טריוויה: מאות שנים השתמשו נשים בסינר המטבח כפריט הלבוש המרכזי שלהן בתקופת ההיריון. מימי הביניים ועד תקופת הבארוק קשרו הריוניות את הסינר מעל החולצה, כדי להסוות את הבטן התופחת ולאפשר קצת מרווח נשימה. היום, כמובן, יש לאימהות לעתיד יותר אופציות. אולי קצת יותר מדי.
מבחינת לוק, ההיריון הוא תקופה מתעתעת. מצד אחד, כולם אומרים לך שאת "זוהרת", "קורנת", "נשית" ו"סקסית". מצד שני, מצפים ממך להידחס לקטגוריה האופנתית שמכונה "בגדי היריון": הצירוף הכי פחות קורן, נשי או סקסי שקיים. ההורמונים משגעים ומתעתעים, אנשים זרים מלטפים אותך במקומות אינטימיים ואומרים "קוש קוש? לפופיק שלך, כשאת כבר לא מסוגלת להסתכל על עצמך במראה או להידחס לנעליים שעד לפני כמה שבועות היו חלק מהזהות שלך.

הריוניות התחילו להיות סקסיות ואופנתיות דווקא כשהתחילו להתפשט, עם השער האיקוני של דמי מור, עירומה בחודש תשיעי, בגיליון "וניטי פייר". וכאן עולה השאלה: אם הריוניות נראות הכי יפה כשהן עירומות, למה הן צריכות להשקיע כל כך הרבה כסף בבגדים ייעודיים? לא עדיף לחסוך את הכסף שתוציאי על בגדי היריון חד-פעמיים להשכלה הגבוהה של העובר? כשהשוק רווי ברשתות אופנה שמציעות בגדים בשלל מידות, כשהאופנה משתנה במהירות מסחררת, למה לקנות בגדים שיתאימו לחודשייםשלושה? ושאלת השאלות: למה בגדי ההיריון מתיישבים טוב על הבטן, אבל בדרך כלל לא ממש מתיישבים עם צו האופנה?

יותר ויותר נשים פושטות על ארון הבגדים של עצמן, שולפות פריטים ארכאיים וגדולים, בוחרות ומתאימות את הקיים כדי שיתאים לתקופת ההיריון. טוניקת וינטג' שקנית בשוק פורטובלו בלונדון וקברת בבושה במעמקי הארון הופכת פתאום לבגד היציאות שלך; הטייטס עם החורים שהורישה לך אחותך בניינטיז נראה פתאום נוח ומעודכן; וחולצת הפלנל שבן הזוג לובש כדי לעצבן אותך הופכת לחברה הכי טובה שלך. כל זה עוד לפני שהוספנו לערימת ה"וואו מתאים לי בול עכשיו" את הבגדים ששמחת שהפכו גדולים עלייך, אחרי הדיאטה האחרונה. הפתרון המושלם מגיע כמעט תמיד בדמות חברה שבדיוק ילדה, וחולקת איתך טעם אופנתי.

"אני לא קונה בגדי היריון מסיבה פשוטה: הם מכוערים", אומרת יעל קליין, 32, אם לשניים מתל אביב. "במהלך ההריונות לבשתי חולצות טי, מכנסיים קצרים ושמלות. קניתי ג?ינס בחנות לבגדי היריון ולבשתי אותו בדיוק פעמיים. הוא פשוט לא היה מספיק יפה והעברתי אותו הלאה לחברה. גיליתי שאני יכולה ללכת עם הג'ינסים הרגילים שלי בגלל שיש בהם אחוזי לייקרה ופשוט לסגור אותם מתחת לבטן. יש לי מדף בארון של "בגדי היריון" - בגדים רגילים שקניתי קצת יותר גדולים, שמחכים בצד להיריון הבא".
כשהגוף משתנה, אי אפשר ללבוש אותו דבר. הריונית ענת כהן
המדים של ההריוניות

גם תמר גונן לא מצאה צורך בבגדי ההיריון, למרות שעלתה 22 ק"ג במהלכו. "אני מאוד מחוברת לאופנה, ובהתחלה קניתי כמה פריטים ב'זארה' וב'אמריקן אפרל', "היא משחזרת, "אבל בחודש שביעי הפסקתי. מצאתי המון בגדים בארון שלי ששכחתי מקיומם, והשלמתי עם כמה פריטים מהארון של בעלי. מבית החולים יצאתי עם ג'ינס קרוע שלו. חברה לימדה אותי את הטריק הידוע ביותר בספר, לקשור גומייה בכפתור העליון בג'ינס, להשחיל אותה דרך לולאת הכפתור ולהעלות את זה שוב על הכפתור. זה נותן עוד כמה סנטימטרים טובים להיקף של הג'ינס, תלוי באורך הגומייה".

