לפני מספר חודשים, הוקרן באחד הערוצים סרטו התיעודי של כריס רוק "Good Hair". בסרט הוא עסק בהרחבה בנושא שממעטים לתקוף: שיער ראשה של האישה האפרו אמריקנית. תעשייה עצומת מימדים עוטפת אותו, כך הסתבר לרוק, כשיצא לחקור את שורשי התופעה ולבדוק: למה נשים שחורות משקיעות כל כך הרבה בשיער שלהן. המנוע שהזניק את החיפוש היה ביתו הקטנה מאוד, שביקשה: 'אבא, תעשה לי החלקה'.

 

גם בישראל חיות רבבות בנות שהשיער אצלן הוא מקור למבוכה ואז לגאווה. כמה הן משלמות עליו? איך הן מטפלות בו? ומה כל כך בעייתי בשיער האפריקני?

 

"אני לא כמוכם, אני לא יכולה להיכנס לכל מספרה", אומרת פטגיה (סיון) טמרט, ספרית ואקדמאית, שעלתה לישראל בגיל 17.5 מעיר גדולה. 

 

"כשהגעתי לארץ, לא היה פיתרון לשיער שלי ובגלל זה התביישתי בו. הייתי רגילה ללכת למספרה ושם היו מחממים לי את השיער במכשיר מיוחד והוא היה נפתח. אבל כשהייתי נכנסת למספרות פה, אפילו פן לא הסכימו לעשות לי. לא הבנתי, במדינה מתקדמת אין מספרה? כשרציתי לחפוף את השיער - לא היו פה חומרים בשבילי. זה היה שוק לא פחות גדול מהעלייה עצמה".

 

"הייתי מעלימה להורים שלי את כל המזלגות"

החוויה קשה עוד יותר כשאת מוצאת עצמך מוקפת בדימויים שופעי שיער חלק או גלי, שמתנפנף ברוח, משתנה במים, ונאסף לקוקו באגביות - כל מה שהשיער שלך, כך מסתבר לך, לא יודע לעשות.

 

"סבלתי", היא נאנחת. "כל אחת רוצה מה שאין לה, ואני רציתי להיות כמוך, עם שיער גולש. הייתי חושבת: הלוואי שהיה לי שיער ישר, שהייתי מסרקת אותו. הייתי מסתכלת על שיער חלק ומדמיינת מה הייתי עושה איתו".

 

בייאושה, פנתה לבית מרקחת ורכשה חומר מסלסל שיער, כדי לנסות ליצור תלתלים. "הייתי עושה הכל לפי הכתוב, וכלום", היא מספרת. "לא היה יוצא שום סלסול. התחלתי להעלים להורים שלי את כל המזלגות מהבית, כי הייתי מחממת אותם, ומסרקת כך את השיער שלי ושל החברות שלי, עושה רולים מנייר כסף וזה היה יוצר מראה מתולתל".

 


 

ואז היא נזכרה שיש דבר כזה שנקרא תוספות שיער, שנשים בעירה היו משתמשות בהן לאירועים מיוחדים. "התקשרתי לדוד שלי באתיופיה ואמרתי לו: 'דחוף! שלח לי תוספת שיער'", היא נזכרת, "התוספת הגיעה, וחשבתי לעצמי שהיא נראית יותר גרוע מהשיער שלי. אז הייתי לוקחת מגהץ, מניחה אותה מתחת לסדין ומגהצת.

 

"לדעתי הייתי הראשונה בארץ שהשתמשה בזה, כי אפילו האתיופים לא הבינו מה בדיוק עשיתי בשיער. כשהיו שואלים אותי מה עשית? הייתי עונה: 'מתיחה' וצוחקת. ב-1995 פתחו מספרה ראשונה בת"א, שהייתי מגיעה אליה במיוחד מכפר סבא. היום אני עוסקת בזה בעצמי, ועכשיו אני עם תוספות".

 

לא שמים לב.

"בנות שנכנסות למספרה שואלות: החבר שלי ירגיש משהו? בעלי ישים לב שזה לא שלי? אני אומרת להן שברור שישימו לב, כי אם נוגעים בקרקפת, מרגישים את החיבורים. אז מה?".

 

את עושה החלקות לילדים?

"אני עושה רק מגיל 5 ומעלה, והורים יוצאים מפה כועסים. אני מחליקה לילדים שהולכים לבית הספר, כי אחרת זו מלחמה כל בוקר. מגיעות לפה אימהות ישראליות עם ילדים שחורים שלא מכירות את השיער הזה. כשמנסים לסרק שיער כמו שלנו, זה כואב מאוד. העור שלנו אולי נראה אגרסיבי, אבל הוא מאוד עדין".

 

בת 4 רוצה להיראות כמו הברבי שלה

ואכן, שימו לב שכמעט אף אישה שחורה מודרנית שחיה בעולם המערבי לא נחשפת בשיערה הטבעי. מישל אובאמה מחליקה, ולביונסה ולאופרה יש פאות וגם תוספות שיער, כמו לכל אמנית שחורה וגאה, שלא כל כך גאה בשיער שלה. לא רבות הן הזמרות כמו לורין היל, שמדהימה מכל מיני בחינות, אחת מהן היא השיער הלא מוחלק שלה, שנע בין אפרו, צמות, ראסטות ותספורת גלגולים קצרה.

