אין עוררין על העובדה שמכנסי הג'ינס כבשו את עולם האופנה ועל כך שמדובר בפריט נצחי שככל הנראה יישאר עמנו לעד, אך הדעות על מקורותיו נותרו חלוקות עד היום. היסטוריונים העוסקים באופנה עדיין דנים בשאלה איפה החל תהליך הייצור של הבד הכחול - במפעלי טקסטיל בניו המפשייר, בחופה הדרומי של צרפת או בנולי האריגה בצפון איטליה.

יצירות אמנות מהמאה ה-17 של אמן מצפון איטליה שנחשפו רק לאחרונה עשויות להטיל אור על התעלומה, כך מאמינים היסטוריונים. העבודות, שכונו על ידי החוקרים "מאסטר הג'ינס הכחול", הוצגו השבוע בתערוכה בפאריס.

בתמונה אחת נראית אשה ענייה המטפלת בבד תכלכל המזכיר במרקמו את טקסטורת הג'ינס, בתמונה אחרת נראה קבצן לבוש בג'קט ג'ינס הולך ברחוב. "בתקופה זו, היה מאוד נדיר לאמנים להציג בפירוט פרטי לבוש של בני המעמד הנחות", אמרה גרלינדה גרובר, אוצרת התערוכה בפאריס, שסייעה באיתור ובזיהוי עבודותיו של הצייר האנונימי. בכל התמונות מלבד תמונה אחת נראה בד הג'ינס. פרטים אחרים בציוריו של האמן סייעו לחוקרים לאתר את מקור הציורים, בצפון איטליה, סמוך לוונציה.


תצלום: AFP

עד כה הצליחו החוקרים לאתר שני מקורות מחוץ לארה"ב, בהם עובד בד הג'ינס. בעיר נים בצרפת, ממנה מקור השם ד-נים ובגנואה שבאיטליה, שם ניתן השם ג'ינס. עם זאת, עד היום לא נחשף מידע על מלבושם של בני המעמדות הנמוכים משום שהעניים לבשו בדרך כלל את בגדיהם עד להתבלות מוחלטת של הבד, כך שלא נותר ממנו זכר.

לטענת גרובר, היצירות שנחשפו מעניקות אשרור לאמת היסטורית שכבר נשכחה. האוצרת הוסיפה כי שיטות הצביעה של הבד, שמוצגות ביצירות, זהות לחלוטין לשיטות שמשתמשים בהן עד היום ביצירת הג'ינס.

"הגילויים החדשים קוראים לנו לערער את כל מה שידענו עד כה", אמר פרנסואה גירבד, שנחשב למאסטר הג'ינס המודרני, ואחראי על כמה חידושים בתחום כמו מכנסי הבאגי. "כשאנשים חושבים על ג'ינס, הם בדרך כלל מקשרים אותו לארה"ב, לדמויות כמו ג'יימס דין ומרלין מונרו. משעשע לחשוב כי מקור הג'ינס בכלל מאירופה, וכי הוא היה קיים כבר ב-1655", אמר.

שוויין של העבודות אגב, מוערך היום בין 60-800 אלף יורו.