ט'ו בשבט מציין את ראש השנה לאילנות. הפירות מצוינים למאכל, את זה כבר כולם יודעים, לקראת החג כדאי שתדעו כי להם גם סגולות טיפוח רבות.

 ט'ו בשבט , הוא כנראה החג היחיד שבו חובבי המזון הבריא ושוחרי הסביבה מרגישים בנוח: עם חגיגת נטיעות מצד אחד, וקוקטייל אגוזים ופירות יבשים מצד שני. לרגל החג התכנסנו כאן בכדי לספר לכם כי אותם פירות נמצאו כיעילים וחשובים גם בטיפוח העור.

אז איך תשיגו עור צעיר, בריא, חלק ורענן בעזרת פירות?

ויטמין C: אפקט מתיחה

ויטמין C (או חומצה אסקורבית, Ascorbic acid) הוא חומר מזין, מסיס במים, החיוני לחיים. הוא חלק מקבוצה של חומרים מזינים הנקראים 'ויטמינים'.

שני דברים עושה ויטמין C בהצלחה למען העור שלנו: מעשיר אותו בנוגדי חמצון (שגם תורמים להבהרת העור) ומגביר את ייצור הקולגן. עם זאת, לוויטמין C חיסרון בולט: הוא מסיס במים וחומצי מאוד, ולכן ומאבד מיעילותו בתוך 24 שעות. כדי להתגבר על כך, מעבירים אותו בתנאי מעבדה תהליך שגורם לו לאבד מהחומציות שלו ולהיות מסיס בשמן. בצורתו החדשה הוא יציב יותר, נספג טוב יותר ומסוגל לחדור למעטפת התא ולספק לה הגנה מפני רדיקלים חופשיים. בספרו 'ויהי עור' טוען פרופ´ רוני וולף כי גם כאשר מדובר בחומרים שפעילותם המיטיבה הוכחה מעל לכל ספק (כמו ויטמין C וויטמין Eׂ) הימצאותם בתכשירים קוסמטיים אינה מבטיחה כלל שמצבם פעיל ואפילו לא שהם אכן חודרים למקום שבו הם אמורים לפעול.

דוגמאות: פירות הדר - אשכולית, לימון, תפוז (ויטמין C) מכווצים ובעלי ניחוח. מתאימים לבעלי עור יבש ושמן. ניתן להוסיפם לטונרים, מסכות וקרמים. קונטרה אינדיקציה: לא מומלצים לבעלי עור רגיש או מודלק. ענבים (ויטמין C וחומצת אלפא הידרוקסי) תכונות קוסמטיות ושימושים: מכילים חומצה טארטרית. ניתן לשים את המיץ על הפנים על מנת לשפר טקסטורת העור ולשטוף. בטוח לכל סוגי העור. אננס (ויטמין C וחומצת אלפא הידרוקסי) מכיל את האנזים ברומלין. מיץ אננס ממיס תאי עור מתים ויבשים וגורם לעור להיות חלק יותר, קונטרה אינדיקציה: לא מומלץ לבעלי עור רגיש, במצבי כווית שמש או עור מודלק.

 

 

 

פאני בן עמי, קוסמטיקאית ומדריכה ראשית בחברת 'קארט קוסמטיקס' מציינת כי בשנים האחרונות זיהו פירות נוספים המבוססים על ריכוז גבוה של מרכיבים מהפכניים וויטמין C, דוגמא מצוינת לכך הם פירותיו הנדירים של עץ האמבליקה (הנודע כ'עץ החיים') שמוצאו מהודו. לדבריה פירותיו של העץ ידועים בשל היותם: עתירי פרוטאינים וחומצה אסקורבית- פי 160 מהכמות המצויה בתפוח´ עתירי ויטמין C- AFI כמות הוויטמין המצויה באמבליקה היא פי 30 מהכמות המצויה בתפוז! וכן תכונה ייחודית לוויטמין C המצוי באמבליקה היא בעצם היותו עמיד בתנאי אחסון, חום ובישול (הוויטמין המצוי במרבית הפירות והירקות אינו עמיד בחום) בנוסף פירותיו עתירי מינרלים וחומצות אמיניות.