"זה לא שלא צריך בגדי היריון. בגדי היריון נחוצים, כי אין מה ללבוש", אומרת דריה שועלי, מייסדת Sense of Fashion, שוק מעצבים בינלאומי און-ליין, ואישה הרה. "בחודשיים-שלושה הראשונים את יכולה להסתדר עם המלתחה שלך. את הולכת עם ג'ינס פתוח, לובשת חולצות גדולות, בסדר. אבל מגיע חודש רביעי או חמישי, כשהבטן ממש יוצאת, והגוף שלך משתנה. יש כאלה שמתרחבות ממש, או שגדל להן החזה, הרבה נשים נהיות רגישות והבדים של הבגדים שלהן לא נעימים להן. את כבר לא יכולה ללבוש את

רוב הדברים שיש לך. החלקים העליוניים נהיים קצרים, כל מיני דברים לוחצים לך במקומות מוזרים. ובכל זאת, את רוצה להמשיך להיות שיקית ומהממת".

אז מתי צריך לקנות בגדי היריון? רועי מזרחי, סמנכ"ל רשת "רמי-לי" לבגדי היריון, טוען שהתשובה היא "כשמתחילה להיות בטן", אבל רוב הנשים שחוו היריון מתנגדות להצהרה. "עד חודש תשיעי ממש לא חשבתי אפילו להיכנס לחנות בגדי היריון", טוענת נעמי, 36, אם לשניים מגבעתיים. "לבשתי את הבגדים שלי, עשיתי תיקונים ושפצורים במכנסיים, ורק בסוף, כשלא הייתה ברירה, קניתי שמלה אצל אחת ממעצבות בגדי ההיריון, וחרשתי עליה עד הלידה. אין שום סיבה להיכנע לפרסומים האלו, כאילו שאת חייבת לקנות בגדים מיוחדים להיריון".

השילוב של טוניקה, טייטס וקרדיגן מתאים לא רק למי שמקריאה לבטן שלה גיליונות ישנים של "ווג". גם שמלות מקסי קלילות מטריקו מספקות פתרון טרנדי לחלוטין, ואפילו האוברולים שמתחילים לבצבץ בקולקציות המעבר. "רוב הנשים מתפשרות על המדים של ההריוניות, שהן במידה רבה המדים של השמנות: טייטס וטוניקה", אומרת שועלי. "זה פתרון סביר, אבל מאוד מוגבל".
למה להתפשר? אישה בהיריון ענת כהן

גם את נכנעת למדים?
"זה מה שאני לובשת, ומשלימה עם הרבה מאוד אקססוריז. יש חנות מצוינת בקינג ג'ורג' בתל אביב 'אסטוריה', שכל הפריטים בה עולים בין 40 ל-60 שקל, גם הטייטסים, גם הגופיות. את יכולה לקנות שם חמש גופיות וחמישה טייטסים, ואת מסודרת. הקרדיגנים הארוכים של 'זארה' הם פתרון טוב, בעיקר אם שילבת צעיף יפה. עם כל המלתחה הזאת, ואקססוריז נכונים,

את יכולה לשחק די הרבה. אופציות אחרות זה לחפש וינטג' באינטרנט, שמלות בגזרת אמפייר בלי קו מותן, ואז כל מה שאת צריכה זה שמלה במידת חזה גדולה יותר. השמלה הכי יפה בארון שלי כרגע עלתה 20 דולר, והזמנתי אותה און-ליין. עוד פתרון זה מין חולצות הודו כאלה שקונים בשוק הפשפשים, דברים שעשויים מכותנה עדינה".

