האם המדבקה שמופיעה על משקפי השמש, לפיה הם "מספקים הגנה מקסימלית מקרני UV" עומדת במבחן המציאות? מבדיקת "ממון" עולה שהתשובה היא חיובית. עם זאת, ההגנה הזו – שמתנוססת גם על זוגות רבים של משקפיים זולים – עדיין אינה ערובה למשקפיים איכותיים.

 

 

יש עוד כמה קריטריונים חשובים שלפיהם נקבעת האיכות, בהם רמת הכיסוי שמספקת המסגרת לעיניים ואיכות ציפוי הפלסטיק של העדשה.

 

מבדיקה של 9 זוגות משקפי שמש לא מותגיים לנשים ולגברים, שרכשנו ברשתות אופנה ואביזרי אופנה – אקסוסרייז, בל אביזרי אופנה, גולף, סופר-פארם, מטרו, ברשקה ללין ואלפיין (האחרונה מתמחה בציוד למטיילים) – תמורת 30 שקל עד 249 שקל, עולה כי 8 זוגות אכן חוסמים קרינה אולטרה-סגולית UV, כפי שמצוין עליהם במדבקה או בתווית.

 

רק זוג אחד, משקפי שמש לנשים שרכשנו ברשת בל ב-45 שקל, לא עמד בתקן. זאת למרות שעל התווית מצוין היה "הגנה מקסימלית מקרני UV 400 באישור התקן האמריקאי והאוסטרלי".

 


הבטחה כי המשקפיים מסננות קרינת UV אינה מספקת

 

בני שושנה, הבעלים של רשת בל אביזרי אופנה, מסר בתגובה: "המשקפיים שבדקתם הם של יבואן BM 770, מקולקציה קודמת. לא הייתי מרוצה מהסחורה ואני לא מתפלא על הממצאים שלכם. בעונה זו עברתי לעבוד עם יבואן אחר (יא. קשת) שמביא סחורה מהימנה ועם הגנה מלאה מפני קרני UV. החל מהשבוע אנחנו מציעים את משקפי השמש מהקולציה הקודמת במבצע של 2 זוגות ב-50 שקל בלבד".

 

וגם ברשתות האופטיקה, אגב, מציעים כעת מבצעים מפתים על משקפי שמש: באופטיקה הלפרין התחילו היום במבצע חיסול סוף הקיץ עם 50% הנחה על כל החנות, אירוקה מציעה מ-30% ועד 90% הנחה על משקפי שמש של כל המותגים, ובאופטיקנה יש הנחות של 50%-30% על משקפי השמש, כולל מותגי היוקרה.

 

המונח 'UV 400' הוא בעיקר גימיק שיווקי

את בדיקת העמידות של המשקפיים בפני קרני UV ביצענו בסיוע אופטיפלס, מעבדה אופטית וזכיינית של חברת אסילור העולמית, המתמחה בייצור עדשות אופטלמיות (עדשות בעלות מרשם אופטי) ובעלת תו תקן ישראלי. כל עדשות משקפי השמש נבדקו במכשיר מיוחד: ANALYZER UV SPECTRUM.

 

הסכנות שבעדשות זולות

האם המשקפיים המוכנים ברשתות הפארם יעילים? / ynet

בסביבות גיל 45 עדשות העיניים מתחילות לאבד את האלסטיות שלהן והראייה לקרוב נחלשת. זה בדיוק הזמן להצטייד במשקפי ראייה. האם צריך להשאיר אלפי שקלים אצל האופטמטריסט? ממש לא, אפשר פשוט לקנות משקפיים מוכנים ברשתות הפארם בהוצאה קטנה הרבה יותר. "ניתן לתקן את הבעיה בפשטות על ידי רכישה עצמאית של משקפיים", אומר מנתח עיניים בכיר
לכתבה המלאה

הקרינה – או האור האולטרה-סגולי – (UV) היא חלק מהספקטרום של האור הבלתי נראה לעין. מקורה העיקרי הוא בשמש, אך יש מקורות נוספים כמו אור ריתוך, מסכי טלוויזיה ומחשבים, נורות כספית בעוצמה גבוהה (כמו במגרשי ספורט).

 

"רוב המשקפיים אכן התגלו כחוסמי קרינת UV. עם זאת, כדאי לדעת שהמונח 'UV 400' הוא בעיקר גימיק שיווקי, מאחר שכל משקפיים שחוסמים קרני UV למעשה חוסמים קרינה ברמה של UV 400", מגלה אסנת שר, מנהלת מחלקת הציפויים במעבדת אופטיפלס, שביצעה עבורנו את הבדיקה בפועל.

