אוהבי בעלי החיים צפו בחודש האופנה האחרון איך מעט האתיקה שהתחילה לחלחל לתודעה של תעשיית האופנה התמוססה עם קולקציות החורף העמוסות בעורות ובפרוות. מתברר שלמרות הניסיונות הרבים והמחאות ברחבי העולם, החלופה של פרווה סינתטית עדיין לא טובה מספיק, ולמי שמתעקש ללבוש חיה אמיתית סביב הצוואר היא לא נראית משכנעת.

תיזהרי לך. נוטרייה AP
במהלך החיפוש אחר פתרון לסוגיית הפרוות, נישאות העיניים לעבר לואיזיאנה, או יותר נכון - לעבר הביצות במדינה ולמכרסם ממשפחת הנוטרייה, שמוכר לכל מי שעשה אי פעם שיט אבובים בבניאס. מדובר בחיה גדולה וחמודה, שדומה קצת לבונה, חיה באזורים רטובים, יודעת לשחות וניזונה מצמחים.

בסוף השבוע האחרון של נובמבר התקיימה בברוקלין, ניו יורק תצוגת אופנה שכותרתה Nutria Palooza, שבה הוצגו פריטים מפרוות הנוטרייה. אם אתם שואלים, ובצדק, איך השימוש בה מחליש את רגשות האשמה, התשובה היא שהנוטרייה נחשבת לאיום סביבתי חמור באזור מפרץ מכסיקו. המכרסם התרבה עד כדי כך שהוא מסכן את המערכת האקולוגית השבירה באזור הביצות, והרשויות החלו להדביר אותו באופן יזום.

כאן למעשה נכנס לתמונה ארגון "קולקטיב הפרוות ההוגן" (Righteous Fur collective), שהחליט ליצור משהו פרודקטיבי מהמוני הפרוות של הנוטריות המתות. "אנחנו קולקטיב של מעצבים חדשניים עם מחויבות משותפת לשמירה על הביצות ולעשיית שימוש שימנע מהפרוות האלה להתבזבז סתם", הסבירה המעצבת והכותבת קרי מק'קרי, מקימת הקולקטיב ומארגנת התצוגה. "נכון לעכשיו הנוטריות פשוט נקברות או נזרקות בביצות. זה כמעט פשע - ואין בזה כבוד לחיה. במסורת של ילידי אמריקה, כאשר אתם הורגים חיה, אתם צריכים להשתמש בכל חלק ממנה".
דוגמנית מכוסה בפרווה מתכוננת לתצוגת אירינה דוברובינה רויטרס

מק'קרי נחשפה לנוטריות לפני כשנתיים, כאשר השתתפה בפרויקט פיתוח אופנה מחומרים טבעיים, כמו עשב ביצות, טחב ועצמות, ולמדה על הנזק העצום שגורמים בעלי החיים האלה שמוצאם בדרום אמריקה.

פרווה בתצוגת החורף של ג'יי מנדל AP

על תוויות העיצובים הפרוותיים של מק'קרי מצוירת נוטרייה עם הילת קדושים סביב ראשה על רקע ירוק, ובין הפריטים ניתן למצוא תיק צד שבו הושאר חלק הראש של המכרסם, תיק קלאץ', כובעים בדגמים שונים, מעילים ווסטים עם עיטורי פרווה. הפריטים אינם זולים מאחר והיא רוכשת כל פרווה תמורת 3.75 דולר ובנוסף משלמת 16.5 דולר עבור העיבוד. בנוסף, מק'קרי מצאה שגם שיני הנוטרייה שימושיות וראויות, והיא מעצבת תכשיטים מהניבים שאורכם יותר משישה ס"מ ונראים כמו שנהבי פילים קטנים.

הנוטריות הגיעו לארצות הברית כמו שהגיעו לישראל: הן הובאו מדרום אמריקה לגידול מסחרי לצורך בצירת הפרווה שלהן, נמלטו
לטבע, התרבו והפכו למפגע סביבתי. מארגני תצוגת האופנה בברוקלין כתבו על ההזמנות: "הנוטריות מבאסות. אנחנו חייבים להרוג אותן... ואז אנחנו חייבים לקחת את הפרוות שלהם ולעשות אמנות נלבשת נטולת רגשי אשם!". המכרסמים הלטיפים החלו לעורר עניין בתעשיית האופנה ומעצב-העל אוסקר דה לה רנטה כבר הציג וסט מפרוות נוטרייה בקולקציית החורף האחרונה שלו.

סביר להניח שרוב מי שמתחלחל מתעשיית הפרווה ימשיך להימנע ממנה גם אם היא הגיעה ממכרסם שמזיק לסביבה. צריך רק לקוות שההתלהבות מהפרווה הנעימה של הנוטרייה לא תחזיר אותה אל כלובי המגדלים התעשייתיים.