Evolucija mode: Modni blogeri postaju jednako važni kao i urednici i kritičari

nacional.hr
Evolucija mode: Modni blogeri postaju jednako važni kao i urednici i kritičari


Karl Lagerfeld, Anna Vintour i ostale "velike face“ mode nam već godinama diktiraju što trebamo nositi kako bi bili in. Ali njihovom vremenu bliži se kraj. Dolaze novi klinci koji putem interneta šire svoj stil i ukus. Od 2002. godine u internetskoj sferi se šire modni blogovi i svaki ih je dan sve više i više.Mnoge fashionistice diljem svijeta svakodnevno provjeravaju po nekoliko modnih blogova ne bi li saznale što je novo u svijetu mode, što se nosi na ulicama i koji su novi trendovi. A mnogi blogeri postaju prave zvijezde koje revolucioniraju modni sustav. Danas oni sjede u prvim redovima svih revija i njihovo je mišljenje važno jednako kao i ono npr. glavne urednice Voguea.

Les Mads i ostali bloggeri

Jedan od najpoznatijih blogera je Scott Schuman, koji je prije 5 godina na svom blogu počeo objavljivati slike lijepo obučenih njujorčana. Od tada je njegov blog "Sartorialist" kult i uzor mnogim novim licima na blogerskoj sceni.

Dok "Sartorialist" pokazuje luksuzne kombinacije iz modnih prijestolnica, većina blogova pokazuje uličnu modu mladih. Jedan od najpoznatijih takvih blogova u Njemačkoj je "Les Mads", kojeg su 2007. osnovale Jessica Weiss i Julia Knolle. 2008. godine je izdavačka kuća "Hubert Burda" kupila Les Mads i zaposlila djevojke kao urednice. To im je omogućilo pristup velikim modnim događajima s kojih su na svom blogu izvještavale.

Osim izvještavanja s modnih revija diljem Europe, objavljuju slike ulične mode, svoje odjevne kombinacije, intervjue s poznatim i manje poznatim umjetnicima, fotografima, manekenkama, dizajnerima i ljudima iz svijeta mode. Njihov blog je poseban po tome što svojoj publici ("userima") pišu kao da su im prijateljice, izmjenjuju mišljenja o modi i odgovaraju na komentare koje im useri pišu.

Osim Les Mads u svijetu mode je veoma poznat i blog Yvana Rodica "Facehunter". On putuje svijetom i fotografira "modu na cesti", ali i ostale zanimljivosti na koje naleti. Sam sebe ne smatra stručnjakom za modu, ali ono što njegovo stručno oko fotografira i objavi donosi mu do 18.000 klikova dnevno. Osim toga, nekoliko dizajnera svjetskih poznatih modnih kuća priznalo je kako njegove fotografije koriste kao inspiraciju, izjavio je Rodica časopisu "Welt".


Source


Article viewed 2382 timesAdd your comment
  Anonymous comment
Nickname:
Password:
  Remember me on this computer

Title:
Send me by email any answer to my comment
Send me by email every new comment to this article