 

"על השיער שלנו צריך לעבוד", מצהירה טובה סלומון, ספרית. "אני לא קמה בבוקר וזהו זה. שיער זה עבודה. ומאז גיל 16 אני משתמשת בתוספות שיער והן נותנות לי חופש, והשיער האמיתי שלי תמיד מוחלק".

 

החלקה היא פיתרון ותיק ליישור שיער, שנעשה באמצעות חומר שנקרא בשם האמריקני המעליב relaxer, שכאילו אומר לבנות: הרגיעו את השיער החצוף שלכן.

 

לאה חפץ, שנולדה בליבריה, היא הבעלים של אפרו ליין קוסמטיקה, חנות ברחוב יפו 217 בירושלים, וחברה שמייבאת את "Just for me" ו-"Soft and Beautiful" לילדים; TCB – מוצרי החלקה עם שמן זית, ואת מוצרי Motions החזקים, ומספקת אותם לחנויות ומספרות בכל עיר בארץ. "השוק הזה מגלגל כ-10 מיליון שקל", היא אומרת, "כולל מוצרי קוסמטיקה ואיפור. היינו הראשונים, ויש כבר ארבעה יבואנים היום ".

טיפוח השיער

תכשירים לקיץ החם / רחל קדרס

מפריע לכם שהשיער שמנוני? סטטי? יבש? השמש הקופחת של יולי-אוגוסט לא תוסיף למראה שלו. לקראת הקיץ לפניכם סדרת תכשירים לשמירת מראה מטופח, צעיר ובריא. לא לנשים בלבד
לכתבה המלאה

 

שחר בן שלמה, בעל חברת הייבוא יוניק הייר, שמביאה ארצה את מוצרי Africa's best. "אלו קרמים עם אקסטרה לחות, כי השיער המקורזל הוא הרבה יותר יבש", הוא מסביר. "החומרים כולם באישור משרד הבריאות, וכולם מארה"ב כי שם חיה האוכלוסייה השחורה הכי אמידה".

 

ערכת ההחלקה הסטנדרטית שעולה 100-50 שקל, כוללת קרם החלקה, מאיץ, חומר מזין, שמפו מנטרל (עם צבע שמתחלף כדי להעיד שחומר ההחלקה ירד מהראש), קונדישינר, כפפות חד פעמיות, מקל ערבוב והוראות שימוש בעברית. בין רכיבי החומר המחליק: סודה כאוסטית (!) כנהוג מראשית המאה ה-20, או בחומרים החדשים יותר: אשלגן הידרוקסידי או סודיום ברומט. 

 

"קונים את זה גם לילדים", אומרת טובה. "יש לי שכנה שהביאה אלי את הבת שלה, בת 4 כדי שאעשה לה החלקה. סירבתי. זו ילדה קטנה מאין לי לדעת מה חומר כימי יעשה לה? אבל בא לה שיהיה לה שיער אירופאי חלק, כמו שיש לבראץ ולברבי שלה". 

 

למה לא אפרו?

"אפרו מעיד על ביטחון. מישהי שאומרת: 'אני יפה טבעית'. אבל רוב הבנות לא ילכו ככה, וגם מטבע הדברים, את רוצה מגוון".

 

"השיער מוריד את הביטחון"

תוספות הן בהחלט מלה נרדפת למגוון. תוספות עושים בהדבקה, בחרוזים או בהלחמה, אבל במנות העדה משתמשות בבסיס של צמות צמודות לראש, שאליהן נתפרות התוספות. מדובר בעבודה של 6-4 שעות, תלוי בשיער, שתחזיק מעמד עד 4 חודשים.

 

אחת המומחיות הגדולות לתוספות שיער, מלאכותיות וטבעיות, היא ניה טסטא, בעלת רשת המספרות קונדלרסטה, שעושה מחומרי הגלם הסינתטיים יצירות מרהיבות, ולקוחות יש לה מכל מין ועדה.

 

"תוספות שיער? אנחנו נולדות עם זה", אומרת ניה. "זה כמו פן לישראליות. הבת שלי בת שנה וכבר עשינו לה תוספת. באתיופיה זה פחות נהוג, אבל בארץ זה תפס בגלל חוסר הביטחון. אנחנו יודעות שאנחנו יפות, אבל שיער יכול להוריד בשנייה את הביטחון העצמי. שיער זה הדבר הכי נשי שיש, ובשביל שיער לא מתפשרים.

 

"בגלל סוג השיער שלי, השיער יותר משמעותי עבורי מאשר עבורך. אני חייבת משהו שייגע לי בגב. אתיופיות צופות בפרסומות, רואות שיער טיפטופ, ומבינות ששיער טוב זה שיער חלק וזוהר. אבל ברגע שאת יודעת שיש לך אופציות, את משלימה עם עצמך ועם השיער שלך. אני לא מסתכלת יותר על השיער שלי בתור פגם".

