Muški modni trendovi za zimu 2012

smedia.rs
Muški modni trendovi za zimu 2012


Nedelje muške mode u razvijenim modnim centrima su podrazumevajuća stvar. Sve manifestacije ovog tipa su nedavno završene i evo rezimea, pa tako i uputa kako bi jedan savremeni “macan” trebalo da se nosiPokažite šta mislite i osećate (obeležite jednu ili više emocija)


Ovo naravno ne znači da morate pohrliti u radnje i trošiti sumanute gomile novca na garderobu koja je kod nas ili preskupa ili je nema, već da ono što dizajneri predlažu bude samo inspiracija da malo (ili mnogo) osvežite svoj stajling. Izvucite iz ormara stvari za koje ste mislili da ih više nikada nećete obući ili dozvolite nekome ko se u to bolje razume da vam predloži šta sa odećom da radite. Inspiracija, a ne ropstvo - moda tome i služi.

KAPUTI I ODELA

Modni kritičari protekle revije muške mode podelili su u dve vrlo jednostavne kategorije – dosadne i skupe. Međutim, kod prve kategorije neki su videli spas u oživljavanju odevnih komada zanimljivim detaljima. Američki dizajner Aleksander Veng predlaže kragne koje se nastavljaju kao kapuljače sa rajsferšlusima, košulje koje se ne uvlače u pantalone, već na krajevima imaju štampane nastavke koji su prikačeni drikerima. Ove nastavke možete veoma lako skinuti i spakovati u proreze koje je Veng predvideo na rukavima svojih kaputa. Dizajner kao izvor inspiracije navodi vintidž astronomska odela kakva je koristila NASA. ***Dita fon Tiz dizajnirala liniju donjeg veša

Barberi takođe predlaže fino ukrojene kapute preko odela koja čine uske štofane pantalone i strukirani sako na dvoredno kopčanje. Luj Viton kao muški modni imperativ za tekuću sezonu ističe sjajne materijale – “svemirske” jakne i mantile od materijala sa likrom.

KOŽA, KOŽA, KOŽA

Kritika kao jednu od najboljih kolekcija ove sezone ističe onu koju je izbacila kuća Iv Sen Loran. Apsolutno svaki komad u njoj ima neke veze sa kožom ili je od nje napravljen. Bilo da su to jakne fino ukrojene i prate liniju tela ili pak kaputi oštrih krojeva sa kožnim detaljima na reverima ili ramenima.

Koža je neizostavan materijal i u kolekciji koju je za kuću Žil Sander osmislio Raf Simons. On za preko odela predlaže poveće kožne mantile neobavezno uvezane kajišem, kožne jakne sa dvorednim kopčanjem kao i fenomenalne košulje (ili bluze) sa kožnim rukavima. I ne zaboravite, šta god da obučete – kožne rukavice su obavezne!

ŠTRIKERAJ

Kristofer Bejli, dizajner koji je napravio poslednju Barberijevu kolekciju kaže da sve što u njoj izgleda kao odeća za golf tu se zadesilo sasvim slučajno. On sugeriše šljampave džempere sa širokim O izrezom jer po njegovom mišljenju to izdužuje mušku figuru.

Alistar Kar za Pringl predlaže trikotažu smelog karo dezena ili riblja kost mustru, dok se Prada pak opredeljuje za štrikane polo-majice od konca obučene ispod pamučne košulje.

MOĆNI OBLICI

Lanvin po običaju nudi komade za muškarce koji mogu da hendluju nešto „pomerenije” modele. Ove zime to su torbe nalik na aktovke, ali veoma zanimljivo stilizovane kao i kaputi i jakne sa jako naglašenim oblim ramenima. Gotovo skulpturalne balonaste džempere (nalik maskoti za „Mišelin” gume) Lanvin kombinuje sa pantalonama sa višim strukom uvučenim u glomazne čizme ili patike koje liče na one koje nose profesionalni bokseri. Kompletan utisak dopunjuju različiti vuneni kačketi (ne kape – kačketi!), a kratka kosa je ono na čemu svi kreatori muške mode insistiraju ove sezone. ***Majica od 400.000 dolara?!

Kada je reč o pantalonama, svu slavu su pokupile one koje je izbacila kuća MekKvin. Zapravo, to je unapređena, muška verzija njihovih pantalona u obliku slova S i koje se blago savijaju na listovima i nešto su tešnje na zglobovima. Zvuči suludo, ali fenomenalno izgledaju.

ŽIVOTINJSKO CARSTVO

Žil Sander predlaže motive kao što su dinosaurusi i kitovi. Sove i lisice ukrašene lažnim dragim kamenjem omiljeni su životinjski motiv za Barberi ove zimske sezone, dok je Pol Smit svoju pomalo tamnu, morem inspirisanu kolekciju osvežio meduzama i printovima ajkuljih zubia. Ptičjeg sveta držali su se Dior sa aplikacijama sa vranama, MekKvin sa štampanim motivima perja i Luj Viton sa pravim percima zakačenim za jakne.

Takođe, različite kragne od krzna (eko ili pravog) poželjne su kao detalj na vašim jaknama i kaputima.

MIKRO-TRENDOVI

To je ono što samo oštro oko modnog znalca može da vidi, a čini esenciju nekog trenda, ono odakle se sve razvija ili gde se sve završava. Tako su ove godine primećeni maslinasti tonovi koje dizajneri ubacuju tu i tamo. Maskirni (military) detalji koji, na žalost, nikada neće ispasti iz trenda.

Pilotske jakne sada su već klasika i tako će i ostati. Odela na dvoredno kopčanje vratile su se na mala vrata pre koju sezonu, a sada to čine na velika i nameravaju tu i da ostanu. Isto važi i za odela na tanke štrafte, kao i ona od štofova sa "riblja kost” tkanjem.

I na sve ovo dodajte kosu koja izgleda kao da je malo mokra. Dakle ne zalivena uljem ili briljantinom, već samo blago nakvašena, bar tako poručuju iz svetskih modnih centara.

Source


Article viewed 2672 timesAdd your comment
  Anonymous comment
Nickname:
Password:
  Remember me on this computer

Title:
Send me by email any answer to my comment
Send me by email every new comment to this article