Deca u modnoj industriji: surovo ili smelo?

svevesti.com
Deca u modnoj industriji: surovo ili smelo?


One su male, slatke devojčice koje veći deo dana provode u vrtiću. Ipak, na slikama u poslednjem izdanju pariskog "Voga" nose haljine svetskih dizajnera, krzno, dosta teške šminke na očima, smeo crveni ruž, skupoceni nakit, dragulje čak i nedostižne "Lubiton" cipele.U izazovnim pozama, čipkastoj i satenskoj posteljini, kao odrasle manekenke poziraju, vrckaju, izazivaju. Bez obzira na kontekst na koji želi da ukaže uredništvo ovog modnog magazine, postavlja se pitanje da li surovo ili smelo da decu predstavljamo na ovakav način? Gde je granica između njihovog i sveta odraslih? Razgovarali smo sa roditeljima, predstavnicima modnog sveta i psihologom.

"Vog" je poznat po svojim neobičnim, smelim, kontroverznim, drskim umetničkim ekspresijama koje imaju težinu kao i jake političke izjave.
Ipak, pretpraznične slike su veoma diskutabilne, po malo grube, čak iako ih posmatramo kao visoku modu.

ČISTA KOMERCIJALA
Andrija Đorđević, predsednik Udruženja manekena Srbije, u razgovoru za portal "Žena" veoma ošto gleda na ovu staru, kako kaže, kontroverznu pojavu - korišćenje dece u modnoj industriji.
Smatra da devojčica, dečak do 11, 12, 13 godina treba da bude samo dete. I ništa više. Takođe, kaže i da se ova pojava u Srbiji svodi mahom na različite kurseve za decu, sporadične prezentacije modnih linija. Ozbiljnijeg korišćenja dece u bilo kakve komercijalne svrhe nema. Evropa i Amerika su sasvim druga priča.
- Za mene tu nema nikakve umetničke ekstravagancije, nekog šireg konteksta. Ništa. U pitanju je čista komercijala, a u pozadini su najniži ljudski porivi. Sve mi je to veoma vulgarno - kaže.
U svetu je upotreba dece veoma razrađena, vešto upakovana, nije previše eksplicitno. Uključeni su i roditelji, sve je kao pod njihovim nadzorom. Ima onih koji, kaže Đorđević, dete spremaju od kolevke da se takmiči, da bude nešto, pevačica, plesačica, manekenka. Razlog vidi u zasićenom svetu koji traži nova lica. Spušta se granica, i godina, i ukusa.
- Mlada, nevina ljudska bića treba da budu netaknuta. Svako prodiranje u njihov svet je surovo. U tim zelenim godinama njima se u glavu stavljaju neki putevi, neke smernice. Dete može da se oseća kao gubitnik, da bude potišteno, moguće su i razne traume, strahovi. Zaista mislim da njih ne treba prebrzo uvlačiti u svet odraslih - objasnio je dugogodišnji maneken.
Deca u modnoj industriji: surovo ili smelo? Deca u modnoj industriji: surovo ili smelo?
       

VAŽNO JE ŠTA DETE ŽELI
S druge strane, iako srpske majke svoje ćerke "guraju" uglavnom iz ličnih, neostvarenih ambicija, one to rade veoma vešto. Neostvarena želja, pokazalo se, kao najveći pokretač dečije mode, glume i drugih oblika "umetničkog stvaralaštva".
Branka Tišma, psiholog, navodi da je problem višeslojan, povezan sa raznim društvenim pojavama i da je jedino rešenje da se cela zajednica odredi negativno prema upotrebi dece. U tome, ona ističe da nema ničeg osim koristi.
- Svima nam je simpatično kada gledamo bebe u reklamama za pelene, sokove. To je slatko, ali nam promakne suština. To dete je bez svoje volje opredeljeno da nešto radi. Prosto ono uopšte nije u stanju da odlučuje, to rade roditelji i zato je dete iskorišćeno. To je važno da svi razumeju. Nije to uvek samo igra, posao slikanja ili snimanja reklame može da bude zahtevan, naporan, stresan - objašnjava Tišma navodeći da je najveća krivica roditelja koji deci nameću taj svet zabave kao model ponašanja, takvu stvarnost - kao jedini obrazac ponašanja, kao da ne postoji drugačije. 
Granica između onoga što je edukativno i šta može da bude koristoljublje je sve tanja i zato je, smatra Tišma, lako preći.
- Ne postoji uzrast kada možete reći detetu da može da se slika, da počne od toga da zarađuje. Ono mora da bude sposobno da sa razumevanjem bira -kaže naša sagovornica.
 

Deca u modnoj industriji: surovo ili smelo? Deca u modnoj industriji: surovo ili smelo?

 


Source


Article viewed 2814 timesAdd your comment
  Anonymous comment
Nickname:
Password:
  Remember me on this computer

Title:
Send me by email any answer to my comment
Send me by email every new comment to this article