 

"אין בכלל רמות לקרינת UV, או שהעדשות חוסמות ומגנות על העיניים או שלא חוסמות כלל. אין סיבה שהלקוחות יחפשו ערכים גבוהים יותר או שלחלופין יסיקו שאם מצוין UV 200 אז זה חוסם פחות את קרני השמש".

 

הקפידו שעיצוב המשקפיים אכן מכסה את העיניים

ומה עוד חשוב חוץ במשקפיים מלבד חסימת קרני UV? פרופ' דוד לנדאו, מומחה לקרנית מבית חולים הדסה בירושלים ומרצה בבית הספר לאופטומטרייה באוניברסיטת בר-אילן ובמכללת הדסה: "כאשר בוחרים משקפי שמש, מה שמעניין אותנו כרופאי עיניים הוא שהמשקפיים יעבירו כמה שפחות קרינת UV, שסינון קרינה זו יהיה מהיר וכי המשקפיים יהיו בעיצוב שמכסה את העיניים, כדי למנוע קרינה מהצדדים ומהחלק העליון.

 

"אבל הבטחה בסינון קרינת UV אינה מספקת. אני לא בטוח שמשקפיים זולים שעמדו בבדיקת UV יעשו את העבודה לאורך זמן. בתנאי האקלים של ישראל יש לוודא שהציפוי יהיה עמיד בחום. קחו לדוגמה, נסיעה לאילת בחום של 40 מעלות. אם שוכחים את המשקפיים במכונית, הרי שבמכונית סגורה הטמפרטורה יכולה להגיע ל-70 מעלות. האם הציפוי יעמוד בטמפרטורה זו? ציפוי על עדשות איכותיות יעמוד גם ב-120 מעלות. ואם הפלסטיק מקבל עיוותים בחום, אז גם הראייה לא טובה. עמידות הפלסטיק של העדשה היא גם פונקציה של איכותה, וזה מה שמבדיל לעתים קרובות בין עדשות זולות ליקרות יותר. אין ספק שככל שאיכות העדשה טובה יותר – איכות הראייה טובה יותר.

 

אם אתם שוהים באזורים חיים - דלגו על עדשות זולות

"אז כשאתם מתלבטים בין עדשות זולות ליקרות", מסכם פרופ' לנדאו, "עליכם להכיר קודם כל את הרגליכם: אם אתם מרבים לטייל ולשהות באזורים חמים, דלגו על העדשות הזולות. אבל אם אתם מבלים רוב היום במשרד וברכב ממוזג, לא שוכחים משקפי שמש בחוץ וגם לא שואפים לרמת איכות ראייה גבוהה במיוחד (6:6), יכול להיות שתוכלו להסתפק במשקפיים זולים".

 

לדברי ד"ר אריה סולומון מרשת אופטיקנה, רופא בכיר במכון העיניים במרכז רפואי שיבא תל-השומר, החלק הגדול של קרינת UV נבלע בחלק הקדמי של העין: עפעפיים, לחמית, קרנית ועדשה. "האור האולטרה-סגול בעיניים גורם לשינויים בלחמית העין, גורם להופעת התבלול ומזרז את הופעת הקטרקט. במקרה שהאור האולטרה-סגול חודר אל תוך העין ועובר את הזגוגית עד הרשתית, הוא מזרז תהליכים של שינויים בזגוגית עד להיפרדות הזגוגית.

 

 

"כמו כן, עור העפעפיים רגיש מאוד לקרינה והוא אחד המקומות בהן מתפתח סרטן ה-Basal Cell Carcinoma. במקומות שטופי שמש כמו בשפת הים הקרינה פוגעת בנו פעמיים: פעם אחת באופן ישיר מהשמש ופעם נוספת כאשר האור מוחזר אלינו מהחול ומשטח פני הים.

 

"הגנת העיניים מפני UV היא חובה לכל אדם. גם כשמדובר בילדים, חייבים להגן על העיניים שלהם כבר מגיל צעיר. הגנה משולבת על ידי משקפי שמש הבולמים באופן מוחלט את אור ה-UV- בכל אורכי הגל. בארה"ב ובחברות בשוק האירופי משקפי השמש מחויבים בתקן חסימת UV מלאה. הם מסומנים כ-UV 400, או מוגדרים כ-UV Filter ב-100% חסימה".

 

הידיעה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"