ויטמין A : קטליזאטור בהצערת התאים

ענת בקר, בעלת מרכז הטיפולים לקוסמטיקה מדעית - 'הברבור', דיזנגוף סנטר מציינת כי גילוי ויטמין A הביא לפריצת דרך בתעשיית היופי, כאשר הוכח שהוא בעל יכולת לבטל חלקית את סימני הגיל ואת נזקי השמש הנגרמים לעור. לדבריה כיום קיימות נגזרות שונות שלו, שהפעילה והחשובה שבהן היא החומצה הרטינואית. ' יתרונה של החומצה הרטינואית הוא שהיא יכולה להשפיע על העור מבפנים ומבחוץ. בחוץ היא מצליחה לנתק את הדבק הבין־תאי ולהביא לנשירת התאים המתים. כשהיא חודרת לעור, היא נקשרת לקולטנים בתאים וגורמת להם לתפקד כתאים בריאים וצעירים: להתחלק מהר יותר ולהגביר את ייצור הקולגן והחומצה ההיאלורונית. כל זה תורם ליצירת נפח ולעיבוי השכבה החיצונית של העור. הרווח שלנו: עור חלק, בריא וצעיר'.

חומצות הידרוקסיות: הלהיט הממצק בעולם הקוסמטיקה

מרים זהבי , קוסמטיקאית ונשיאת חברת הקוסמטיקה 'כריסטינה' מסבירה: החומצות האלפא והבטא הידרוקסי מוכרות מימי קדם. קליאופטרה רחצה בחלב חמוץ (חומצה לקטית) וברומא העתיקה מרחו קליפות ענבים (חומצה טרטרית) ששימשו כפילינג עדין לפנים. לטענתה פילינג באמצעות חומצות אלפא הידרוקסי נחשף לראשונה על ידי רופא עור בשם יוג´ין וואן סקוט מפילדלפיה. מאז התחיל שימוש נרחב בחומצה גליקולית במשחות לשימוש ביתי ופילינג על ידי ריכוזים שונים של חומצות אצל קוסמטיקאיות ורופאי עור.

כדאי לדעת: למרות שהחומצות היו ידועות מקדמת דנ'א, הן הוכנסו לשימוש לטיפול בהזדקנות העור רק בסוף שנות השמונים ובתחילת שנות התשעים, תחילה כתכשירים לביצוע קילוף ע'י רופאים מוסמכים, ולאחר מכן בריכוזים נמוכים יותר כמרכיבים של תכשירים קוסמטיים. כדי להגיע לאפקט של קילוף, על ריכוז החומצות האלפא הידרוקסיות בתכשיר להיות לפחות 8% ועל החומצות הבטא הידרוקסיות להיות בריכוז 1%־2%. אגב, מרגע שהתפרסמו ההשפעות המיטיבות של החומצות הנ'ל על העור המזדקן, הן הפכו ללהיט התורן בעולם הקוסמטיקה והיו שאף הגדירו אותן כ'חומצה הרטינואית של האלף השלישי.

בן עמי, מציינת כי גם לחומץ (vinegars) אשר נוצר לפני כ-10,000 שנים בתהליך בלתי מתוכנן תכונות וסגולות רבות כגון: יכולת אנטי בקטריאליות נוגדת זיהומים, נטרול עובש וריחות לא נעימים. לדבריה הקשר בין החומץ לתכשירים קוסמטיים הוא בפירות, שכן תערובות המופקות מחומצת פרי בשילוב צמחי תבלין פעילים משמשות כהיום לייצור תכשירי קוסמטיקה מודרנית. עוד הוסיפה בן עמי וציינה כי התכשירים מיוצרים משני סוגי חומצים: חומץ צמחים וחומץ פירות. חומץ הפירות מופק מאפרסקים, משמש ותפוח עץ, המכילים חומצות אמינו, גלוקזה ופרוקטזה, ויטמינים למינהם וכן חומצות אורגניות כמו חומצה ציטרית ומאלית. החומץ לטענתה מנקה את העור ביסודיות, משפר לחות ומעניק לו גמישות. פרופ´ וולף מציין מצידו כי החומצות המצויות בתכשירים קוסמטיים מיוצרות באופן סינתטי ועל כן הפרסומות המלוות חלק מהתכשירים, המעידים עליהם כאילו הם מכילים מרכיבים טבעיים-מטעות ואין להן מקום.

