Modna osviještenost i na snijegu

zena.hr
Modna osviještenost i na snijegu


Najbolje ski odjevne kombinacijeZa sve koji planiraju skori odlazak na skijališta, posebice ako su u pitanju luksuzna skijaška mjesta u inozemstvu na kojima se želi pokazati modna osviještenost, donosimo izbor ski odjevnih kombinacija, najboljih materijala, modernih boja, prikladne obuće, te nezaobilaznih modnih detalja. Odlično upućena u trendove koji vladaju zimskom, pa tako i skijaškom, sportskom odjećom, stilistica Lidija Fištrek prenosi ih našim čitateljicama, odgovarajući na nekoliko pitanja portala Žena.hr


Što obilježava zimsku sportsku odjeću ove sezone? Je li to slojevitost, udobnost?

"Kada govorimo o zimskim sportovima, ponajprije je naglasak na toploj i udobnoj odjeći! Naravno, takvu karakteristiku odjeće, odijevamo i za svakodnevnicu. Osnovna karakteristika zimske odjeće je slojevitost! Kako bi što bolje tijelo podnijelo temperaturne razlike važno je da možemo slojevito odbacivati ili odijevati odjeću. Što se konkretno skijanja tiče, postoji neko "nepisano pravilo" što i kako odjenuti prilikom odlaska na skijališta. Svaki skijaš rado odijeva termo donje rublje,tj.toplu majicu i tajice koje nas griju tijekom boravka na snijegu.

Ovisno o vrsti zimskog sporta, na neki osnovni model,u ovom slučaju termo rublje,odijeva se majica ili ski dolčevita, koje su često od različitih tkanina, raspon i nije tako velik (najčešće su to pamučne tkanine, različito tehnološki obrađene), pa tako imamo "običnu" pamučnu dolčevitu i flis ili felpa dolčevitu,ovisno o zimogroznosti skijaša. Tople skijaške čarape su nezamjenjive, kao i šal, kapa ili kaciga! Povrh svega odijevamo skijaško odijelo, koje se sastoji od hlača i jakne,ili kombinezon, ovisno o stilu skijaša.

Ski naočale i rukavice neizostavni su čimbenik ski-kombinacije!Dakle, samim popisom odjeće za skijanje ili bordanje, možemo zaključiti da je osnovna karakteristika zimske ski-odjeće, prije svega slojevitost, udobnost i toplina".

Modna osviještenost i na snijegu


Koji materijali su najbolji, najprikladniji za takvu odjeću, da bude udobna, topla, a opet elegantna?

"Tkanine od kojih se izrađuje zimska odjeća najčešće su prirodne. Zašto prirodne? Prirodna vlakna najbolje zadržavaju toplinu, koja je s obzirom na vanjske uvijete neophodna čovjeku da bi mogao boraviti na niskim temperaturama. Naravno, napretkom tehnologije i raznim procesima obrade tkanina i vlakana uspjeli smo kreirati i tkanine koje su mješovitog sastava, tj. sadrže i sintetičko vlakno, kako se ne bi gužvale i bile otporne na vlagu. Najčešće je takva vrst tkanine u upotrebi kao direktna zaštita na ski odijelu,kaputu ili jakni. Očit primjer su jakne sa perjem tkzv."skafanderi", koji su modni hit ove sezone. Perje grije tijelo na niskim temperaturama, a impregnirana tkanina od koje je odjevni predmet načinjen odlično reagira na vlagu,kišu i snijeg! Ove sezone su izuzetno moderne sjajne tkanine, koje nas podsjećaju na "vreće za smeće", s prošivima različitih širina."


Koje boje su moderne, koji uzorci, u ovoj zimskoj sezoni?

"Kada govorimo o skijaškoj opremi ili općenito o opremi za snijeg i zimske sportove, postoji pravilo u odabiru boja, a ono glasi; uvijek treba birati jarke i upadljive colorite. Razlog tome je vrlo logičan, što bolja vidljivost skijaša ili bordera, na snijegu ili u ekstremnim vremenskim uvjetima koje vas može zadesiti tijekom boravka u planini. Često su dizajnirane kombinacije colorita na ski odijelu, pa tako možemo izdvojiti, jaknu intenzivnije boje od hlača ili obrnuto. Naravno, postoje i odijela monokromatskih boja, na koja su dizajneri intervenirali s detaljima u boji, kako bi opet zadovoljili pravilo dobre vidljivosti na snijegu. Uzorci ove sezone, barem što se tiče zimske sportske opreme nisu u modi, sva odijela su najčešće u jednoj boji s intervencijama  komplementarne boje većeg ili manjeg opsega. Jarke boje jakni ili hlača, jednostavnog kroja, prije svega funkcionalne, ono je što se traži ove zime."

