הצבע השחור בעולם האופנה הוא אלמותי. אפילו הג'ינס, שרשם לעצמו כמה שיאים במאה ה-20, אינו יכול להתחרות בהבטחה לחיי הנצח שגלומה בו, בין אם זה בגלל ההבטחה לאלגנטיות הטמונה בבגדים שחורים, בגלל שקל להתחבא מאחוריהם או בין אם יש בהם אשליה מטעה כי הם נוטים להחמיא ולא להגדיש פגמים. מגמות באות והולכות, השחור לעומת זאת, אולי כאירוניה לאבל שהוא לעיתים מסמל, מסרב למות.

סביר שאלו לפחות חלק מהסיבות שהובילו לפתיחתו של 'תומאס בלאק', בוטיק קונספט חדש וקטנטן שנפתח לפני כשלושה שבועות בלב רחוב דיזנגוף בתל אביב, המוקדש כולו לדבר אחד - בגדי נשים שחורים. מאחוריו עומדים צמד שותפים, נחי פלדמוס (29) וגיא עטיאס (28), כשהראשון אחראי על המנהלות, השני על הקריאטייב ובחירת הקולקציה.


"תומאס בלאק הוא מעצב ואיש בוהמה שהכרנו באוסטרליה", מספרים פלדמוס על השם שנבחר עבור הבוטיק ומרמז על תוכנו. "אמנם אין לו קשר לחנות עצמה והוא קצת תמהוני, אבל אוהב שחור ונדמה לנו שזה מאוד מתאים. הרעיון לחנות הזו הגיע מגיא, שהיה לו חלום לבוטיק בגדי נשים שחורים". השניים ערים לעובדה שאין מדובר ברעיון חדש או מהפכני, אבל הוא משרת את הצורך התמידי של נשים בלבוש שחור. "הרעיון היה לי בראש כבר לפני ארבע שנים", מספר מצידו עטיאס, "אבל אז זה היה מוקדם מידי".


הבגדים השחורים בתומאס בלאק, עם עדיפות ברורה לשמלות וחלקים עליונים, מסודרים בטור עורפי מרוכז בבוטיק הצר והארוך, שרצפתו מכוסה אריחים כהים, וקירותיו מעוטרים בקרניזים שחורים ומקושטים. האווירה קרירה, מסתורית ומסוגננת, מנוגדת לאופיו השמשי והנונשלנטי של הרחוב בחוץ. על המדפים מסביב מפוזרים אקססוריז שחורים גם כן, כמו חגורה מעוטרת מתכת וכובע קטנטן המצוייץ בהינומה, או פרטי אווירה כספר עבה שעל כריכתו צילום ישן של אדית פיאף. מאחורי ויטרינת זכוכית מוצגת שורה של תכשיטים עשויים כסף וזהב ומשובצים באבנים שחורות, המעוצבים במיוחד עבור החנות על ידי אחיו הצורף של פלדמוס.


פרסומת

חולצה רכה ושקופה המורכבת מפיסות תחרה, או שמלה הדוקה ומנצנצת בעלת קו כתפיים מודגש ושאר פריטים המשולבים בניטים, מעידים כי הקניינות בחנות מגלה חיבה יתרה לרומנטיקה גותית, ונשיות מועצמת, כמעט על סף הדרמה ההיסטרית. קל לזהות השפעות ברורות מהאופנה האירופאית, כפי שממחישה שמלת צינור ארוכה ונשכנית הנרכסת על ידי שרוכי-מחוך מוצלבים בגבה, ורוב ההיצע יתאים באלגנטיות הדקה הנושבת ממנו לשעות הערב או לאירועים קלים. עם זאת, הסגנון אינו אחיד. הכמות הגדולה מידי של הבגדים, שחלקם אף חוטאים בטקסטורות מנומרות או מיני דיטיילים בצבעים בהירים, חושפת יד קלה מידי בסלקציה, שאפשרה גם לדגמים אטרקטיביים פחות, להסתנן בזכות כרטיס כניסה בדמות צבע שחור.

על אף שנעשתה בתומאס בלאק החלטה לתפור אל כל הבגדים תוויות הנושאות את שם החנות (נטייה פופולרית בחנויות בגדים המייבאות מהמזרח כמו כקאלה, אשר דווקא מדגישה מקור עלום), הבגדים עצמם מגיעים מאירופה, וצרפת בפרט לדבריהם. בעוד כחודש הם צפויים לחבור אל המעצב יקי רביד, כדי להרכיב שורה של עיצובים מקוריים לחנות, ולתת מענה לסגנון לבוש ישראלי, שאין לו יצוג בהיצע המיובא.


גם אם נדרש עוד שיוף והגדרה מוצקה יותר מאשר 'שחור' לגבי הקו המוביל את תומאס בלאק, הרי עצם הקמתו של הבוטיק והמוכנות לקחת רעיון מגביל בעיקרו ולממש אותו, מוכיחים עד כמה חסרות חנויות קונספט יצירתיות בעלות זהות קונקרטית בשוק האופנה המקומי. הנקודה השחורה הזו בלב דיזנגוף מסתמנת כאור מסקרן, המזמין ביקור חוזר.

טווח מחיר: 250-1,140 שקלים.

תומאס בלאק. דיזנגוף 126, תל אביב.