Zdravlje: Uklanjanje tetovaže

hellomagazin.rs
Zdravlje: Uklanjanje tetovaže


Istorija tetoviranja počinje još u dalekoj prošlosti. Primenjivana je u svim kulturama i na svim kontitentima. Tome u prilog idu crteži iz najstarijeg doba. Tetovaža ima razlicito značenje u različitim kulturama.. U najranijoj istoriji, dekoracija tela je najčešće motiv tetoviranja, a tako je i danas. U nekim kulturama ona je služila kao načina da se pokaže status pojedinca u grupi u kojoj živi. Tako, na primer, u Rimu su tetovirani kriminalci i robovi. Oslikavanje tela Tahićana nosilo je poruku o životu onoga čije je telo tetovirano, njima se obleležavalo i odrastanje pripadnika plemena kako bi se taj trenutak sačuvao zauvek.
Međutim, poslednje decenije dolazi do popularizacije urkašavanja tela na ovaj način. Danas je skoro nemoguće proći ulicom a ne sresti nekoga sa tetovažom.  Svaka tetovaža nosi neku poruku, koju vlasnik želi da kaže javnosti na indirektan ili direktan način. Tetoviranje je posledjih godina postalo veoma popularan način ukrašavanja tela, ali se dešava da osoba bez mnogo razmišljanja, ponesena trendom to uradi i kasnije budenezadovoljnaiželi da je ukloni.
U zavisnosti od veličine same tetovaže i njene loklaizacije, kao i od dubine u koju je unesen pigment postoje različite mogućnosti njihovog otklanjanja. Tetovaže se mogu ukloniti hirurškim putem pri čemu se najčešće, u uslovima lokalne anestezije, u jednom ili više aktova tetovaža uklanja ekscidiranjem. Na mestu na kome se nalazila tetovaža ostaje pravolinijski ožiljak čija veličina zavisi prevashodno od veličine same tetovaže, kao i od njene lokalizacije.
U koliko se radi o tetovažama kod kojih je pigment unešen u pliće, površnske slojeve kože moguće je otkloniti ih dermoabrazijom pri čemu se mehaničkim putem otklanjaju površni slojevi kože i potom sačeka da proraste nova nežna koža. Nekada je u jednom aktu na ovaj način moguće otkloniti tetovažu u potpunosti, a nekada ju je moguće samo izbledeti, pa je potrebno radi potpunog uklanjanja ceo postupak ponoviti. U svakom slučaju u koliko se radi ovom metodom sam postupak je najbolje obaviti u poznu jesen, zimu ili rano proleće, kako novo nastala koža ne bi bila izložena sunčevom zračenju što za posledicu može imati stvaranje tamnih fleka.
Standardni tretman za uklanjanje tetovaža je putem lasera zato što prilikom njihovog korišćenja nema krvarenja i nema neželjenih efekata. Svako uklanjanje se radi iz nekoliko puta. Anestezija može biti lokalna. Tip lasera koji se koristi zavisi od boja kojom je urađena tetovaža (najteže boje za uklanjanje su crvena i žuta a najlakše plava i crna). Laseri koji su specijalno konstruisani za uklanjanje tetovaža koriste takozvanu Q-switching tehniku, koja se sastoji od kratkih impulsa velike energije.
Treba imati na umu da je uklanjanje tetovaže nekoliko puta skuplje od same tetovaže. Zato dobro razmislite pre nego što uradite tetovažu, jer nijedan od postupaka nije potpuno siguran, postupci su mnogo bolni a i vrlo skupi.
LASERI NAJEFIKASNIJI
Laser funkcioniše tako što proizvodi kratke impulse veoma velike energije koji bezbedno prolaze kroz epiderm i mešaju se sa bojom tetovaže. Ovo uzrokuje da se boja pretvara u sitne komadiće koje telo kasnije uklanja putem imunološkog sistema. Osećaj prilikom uklanjanja tetovaže laserom sličan je osećaju kada vas isprskaju kapljice vrelog ulja. Pošto crna boja upija svu svetlost lasera, najlakša je za uklanjanje. Druge boje, kao što je zelena, delimično upija svetlost lasera pa se zato može ukloniti samo ukoliko je poznat hemijski sastav te boje. Broj tretmana zavisi od vrste boje i od dubine na kojoj se ona nalazi. Interval izmeđunjihija je oko tri nedelje. Propratni efekti uklanjanja tetovaže laserom su, u nekim slučajevima, sledeći: hiperpigmentacija-potamnjenje kože na mestu tretmana i hipopigmentacija-boja kože postaje mutnija i sa manje pigmenta na mestu tretmana. Moguće komplikacije su i infekcija, nemogućnost uklanjanja svih čestica boje i postoji šansa od 5% da ostane trajni ožiljak.
Broj tretmana zavisi odveličine i boje tetovaže, vrsti pigmenta (da li je čist ili pomešan), dubini unosa i količini pigmenta. Prosečno treba tri do pettretmana ako je profesionala tetovaža. Kod amaterskih tetovaža broj tretmana je veći, pre svega zbog toga što su pigmenti pomešani i neravnomerno naneti. Važno je znati da se sveže tetovaže bolje uklanjaju. Razmak između tretmana je oko 6 do 8 nedelja. Kod svakog idućeg tretmana postepeno se povećava snaga laserskog impulsa. Savetuje se veći razmak između tretmana i upotreba slabije laserske snage.
Ko prilikom izbora tetovaže već razmišlja o skidanju, bolje odmah da odustane od te ideje.
Tetovaža je odluka za ceo život. Tretman skidanja je dugotrajan i skup, a ni uspeh nije uvek zagarantovan. U svakom slučaju devedeset pet odsto tetovaža može se uspešno ukloniti.


Source


Article viewed 2132 timesAdd your comment
  Anonymous comment
Nickname:
Password:
  Remember me on this computer

Title:
Send me by email any answer to my comment
Send me by email every new comment to this article