 


 

תוספות מלאכותיות איכותיות, "שרק אתיופיות ילכו איתן", לפי ניה, עשויות מסיב בשם Kanekalon, שהומצא ביפן, חומר איכותי שמדמה שיער טבעי. חלקן עשויות מ"פרוטאין טבעי", משמע חלבון מעובד שאינו סינתטי. הן מגיעות באורכים, צבעים ותלתולים רבים. הן נמדדות בסקאלה של עמידות, רכות, קלות סירוק. חלקן מגיעות עם פוני חינם.

 

איך שומרים על תוספת? חופפים במים פושרים, ולא הולכים לישון עם שיער פזור או רטוב כדי לא ליצור קשרים. השיער הסינתטי מתאים בעיקר לשיער אפריקני, ויחידה עולה 50-25 שקל. לכן תיכוניסטיות לפני בילוי מגיעות ל-Kundalarasta ומשאירות 100-200 שקל על חיבור של תוספת שיער כזאת.

 

"שיער בתולין עולה 4,000 שקל"

השיער הטבעי, מגיע מסין הודו ורוסיה, שעובר עיבוד. השיער ההודי נחשב טוב יותר והוא מגיע ממקדשים בהם נשים "מקריבות" את שיערן הארוך בטקס היטהרות. אנשי עסקים מקומיים מלקטים עד השערה האחרונה, מעבדים ושולחים לארה"ב, משם הוא מתגלגל ארצה.

 

אבל השיער הכי טוב והכי טבעי, מגיע מברזיל. ההבדל בינו לבין האחרים הוא שמיים וארץ. המגע שלו טבעי לחלוטין ואפשר אפילו למצוא בו לעיתים ביצי כינים. "קוראים לו שיער בתולין" אומרת ניה. "זה שיער של נערות בנות 15, שלא עבר צביעות ופנים, עיבוד או החלקה. הוא מתאים לשיער הישראלי כי הוא עבה וגלי".

 

שיער טבעי מתומחר לפי גרמים. 2-1.5 גרם שיער עולה בין 55 ל-25 שקל. שזירה של ראש שלם עולה בין 1,500 לשיער הודי, סיני ורוסי; ל-4,000 שקל לשיער ברזילאי. חידוש, שנעשה כעבור חצי שנה עולה 700-600 שקל.

 

עבודת צמות עולה בין 80 ל-350 שקל. "צמות עם תוספות שיער, עולות בין 150 ל-1,200 שקל", מסבירה ניה. "המחיר היקר הוא לעבודה של 10 שעות, שכוללת 150-1200 צמות עד הטוסיק, ומחזיקה על הראש 4-3 חודשים, ויש לנו קרוב ל-3,000 דוגמאות של צמות".

 

לא מעט כישרון מושקע בשיער של בנות העדה. השיער של ניאה למשל, הוא יצירת מופת אוונגרדית שמורכבת מחמישית אפרו, חמישית פוני, חמישית צמות צמודות וחמישית תוספת צמות עד הישבן. "אנחנו טובות בשיער, כי כשיש שיער כמו שלנו, כל החושים נפתחים", היא מספרת. "בבתים שלנו, פעמיים בשבוע מישהי בבית עושה צמות. לכן כבר כילדה, את יודעת לעשות צמות רק מלראות צמות. לא מלמדים אותנו את זה.

 

 

"ישראלים לא יודעים אבל יש אצלנו כמה סוגי שיער, כי האתיופים הם מיקס. השיער של הסודנים למשל, כה מקורזל שהוא לא צומח כמעט. ישראלים לא יודעים שהשיער שלי ושל הספריות פה, כולן אתיופיות, אינו שחור במקור, אלא חום כהה או שחור אפרפר. אנחנו צובעות כי זה מדגיש לנו את הפנים. אתיופיות תמיד ישקיעו יותר בשיער מאשר באיפור. אתיופית יכולה להתלבש ב-30 שקל, אבל השיער שלה יהיה הכי מסודר שיש".

 

מה לגבי פאות?

"פאות זה נחשב פדיחה עד לא מזמן, אבל בכל הקליפים של ביונסה יש פאות וקיבלנו אישור שזה בסדר. לנעמי קמפבל יש ליין של פאות, כל פאה עולה בסביבות 10,000 שקל ומעלה".

 

ומה עם גברים? 

"גם הם עושים לפעמים החלקה, או מגלגלים אותו כמו קרייג דייויד. אבל הם לא אוהבים שנשים מחליקות את השיער או משתמשות בתוספות".

 

מה קורה אצל דור האימהות?

"תלוי אם הן מהעיר או מהכפר, טיגריות או אמהריות. האימהות שלנו הולכות עם מטפחות ומתחת אולי צמות. הן מסורתיות, עבורן מי שהולכת בלי מטפחת - מחפשת גבר. כשאני הולכת עם תוספות, סבתא שלי לא תבין מה זה, ותגיד לי: 'וואו ארך לך השיער, יש לך שיער טוב'".

 

מה זה שיער טוב? 

"יפה".

 

מה זה יפה, פחות מקורזל?

"כן".