Modna osviještenost i na snijegu

 
Kakve modele, primjerice jakni, hlača, pulovera, biste izdvojili iz ovogodišnje zimske kolekcije za žene, muškarce te za djecu, mlade?

"Prije svega zamjećujem da su vrlo jednostavni, takozvani minimalistički krojevi hit ove sezone. To me neizmjerno veseli, jer sam i osobno pobornik minimalizma. Dakle, riječ je o jaknama i hlačama vrlo jednostavnog kroja, s dodatkom džepova, koji su najčešće sakriveni u šavu ili su sastavni dio odličnog dizajnerskog rješenja. Jednostavnost forme, te pažljiv odabir teksture tkanina osnovna su karakteristika mode za žene i muškarce ove sezone. U ženskoj modi, kada je riječ o jaknama, kaputima, primat dakle imaju skafanderi,koji su najčešće sjajni, prošiveni, s dodatkom krzna na kapuljači. Skafanderi su najčešće crne boje, ali moram naglasiti,da ove sezone također i boje poput intenzivno plave i crvene, možemo zamijetiti u izlozima ili na prolaznicima.

Koloritima moda ove sezone podsjeća na 90-te! Što se tiče odjeće i dalje i u ženskoj i muškoj modi prevladavaju tamniji tonovi, poput crne, sive, smeđe, ljubičaste i plave boje. S obzirom da slojevitost ima primat u zimskoj odjeći, vrlo dobro se može kombinirati odjevna kombinacija u različitim nijansama iste boje, počevši od bazne odjeće do modnih dodataka! Takva mogućnost je primjenjiva i u ženskoj i muškoj modi. Za mlade je i dalje uz ove navedene kombinacije osnovnih boja, u modi,naravno ovisno o stilu i afinitetima pojedinaca, odjeća intenzivnih boja,sa upotrebom mnoštva detalja! Modni dodaci su najčešće intenzivnih colorita i vrlo simpatično razbijaju "dosadu" tipičnih zimskih boja."


Modna osviještenost i na snijegu

 
Koje modne dodatke savjetujete uz zimsku sportsku odjeću?

"Osnovni modni dodaci uz zimsku odjeću su neizostavni šal, kapa i rukavice! Ove sezone, vrlo je IN, kombinirati uz kaput ili jaknu, modne dodatke iste ili jarke boje, naravno,ovisi o stilu osobe.Ako ste skloni minimalizmu,tada ćete najčešće uskladiti istu boju sa ostatkom garderobe, u suprotnom,vrlo je "chic", uskladiti neku intenzivnu boju koja savršeno odgovara vašoj boji očiju, tena ili kose. Ovisno o vremenu, modni dodatak mogu biti i sunčane naočale, koje možemo također uskladiti bojom i oblikom s ostatkom stylinga. Sve je dozvoljeno uz malo mašte!"

Što kombinirati uz zimsku sportsku odjeću od obuće?

"Osim one neophodne, ovisno o vrsti zimskog sporta, pancerica ili čizama za bord, u slobodno vrijeme ili prije i poslije dolaska na snježne padine,u svakom slučaju trudimo se uvijek uskladiti udobnu obuću.Ove sezone su apsolutni hit "Timberland cipele", poznate već generacijama . Važno je da obuća bude čvrsta, po mogućnosti i nepropusna na,kišu, snijeg, te da ima stabilne i čvrste potplate. Što se potplata tiče,preporučam one sa "contra reepom"kako bi spriječili klizanje po poledici i snijegu.

Iste karakteristike trebaju zadovoljavati i sportske cipele, "tenisice ili trekkerice", koje svi rado nosimo kada je riječ o ekstremnim vremenskim uvjetima. Napominjem,važno je u svakom slučaju da je cipela topla, komforna i da ima čvrsti potplat kako bi se mogli lako kretati po podlogama na koje nismo inače navikli."
(M.G.)

Modna osviještenost i na snijegu

Source


Article viewed 6771 timesAdd your comment
  Anonymous comment
Nickname:
Password:
  Remember me on this computer

Title:
Send me by email any answer to my comment
Send me by email every new comment to this article