Nova era mode za androide

Press
Nova era mode za androide


Spoj muške i ženske garderobe, koji postaje dominantan trend u modi, ove jeseni je prvi put dobio svoju zvaničnu potvrdu u vidu linije odeće za transeksualces1

Za razliku od takozvane „pink" mode namenjene homoseksualnim potrošačima, koja se još u prošlom veku javljala u mnogim trendovima, u 2010. jedan brend je prvi put lansirao i pravu transeksualnu kolekciju.

a1

Dinastija" kao inspiracija

Suština kolekcije je u košuljama koje kombinuju svilu i džins, a iako podsećaju na one iz klasičnih kaubojskih filmova, one slave modu osamdesetih. Tri noseća modela inspirisana su Venegasovom omiljenom sapunicom „Dinastija", a svaki od njih dobio je ime prema jednom liku - Aleksis, Semi Džo i Kristl.

U pitanju je poznata švedska modna marka „akne", a ideje je nastala u saradnji sa novim časopisom „Kendi", takođe namenjenom transeksualnim osobama.

Uniseks stil

Švedska modna kuća je i ranije u svojim ženskim kolekcijama imala primese oštre muževnosti, dok se u muškom linijama osećao upliv tipično ženskih detalja.  Na osmišljavanje garderobe namenjene isključivo transeksualcima odlučili su se, kako su obrazložili, vođeni situacijom na tržištu i željom da u modni svet unesu malo zbrke.

Poznato je da većina transvestita u početku pozajmljuje žensku odeću od žena s kojima živi - mame, sestre, devojke ili bliske prijateljice. Međutim, modni časopis za transeksualce „Kendi" ustanovio je da za muškarce koji vole da se oblače kao žene nastaju prave muke kada krenu u potragu za sopstvenom odećom. U eri pre interneta to je značilo kupovinu u običnim buticima gde su se pretvarali da kupuju za prijateljicu ili devojku. Pri tom su nailazili i na brojne probleme sa veličinom i brojevima, jer je sasvim jasno da muško telo nije iste konstitucije kao žensko. Kada je onlajn kupovina postala dostupna većini ljudi, muškarci su u tajnosti mogli pronaći čitavo carstvo suknji, korseta, ženskih cipela i perika. Međutim, 21. vek doneo je još jednu olkašicu, a to je da je danas, kada je u pitanju moda, sve dozvoljeno. Pojavio se niz novih modnih linija koje su okarakterisane kao uniseks, pa za neke komade odeće ni sami kupci nisu sigurni da li spadaju u mušku ili žensku garderobu.

s2

S druge strane, počele su i da rade prodavnice specijalizovane isključivo za muškarce koji vole da se oblače kao žene, kao što je „Sadenli fem". Ova modna kuća već dvadeset godina kreira odeću i asesoare za transeksualce, a ono što se kod njih može naći - košulje širokih ramena, tunike dužih rukava, pantalone sa spuštenim strukom za duži torzo - poslužilo je kao inspiracija za najnoviju „androidnu" liniju brenda „akne".

a2

Trans moda i na pisti

Da ovaj trend ne zaobilazi ni modne piste pokazao je kreator Dino Alves, koji je na poslednjoj lisabonskoj nedelji mode prikazao krajnje neobičnu mušku liniju garderobe. U kolekciji za jesen-zimu 2010/11. nazvanu „On, ona i ja" talentovani Alves je objedinio tipično muške komade sa ženskim materijalima, detaljima, ali i šminkom! Njegovi modeli prošetali su u šokantnim kreacijama, a iako su izgledali poput pravih muškaraca, na njima su bile ženske i uniseks krpice. Ipak, Dino Alves je dobio pozitivne kritike za ovakvu liniju i još jednom potvrdio zašto nosi epitet „kreatora koji stvara interesantne i inovativne kreacije".

Varljivo poigravanje

Smatrajući da se ovakva moda retko sreće na stranicama „mejnstrim" časopisa urednik časopisa „Kendi" Luisa Venegasa i kreativni direktor modne kuće „Akne" Džoni Johanson su nakon dugih pregovora došli na ideju da lansiraju mini-kolekciju za transvestite. Rezultat njihovih upornih nastojanja da popularišu svoj projekat bilo je to što je prestižni „Vog" na svojim internet stranama prvi objavio da je došlo do kreiranja kolekcije „akne transvestit".

- Ovo radim da bih se zabavljao i uživao, a mislim da je tako i s Luisom. U kolekciji sam se poigravao sa idejama sa kojima sam se uvek igrao kada sam dizajnirao za „Akne". To je tenzija između muškog i ženskog sveta i proizvod onoga što se događa kada stvari okrenete naglavačke. Umesto uobičajenih uniseks opisa, poput onog „i za muškarce i za žene", hteli smo da se ljudi zapitaju da li je to za muškarce ili za žene. Zapravo, naše „treni" košulje su za sve žene i muškarce koji žive u 21. veku - izjavio je kreator Džoni Johanson.Source


Article viewed 1567 timesAdd your comment
  Anonymous comment
Nickname:
Password:
  Remember me on this computer

Title:
Send me by email any answer to my comment
Send me by email every new comment to this article