דוגמאות: התפוח (חומצת אלפא הידרוקסי) מכיל סוכר, חומצות אמינו, ויטמינים A,B,C וחומצה מאלית. פועל כמכווץ. מרגיע עור רגיש ובעל נטייה לאקנה. לשימוש כמסכה עדינה: ניתן לערבב את עיסת בשר הפרי (החלק הפנימי) עם חימר קוסמטי לבן . בננה (חומצת אלפא הידרוקסי) מזינה ומחדירה לחות לעור. מומלצת לבעלי עור רגיל ויבש. ניתן להכין מסיכה על ידי עיסה של הבננה (בבלנדר) יחד עם חימר לבן קוסמטי. אפרסק – מכיל חומצה פנטוטנית, אבץ וחומצת ויטמינים A,B,C. המשמש- מכיל ויטמינים A,B, מינרלים וחומצות אמינו (עשיר במיוחד בבטא קרוטן). פטל שחור ופטל אדום (חומצת אלפא הידרוקסי) ניתן למרוח על הפנים מיץ של הפרי ולאחר מכן לשטוף. פועל כמכווץ. פאפיה (חומצת בטא הידרוקסי) תכונות קוסמטיות ושימושים: מכילה את האנזים פאפאין. בהוספה למסכה ירכך את העור. במיוחד יעיל לעור יבש, קשקשי ומחוספס, קונטרה אינדיקציה: לא מומלצת לבעלי עור רגיש, במצבי כווית שמש או עור מודלק. תותים (חומצת אלפא הידרוקסי) פועל כמכווץ ובטוח לכל סוגי העור. ניתן להוסיף את מחית הפרי למסכת חימר לבן קוסמטית.

פירות יבשים- לא רק למאכל

הפירות היבשים הם פירות שיובשו, באופן טבעי או באמצעות מיכון. לפירות חיי מדף ארוכים ובכך עשויים להוות חלופה לפירות מחוץ לעונה, בעיקר בהיעדר אמצעי קירור.

טיפים לטיפוח בפירות יבשים:

באדיבות פאני בן עמי, קוסמטיקאית ומדריכה ראשית בחברת 'קארט קוסמטיקס'

פילינג מתאנים יבשות:

להשרות תאנה יבשה בכוס מים חמים כ- 30 שניות, לפרוס את התאנה לחצי ולהעביר על הפנים בשפשוף עדין כשלוש דקות, מצוין להסרת התאים המתים והחלקת מרקם העור.

מסכת אנטי אייג´ינג להזנה ומיצוק הפנים:

5-6 משמשים יבשים מרוסקים בבלנדר, 1 כף אבקת חרובים, 1 כף דבש, חצי כפית לימון,

1 חלמון ביצה, 1 כפית שמן נבט חיטה, לערבב הכול ולמרוח על הפנים למשך 20 עד 30 דקות ולשטוף.

מסכת טיפוח ממשמשים:

6 משמשים, ½ כוס חלב, כפית שמן שקדים, 2 טיפות חומץ תפוחים, 1 כפית דבש, מעט מי ורדים. אופן ההכנה והשימוש: את המשמשים משרים במקרר, בכוס חלב למשך 24 שעות. טוחנים בבלנדר ומוסיפים את שאר החומרים עד לקבלת עיסה אחידה. מורחים על הפנים בטפיחות קלות וממתינים עד לייבוש התערובת, כ-20 דקות לערך. כעבור 20 דקות, שוטפים במים חמימים את הפנים משאריות המסכה. על מנת לכווץ בחזרה את נקבוביות העור, מורחים מעט מי-ורדים.