חתיכת סבון. אנחנו כבר רגילים לראות אותה עטופה בניילון חגיגי, בצילם של ענפים דקורטיביים, עטופה בסרטים. סבון בצורת לב, סבון עבודת יד על טהרת שמן זית, סבון בניחוח וניל-קלמנטינה – הם מקיפים אותנו, קטנים ומתוקים, מהווים השראה לסרטוני Youtube כמו Your soap sucks. לא ראיתם? הפסדתם בחורה אוסטרלית ממורמרת שמוחה על כך שכל מה שהיא מקבלת לימי ההולדת זה סבונים ריחניים. "כמה אפשר להתלהב מסבונים? הם כולם אותו הדבר",היא טוענת. ובכן, טעות. תעשיית הסבונים הקשיחים, ארוזים או במשקל, כבר מזמן עזבה את נישת המתנות המשמימות והפכה למכונה משומנת (או, אם תרצו, מסובנת) שמבססת קטגוריית צריכה חדשה לחלוטין. דוח על תעשיית הסבון בארה"ב, שפורסם על ידי אוניברסיטת מיזורי בשנת 2000, טען כי "הסבון המסורתי לא יראה צמיחת שוק בעשור הקרוב – הציבור ירצה מוצרים ספציפיים יותר, שמתאימים לצרכיו - סבונים ייחודיים, עשויים מחומרים טבעיים, ימלאו את הצורך הזה".

 

המועמד המושלם

 

וכך קרה. בארה"ב ובאירופה מותגי סבון חדשים צצים בקצב של בועות, רשתות כמו Lush מתרחבות למזה"ת, סרטונים על ייצור סבון מציפים את יוטיוב. הרשת הישראלית Sabon, שעברה מתיחת פנים לפני שנה ופתחה את הסניף ה-100 שלה בפריז לא מזמן, מדווחת על מכירה של כ- 1,600 קילו סבון בסניפי הרשת העולמיים בחודש ממוצע. פרט הטרוויה המענייןמכולם - מכירות השיא נרשמות דווקא בגזרת סבוניםמבוססי שמן זית ובוץ, ולא סבוני גליצרין. "הסבון עושה קאמבק בזכות הערכים האותנטיים והאסוציאציה עם מסורת", אומר לורן בוסקה, מי שעומד מאחורי Institut du Savon, מכון לימודי בצרפת שמוקדש כולו לחקר ופיתוח התחום. בוסקה חנך את המכון שלו בינואר השנה, וסיפק עוד הוכחה לכך סבון הוא נושא חם מהמרגיל.

 

מדוע בעצם סבון חווה צמיחה בפופולאריות?

"סבון הוא מוצר ורסטילי שמתייחס גם לבעיות העכשוויות שלנו – למשל, הוא מועמד מושלם לייצור ידידותי


לסביבה, כזה שלא פוגע גם בבעלי חיים. כיום יש טכניקות שמאפשרות לייצר סבון משמנים טריים ללא זיהום אוויר ועל בסיס חומרים טבעיים, כך שסבון משתלב היטב בטרנד האורגני לו אנו עדים בשנים האחרונות. טבעי, ביתי - אלה המוצרים שהצרכן המודע והמעודכן מחפש היום באופן יזום".

 

מהן האג'נדות המרכזיות של מכון הסבון?

"אנחנו עוסקים במחקר בכל הנוגע לטכנולוגיות חדשות לייצור סבון, ומדריכים עובדים של חברות קוסמטיות בנוגע לשיווק, דגימה ואריזה של סבון".

 

לאן התעשייה הזו מתקדמת לדעתך?

"סבון הוא מוצר העתיד – הוא מתכלה באופן טבעי. בעתיד, סבון טבעי יהפוך לעוד יותר מבוקש כשהשמן יתייקר".

 

פורנו סבונים

 

גם אם לסבון אין עדיין מניות משלו בבורסה, אפשר לומר בביטחון שהוא צועד קדימה, כאשר הטרנד האורגני שהזכיר בוסקה הוא אחת הסיבות המובילות לכך. מדובר בעסקה משתלמת לשני הצדדים - לסבון הקשיח, לעומת פירות וירקות, יש ורסטיליות צורנית וצבעונית שמאפשרת משחקי צבעים, מיתוג והצעות הגשה מגוונות, לכל טעם וסגנון. כך אורך החיים הבריא זוכה בנציג חמוד וקומוניקטיבי שכולם אוהבים לאמץ, ותעשיית הסבון מרוויחה עוד מאפיין חשוב ומכירתי. אחת ההוכחות המעניינות לכך שסבון הוא חומר נהדר,תרתי משמע, היא העובדה שיותר ויותר בלוגים הופכים אותו למרכזם. ג'ואנה שמידט מתגוררת בארה"ב ומנהלת כבר ארבע שנים את הבלוג המצליח The Soap Bar, שמונה כ-1000 עוקבים מכל העולם. אלה בוודאי אותם האנשים שנהנים לביט במה ששמידט מכנה "פורנו סבונים" – צילומים וביקורות על סבונים חדשים בעבודת יד. "התחלתי את הבלוג הזה כדי להכיר לעולם את מגוון הסבונים האדיר שקיים בשוק ולגלות יחד עם הקוראים את יצרני הסבון הקטנים והמקומיים", היא אומרת. "הרגשתי בזמנו שסבון קשיח לא מוערך מספיק, אבל היום יש כל כך הרבה חברות ויצרנים מסקרנים". היצרנים הקטנים משתפים פעולה עם הבלוג ושולחים לג'ואנה חבילות סבון לביקורת, בדיוק כמו חברות הלקים וחברות הקוסמטיקה.

 

הדפדוף בבלוג של שמידט מעורר חשק עז לרוץ ולקנות חתיכת סבון חתיכית, וזו אולי כל הסוד של הריבועים הריחניים,הטבעיים והנעימים שכבר אי אפשר בלעדיהם. הם רבים, זמינים, ממלאים פונקציה חשובה בכל הנוגע לטרנדיות "ירוקה", ומאפשרים לכל אחד למקם באמבטיה שלו הצהרה אישית קטנה. העצמה אישית והגדרה עצמית, שתי משימות בהן אנחנו עסוקים נון-סטופ, נזקקו כבר מזמן לזריקת צבע ואנרגיה. חתיכת הסבון הקטנה בריח חיטה-דבש-לימון יכולה להיות הדבר הנכון בזמן הנכון.