riziku po zdravlje i ljudi koji imaju dosta mladeža ili pega, prenosi Tanjug.

Ukoliko baš žele da se tetoviraju, osobe sa osetljivom kožom (mladeži, pege), moraju prethodno da se konsultuju sa lekarom, savetuje Udruženje.


Source


Article viewed 2350 timesAdd your comment
  Anonymous comment
Nickname:
Password:
  Remember me on this computer

Title:
Send me by email any answer to my comment
Send me by email every new comment to this article