האקססוריז נהיים אתגר מפתיע בהיריון.
"יש צורך בנעליים שטוחות, בהלבשה תחתונה. יש תיקים שמפסיקים להיות נוחים, כבד לך, לוחץ לך. בתכשיטים את רוצה דברים יותר גדולים וארוכים. אני, באופן אישי, חיפשתי פריטי וינטג' להיריון, ולא מצאתי שום דבר. אני מסתכלת על בטי דרייפר, והיא לבושה מדהים. אז אני שואלת, היכן הבגדים האלה? קניתי ב-Sense of Fashion כתונת וינטג' מהממת, שמתאימה להיריון, אבל היא הייתה היחידה. "מה שבאמת נחוץ זה חברה שמתמחה בבגדי היריון בייסיק זולים, כדי שלא תצטרכי להחליף כל חודשיים מלתחה חדשה ויקרה, דברים שלא ברור אם יהיה לך חשק ללבוש אותם בהיריון הבא. גם מה אם עכשיו את בחודש תשיעי בקיץ, ובהיריון הבא תהיי בחודש תשיעי בחורף".

"באופן כללי אני מאוד אוהבת טוניקות ושמלות מעטפת, ולשמחתי הן היו לי טובות עד חודש תשיעי", אומרת עינת קדוסי, 30, מרחובות. "לא היה לי חשק לשופינג בזמן ההיריון, ואת ההשלמות שהייתי צריכה עשיתי בחנויות כמו 'זארה' או 'בנות'. בסופו של דבר היה כיף לראות את עצמי בהיריון עם הבגדים שלי".

הריונית ושיקית. אנג'לינה ג'ולי AP
דרושים : פריטי בייסיק

רשתות האופנה, מצדן, לא רוצות לוותר על הלקוחות שלהן גם בחודשי ההיריון. ב'קסטרו' מציעים ג'ינסים מיוחדים, ב'פוקס' השיקו את ליין Mom to be, וב-H&M תוכלו למצוא את סדרת "מאמא'. אפילו במותג הג'ינסים Jbrand, החביב כל כך על נשות הוליווד, הבינו שנשים לא מוכנות לוותר על מכנסי הג'ינס שלהן בזמן שהבטן תופחת, והשיקו ליין ג'ינס אלסטי. כך עשו גם מותגי פרימיום נוספים כמו Citizen of Humanity ו-Rock&Republic. במקביל פועלות הרשתות הייעודיות, כמו "רמי לי", ובוטיקים כמו "אבישג ארבל", שמציעה אווירת קנייה אינטימית ופרזנטוריות נוטפות סטייל, כמו אילנה ברקוביץ'.

ואם כל כך הרבה רשתות מציעות פתרונות כאלה, למה נדרשות רשתות ייעודיות לתקופת ההיריון? "אנחנו עונים על צורך שקיים בשוק לבגדי היריון אופנתיים", מסביר מזרחי. הלקוחה הפוטנציאלית של "רמי לי" היא "לקוחת קניונים", כהגדרתו של מזרחי. "היא קונה בגדים ב'פוקס' וב'זארה', ותעדיף לקנות את בגדי ההיריון בחנות מיוחדת. "בניגוד לדעה הרווחת, בגדי היריון הם לא בגדים במידות גדולות. אם את בהיריון ותקני ג'ינס שגדול עלייך במידה זה פשוט לא יעבוד".

חלק מהחנויות מציעות, בנוסף לבגדים, מוצרים נלווים להיריון וללידה, והופכות את הקניות ל"צורך", ולא לחוויה מרגיעה: קני שמלה חמודה, וגם שידת החתלה. גם המוכרות, שלא כולן בהיריון, לובשות בדרך כלל פריטים מהחנות, מה שרק מגביר את הבלבול. "מה שבאמת חסר זה חנות שתציע ליין של פריטי בייסיק זולים, לצד ליין טיפה יותר יקר, של דברים שיעשירו לך את המלתחה", מבקשת שועלי מיזמים אקטיביים. "חברה שתמלא את הצורך הזה תנצח. המצב כרגע מקומם באותה מידה שבגדים למידות גדולות מקוממים. זה שאת בהיריון לא אומר שאת רוצה להיות לבושה בצורה מכוערת או להוציא פי אלף מבחורה במידות קטנות או שאינה בהיריון".