Kaftan

sml.rs
Kaftan


Kada se susretnu istorija i moda

Ovaj odevni komad, sa izuzetnom istorijom i tradicijom, je deo islamskog nasleđa, a najpre je bio namenjen muškarcima, dužine do članaka i sa kraćim ili dužim rukavima. Prvo pominjanje jaftana se vezuje za Mesopotamiju i Persiju, a svoj originalan izgled je zadržao u nekim zemljama Bliskog Istoka. NA Zapadu, kaftani stiču popularnost šezdesetih i sedamdsetih godina, kada su bili sastavni deo odeće svake IT žene.

Kaftan je od izvornog prešao dug modni put, ali je ideja ostala netaknuta. Poput ogrtača, širok i ležeran, najčešće se pravi od pamuka ili svile, mada postoji u svim materijalima. Zapadne žene kaftane nose na plažu ili tokom vrelih letnjih noći. a bezbroj dezena na kaftanima su i nekad i sada jedan od razloga njihovde popularnosti.

Kaftan je osim Mesopotamije, bio deo odevanja i muškaraca u Afričkim i mnogim zemljama Azije, ali i u delu Evrope. Udobnost i praktičnost ovog komada suodržali njegovo prisustvo stotinama godina, a izmene na ženskim kaftanima, poput skraćivanja dužine ili dodavanja kaiševa, su samo doprineli popularizaciji ovog odevnog komada.

Kaftan je bio, mada se može reći i ostao, neka vrsta statusnog simbola. Zavisno od materijala i urednih, ručno šivenih dijamanata, kaftan ostaje stvar prestiža.


Source


Article viewed 2788 timesAdd your comment
  Anonymous comment
Nickname:
Password:
  Remember me on this computer

Title:
Send me by email any answer to my comment
Send me by email every new comment to this article