ניו יורק טיימס

בערך לפני שנתיים, כשהתנועה הירוקה היתה הדבר החם בתעשיית האופנה, היה היצע ענק של מכנסי ג'ינס אורגניים. מותגים כמו ליווייס, בננה ריפבליק, Genetic Denim ורבים נוספים הציעו לפחות זוג אחד של מכנסי ג'ינס עם אחוז מסוים של כותנה אורגנית, הגדלה ללא כימיקלים מזיקים לסביבה.

כיום, אף לא אחד מהמותגים הללו אינו מציע מכנסי ג'ינס כאלה. כמה מהקטנים ביניהם התרסקו עקב המיתון והשוק הרווי. "במשך 12 חודשים איבדתי עשרות לקוחות עקב סגירת חנויות או הזמנות שבוטלו לטובת מותגים זולים יותר", אומרת טיירה דל פורט, שסגרה את קו האקו-ג'ינס שלה, Del Forte, ב-2009.

אבל לדברי לריאה פפר, מנהלת בכירה ב-Textile Exchange, ארגון ללא מטרות רווח הדוגל בהפצת חקלאות אורגנית, חברות אחרות מביאות כעת בחשבון בעת הייצור שימוש נאות במים, שיטת צביעה ידידותית לסביבה, בריאות הקרקע, ענייני עבודה וסחר הוגן. "יש שינוי באופן החשיבה: זה נוגע למים, פסולת רעילה, שאריות על הרצפה לאחר חיתוך הבד", אומרת פפר. "מחוץ לארצות הברית יש חברות שמבינות איך לעשות את הדבר הנכון בדרך מעשית מבחינה כלכלית, שמשנה את תפישת העולם ויוצרת שינוי".

קו ה"אקו" של ליווייס כבר לא קיים במלאי, אבל החברה ממשיכה להשתמש בכותנה אורגנית בעודה מתכננת מחדש את מאמציה האקולוגיים. "אנחנו מכוונים להשפעה גדולה יותר", אומר מייקל קובורי, סגן נשיא לקיימות חברתית וסביבתית בחברה. יחד עם H&M, אדידס ונייקי, גם ליווייס הצטרפה ליוזמה של Better Cotton Initiative, ארגון ללא מטרות רווח שמתמקד בחקלאות בת-קיימא, שימוש במים וענייני כלכלה ועבודה. קובורי אומר שחוות הכותנה של הארגון בהודו ובפקיסטאן הפחיתו בשליש את השימוש בכימיקלים ואת צריכת המים. התוצר המתקבל, המכונה "Better Cotton" ("כותנה טובה יותר"), לא צפוי להגיע לחנויות הבגדים של ליווייס לפני אביב 2012, ובשלבים הראשונים ישולב עם כותנה רגילה. אבל המטרה הסופית היא להשתמש בו בכל מוצרי החברה. "אנו רוצים לשנות את הדרך שבה מגדלים כותנה בעולם", אומר קובורי.

צרכנים שאינם מעוניינים בדחיית סיפוקים יכולים לקנות מהחודש מכנסי ג'ינס מסוג "Water Less" של ליווייס, שנמכרים בחנויות החברה ב-50-130 דולר. תהליכי השפשוף והדהייה בהם נעשים תוך כדי שימוש מופחת במים או ללא מים כלל, אומר קובורי, דבר שמביא לחיסכון של כעשרה ליטר מים בתהליך הייצור של כל זוג מכנסיים.

החברה גם דוגלת במראה המלוכלך: מניתוח שערכה החברה בנוגע למחזור החיים של דגמי 501 ודוקרס, עולה שהשימוש הרב ביותר במים ביחס למכנסי ג'ינס הוא בכביסה שנעשית על ידי הצרכנים. כך שליווייס מבקשת מהלקוחות לכבס פחות, ועל התוויות שלה כתוב כיום: "כבסו במים קרים. יבשו בתלייה, תרמו לצדקה כשאינכם זקוקים יותר למוצר" (ואל תשכחו את סבון הכביסה הידידותי לסביבה).

כמי שלא עומדים לרשותו המשאבים הגלובליים של ליווייס, המעצב רוגאן גרגורי הפסיק את השימוש בדנים אורגני במותג שלו Loomstate, שאותו הוא מתאר כ"בעל מודעות סביבתית וחברתית". "אם אתה לא יצרן, זה קשה לביצוע", אומר גרגורי. היו לו גם קשיים עם ההתאמה והשטיפה של הבד; כותנה אורגנית היא בעלת סיבים קצרים יותר לעומת כותנה רגילה או מהונדסת גנטית, ולכן קשה יותר לטווייה. "היא נפרמת והיא יותר פלומתית ורכה", אומר גרגורי. "אני חשבתי שזה חלק מהחן של העניין, אבל השוק לא סבלני כלפי זה". כותנה אורגנית נשארה אם כן רק באריגים של Loomstate, ("בשמלות ההתאמה לא צריכה להיות מדויקת כל כך עד הסנטימטר", אומר המעצב), אבל גרגורי פנה גם לאפשרויות אחרות, כמו בדים שניתנים לשימוש חוזר. "אני בטוח שבעוד עשר או עשרים שנה מהיום, הכותנה תגיע לקצה", הוא אומר. "ימצאו דרכים חדשות לחקות ולהעתיק את היתרונות של הכותנה, בלי החלקים הרעים".

למי שאינו מעוניין לנסות את מכנסי הג'ינס האקולוגיים ביותר - וינטג' - יש עדיין מספר מצומצם של מותגים שעושים שימוש בכותנה אורגנית. הגרסה הספורטיבית של Patagonia היא מציאה במחיר 80 דולר; מכנסי הסקיני-ג'ינס המשופשפים של Edun מצריכים גפיים ארוכות (198 דולר); מכנסי הג'ינס החלקים והישנים של Nau (180 דולר); ומכנסי הגי'נס מסדרת tidy-and-chic של איילין פישר ב-158-168 דולר הם רב-תכליתיים כיאות.

בבוטיק האקולוגי "Kaight" שבלואר איסט סייד במנהטן נמכרים דגמים של לינדה לודרמילק, פריירי אנדרגראונד, גוד סוסייטי וכמה סדרות שייצורן הופסק, כל אחד מהן בפחות מ-200 דולר. כותנה אורגנית נמתחת, אומרת קיית מקגרגור, הבעלים של "Kaight", כך שהיא מציעה לקנות מידה אחת קטנה מהרגיל.

אבל תהליך הפיכת הג'ינס לירוק כולל גוונים רבים של אפור, ויצרניות רבות סבורות שהדרך הטובה ביותר לנהוג בסוגיה היא לשמור על שקט. "בשיווק, בעיקר באופנה, צריך להיות זהיר, לא להגזים עם הקונצפט", אומר גרגורי. "אופנתיות הפריט היא עדיין הדבר החשוב ביותר. באוכל זה שונה - העיקר הוא האיכות. אבל כשזה נוגע לבגדים, אנשים אומרים, 'אני יודע שזה אולי מזיק לסביבה, אבל זה גורם לישבן שלי להיראות מושלם'".