Ljubav i moda u Belom dvoru

Zora Mileusnić Mondo
Ljubav i moda u Belom dvoru


Na Dan zaljubljenih u Belom dvoru održana je dobrotvorna modna revija, na kojoj je za rekonstrukciju Dnevnog centra za prevenciju raka grlića materice pri Kliničkom centru Srbije prikupljeno oko 17.000 evra.Reviju je organizovala fondacija princeze Katarine Karađorđević u saradnji sa zamenicom v.d. gradonačelnika Beograda Radmilom Hrustanović.

Kreatorka Verica Planić predstavila je kolekciju Korenik, inspirisanu narodnim nošnjama. Manekenke modne agencije Fabrika prošetale su pistom u kreacijama u etno stilu. Modeli su napravljeni od prirodnih materijala i tkanina izradjenih na tradicionalan način - ručno pletenih, heklanih i tkanih.


Tašne - najinteresantniji deo večeri

Sandra Janković predstavila je svoju novu liniju ženskih tašni i modnih detalja Da Lena, a ispostavilo se da je to bio najinteresantniji deo večeri. Fenomenalne tašne savremene forme sa odmerenom dozom folklornih elemenata oduševile su dame u publici.

Dizajnerski koncept Sandre Janković podrazumeva ručnu izradu malih serija, tako da se vodi računa o svakom detalju što se na reviji i videlo.

Tašne su bile predstavljene u kombinaciji sa kožnim rukavicama, ali, iako smo bili sigurni da su rukavice namenski radjene za ovu liniju, ispostavilo se da nismo u pravu.

"Rukavice su iz kolekcije Evice Penezić. Pošto sam bila potpuno oduševljena njenim modelima, napravili smo izbor koji formom i bojama prati liniju Da Lena. Nadam se da ćemo za sledeću sezonu uspeti da napravimo kolekcije koje će se potpuno dopunjavati, pošto ovog puta to nije bilo moguće jer prosto nismo imale dovoljno vremena", rekla je za MONDO Sandra Janković.
Stilizovani etno detalji na tašnama uradjeni su od pamučnih tkanina, obradjenih posebnom tehnikom tkanja koja se koristi za izradu pirotskih ćilima.

"Ideja je bila da se koža i to tkanje pretapaju", rekla je kreatorka, a mi možemo da dodamo samo da je taj način obrade očigledno pun pogodak - na prvi pogled mogli biste da se zakunete da su folklorni detalji izradjeni od prevrnute kože.


Večernje haljine u duhu flamenka

Usledila je kolekcija visoke mode grčkog kreatora Mihalisa Manijatisa. Smenjivale su se večernje haljine otvorenih ledja, šljokice i plise. Uz Bizeovu "Karmen" u pozadini manekenke su predstavile modele inspirisane flamenkom, crne suknje sa karnerima, vatreno crvene haljine, ruže na dekolteu...Slikar-ekspresionista Cile Marinković konstatovao je za MONDO da su predstavljeni modeli "veoma ekspresivni", dodajući da "toliko boja uvek nosi neverovatnu energiju, što se i na ovoj reviji moglo osetiti".

Modelima je bila oduševljena i Jadranka Jovanović, koja je primetila da su prikazane haljine "veoma scenične". Ona je za čitaoce MONDA otkrila da bi u svom ormaru rado videla crvenu večernju haljinu grčkog kreatora, ali i nekoliko modela tašni iz kolekcije Sandre Janković.


Princeza Katarina Karadjordjević izrazila je nadu da će ova revija bar malo doprineti podizanju svesti žena o značaju redovnih pregleda u prevenciji raka grlića materice.

"Želeli smo da današnji dan, koji simbolizuje ljubav, posvetimo ženama i da skrenemo pažnju na ovu opaku bolest od koje u Srbiji svake godine oboli 1.400 žena. Naročito mi je drago što se u akciju uključio i gospodin Manijatis, tako da su srpske kreatorke i grčki dizajner, ruku pod ruku, dali svoj doprinos zdravlju žena u našoj zemlji", rekla je za MONDO princeza Katarina.

 

SourceAdd your comment
  Anonymous comment
Nickname:
Password:
  Remember me on this computer

Title:
Send me by email any answer to my comment
Send me by email every new comment to this article