בית המשפט המחוזי בירושלים אישר הסדר פשרה שהושג בתביעה הייצוגית שהוגשה ב-2007 כנגד חברת קולנוע חדש בע"מ, זכיינית קרוקס, בטענה של כפיית מחירים. בהתאם להסדר, צרכנים אשר יגיעו עם נעלי קרוקס, מהדגמים שמפורטים בהסדר, לרשת חנויות קרוקס, יזכו להנחה של 25 שקל ברכישה של זוג נעליים אחר באותו מעמד. ההסדר ייכנס לתוקף בעוד מספר שבועות, לאחר שיפורסם כחוק.

 

 

בבקשה להכיר בתביעה נגד קרוקס כייצוגית נטען כי החברה הכתיבה לחנויות מה יהיה מחירן של נעלי crocs לצרכן הסופי. התובעים מציינים בתביעה כי רכשו במועדים שונים כמה זוגות של נעליים בחנויות שונות. עם זאת, מחירן של הנעליים בכל החנויות היה זהה.

 

משיחה שקיימו עם בעלי החנות גילו התובעים כי היבואנית של הנעליים מכתיבה לחנויות הקמעונאיות מחיר אחיד ואף מפעילה סנקציות על חנויות שאינן מצייתות להכתבה זו. לראייה, מציינים התובעים כי מתחילת ייבואן של הנעליים לישראל – בשנת 2004 – היה מחירן של נעלי קרוקס אחיד בכל הארץ. ממצאים אלה עלו גם מבדיקות השוואתיות שביצעו התובעים בחנויות שונות ואף באינטרנט.

 

האם קרוקס מונופול

בכתב בתביעה טענו התובעים כי מדיניות זו עומדת בניגוד לחוק ההגבלים העסקיים מאחר שיצרו הסדר כובל האסור על פי חוק. עוד נטען כי בהתנהלות זו הפרו היבואנים את החוק לפיו אסור לבעל מונופולין לנצל את מעמדו לרעה וכן נוגד את חוק הגנת הצרכן האוסר לנצל את מצוקת הצרכן.

 

התובעים ערכו חישוב לפיו כתוצאה מהקרטל נגרם לכל צרכן נזק של 65 שקל ברכישת נעליים מהדגם הבסיסי המוצע ללקוחות במחיר של 200 שקל. מכאן גם נבעה בקשתם להכיר בתביעה כייצוגית. במקביל, בית המשפט חישב כי בשנת 2011, השנה שבה תינתן ההטבה, צפויות להתבצע יותר מ-481 אלף עסקות של מכירת נעלי קרוקס. אם כלל הצרכנים יממשו את ההטבה יגיע הסכום הכולל שלה ל-12 מיליון שקל.

 

 

מנגד, היבואנים טענו כי אין להכיר בתביעה כייצוגית. לטענתם, כלל לא הכתיבו לקמעונאים מחיר מכירה אחיד, אלא מסרו מחיר מומלץ בלבד. "בפועל ניתנו הנחות ונערכו מבצעים ונעלי קרוקס נמכרו ברחבי הארץ במחירים שונים" נטען בכתב ההגנה. עוד טענו הנתבעים כי לא נפגעה התחרות - וממילא לא נפגעו הצרכנים.