רפואה תפורה אישית היא רפואה יקרה. מה יעשו אלה שיש להם פחות כסף? לדברי פרופ' קרסו, אפשר בהחלט לקדם בריאות ולעכב תהליכי הזדקנות בעצמנו, אם רק נשקיע בכך מאמץ ותשומת לב. הנה עשרה דברים שהוא ממליץ לכם לעשות.

 

1. הפסיקו לעשן

"עישון הוא גורם הסיכון הכי גדול לכל המחלות שקיימות ברפואה, והוא בפירוש משפיע גם על המראה".

 

2. שמרו על תזונה בריאה

"מומלץ לצרוך כמה שפחות מזון מעובד, וכמה שיותר ירקות ופירות מכל המינים והצבעים. חשוב לאכול כמה שפחות שומן מהחי, אבל כן לאכול בשר (לא שמן), דגים ועוף - לפחות פעם בשבוע כל אחד מהם. כדאי גם לשתות בכל יום כוס אחת של יין אדום, שיש בו חומרים שמעכבים התפתחות תאים סרטניים ומונעים חמצון".

 

3. בצעו פעילות גופנית

"חשוב לעשות פעילות גופנית לפחות 50 דקות 5 פעמים בשבוע. לא חייבים ללכת למכון כושר: בהחלט אפשר ללכת בחוץ".

 

4. הקפידו על בדיקות של רפואה מונעת

"אל תחכו שהרופא יציע: פנו אליו ובקשו להיבדק. גברים צריכים לבקש בדיקת Psa , שהוא סמן לסרטן הערמונית. נשים צריכות מגיל 50 לערוך בדיקת שד וממוגרפיה. לשני המינים כדאי לערוך פעם בשנה בדיקות תקופתיות, כולל בדיקות דם, ומגיל 50 לבדוק את צפיפות העצם ולערוך בדיקת קולונוסקופיה. באותה הזדמנות כדאי לבקש מהרופא לבדוק פרופילים הורמונאליים, כי חוסר איזון של ההורמונים יכול ליצור בעיות שונות בגוף".

 

5. קחו ויטמין D וסידן

"התוספים האלה מומלצים לנשים אחרי גיל המעבר. חשוב לדעת שאת כל מינון ויטמין די ניתן לקבל גם בטיפות שלוקחים רק פעם אחת בחודש".

 

6. טפלו בירידה בצפיפות העצם

"אם יש לכם סימנים לירידה, ואפילו קלה, בצפיפות העצם, דעו שאפשר לעכב ואפילו למנוע את ההידרדרות על ידי כדור לטיפול באוסטיאופניה או אוסטיאופורוזיס, שגם אותו ניתן לקחת פעם בחודש בסך הכל".

 

7. קחו תוספי מזון וויטמינים רק בהמלצת רופא שמבין בתחום

"לא כל מה שטבעי הוא לא מזיק, ותוספי מזון בפירוש אינם בבחינת 'לא יועיל – לא יזיק'.


תוספת של ויטמינים, או יסודות אחרים חסרים, יכולה להועיל מאוד למי שהם חסרים לו, אבל גם להזיק למי שלא, או למי שלוקח אותם עם תרופות מסוימות. למשל, אפשר לקבל אי ספיקת כבד מעודף ויטמין A; אפשר ללקות בדלקות בעצבים מסוגים מסוימים של ויטמין B, ויש מחקרים שמראים שעודף ויטמין E הולך עם שכיחות גבוהה של התקפי לב. אומגה 3 יכול להזיק למי שלוקח אספירין, ו'גינקו בילובה' יכול להזיק למי שלוקח אומגה 3. למרבה הצער, חלק גדול מהרופאים לא מכיר את יחסי הגומלין הללו".

 

8. קחו הורמונים בגיל המעבר

"עשו זאת אחרי ייעוץ ותחת מעקב רופא. התועלת בהורמונים בגיל המעבר היא אינדיבידואלית: יש כאלה שזה יעזור להן מאד, ויש כאלה שעדיף להן לא לקחת. חשוב לציין שהיום אנחנו חוששים פחות מהורמונים: המינונים היום קטנים יותר, והידע שלנו רחב יותר. כדאי לדעת שגם לגברים יש גיל מעבר, אם כי אצלם הירידה מדורגת יותר; וגם בהם מוצדק במקרים מסוימים לטפל בהורמונים, תוך ניטור אישי".

 

9. תנו לאחרים ולעצמכם

"אנשים רגועים ומאושרים, שאוהבים אחרים, חיים בתוך קשרים אוהבים ויודעים להשאיר לעצמם מרחב, הם אנשים בריאים יותר. מתן אהבה ונתינה טוענים אותנו. אגב, הקשרים הללו לא חייבים להיות קשרי זוגיות או משפחה פורמאליים: גם קשר עם חבר טוב, אפילו עם חיית מחמד, מקדם בריאות".

 

10. טפלו בדיכאון

"דיכאון הוא גורם משמעותי לקיצור חיים ולמחלות נלוות. לעומת זאת, תחושת משמעות ועניין בחיים מקדמת בריאות".