למרות כל ההזהרות והסכנות הנלוות, בכל קיץ אלפי ישראלים ותיירים פוקדים את חופי הרחצה ולא מוותרים על השתתפותם בפולחן השיזוף. מנתונים של האגודה למלחמה הסרטן עולה כי 30% מהישראלים משתזפים בדרך זו או אחרת. בנוסף, רבים מהישראלים ממשיכים לפקוד את המכונים המציעים לתפוס צבע במיטות שיזוף. מיטות השיזוף, הגיעו לארץ בהתאם לצו האופנה האמריקאי כבר לפני כמה שנים ונראה כי הן כאן כדי להישאר. חשוב להבין כי בשיטה זו נעשה שימוש מוגבר בקרני UVA, כלומר מקצרים תהליכים. במקום ללכת לים להזיע ולהצלות במשך שעות, מיטות השיזוף מספקות תנאי מעבדה מוגנים ועובדות בשיטת "צלייה ממוקדת".

 

נאמני השיטה יטענו כי בדרך זאת ניתן לפקח על רמת הקרינה, מה שהופך אותה לבטוחה יותר, משיזוף טבעי של קרני השמש. המכונים אמנם עובדים בשיטת התוכנית האישית, אך הם לא יוכלו להבטיח לכם שבסוף התהליך רמת החשיפה שהגעתם אליה אינה עולה בעוצמתה מזו שהייתה מתקבלת בשיזוף "בטוח" בשמש.

 

למה אנשים ממשיכים להשתזף?

 פרסום 

מסתבר, כי למרות הקשר הקיים בין חשיפה לקרניים אולטרה סגולות (UV) ובין סרטן העור, הזדקנות מוקדמת, פגיעה בראיה ונזקים נוספים, אנחנו עדיין רוצים להיות שזופים. האם אנחנו מכורים?

 

במחקר שנערך באוניברסיטת וושינגטון בסיאטל בשנת 2007, התגלה שחשיפה לקרניים אולטרה סגולות (UV) גורמת לשחרור אנדורפינים במוח וכתוצאה מכך לתחושה של אופוריה. במחקר נוסף, ביקשו החוקרים להבין מדוע יש אנשים שמתעלמים מהמסרים הבריאותיים לגבי הסכנות שבחשיפה לשמש ומשימוש במיטות השיזוף. ההסבר אליו הגיעו הוא, ששיזוף הינו התנהגות ממכרת בדיוק כמו התמכרות לסמים או לאלכוהול. "אם שיזוף ממכר, כפי שמראה המחקר שלנו, זה מסביר מדוע חינוך לבד לא יכול לעצור את התופעה, בדיוק כפי שמסרים כמו 'לא נוהגים כששותים' או 'אל תעשן' נופלים על אוזניים ערלות," מסביר ד"ר רובין הורנונג, שעמד בראש המחקר.

 

ולמרות הנאמר, כנראה שעוד רחוק היום בו ניתן יהיה להתייחס לשיזוף כאל התמכרות של ממש, מי יודע אולי בעתיד השיזוף אפילו יוצא מחוץ לחוק. אבל עד אז או לפחות עד שיוקמו מכוני גמילה וקבוצות תמיכה, אתם ברשות עצמכם. אז קחו אחריות ותתחילו בגמילה.    

 

המדריך לנגמל המתחיל

 מכורות לשיזוף 
 צילום : אימג'בנק / Getty Images 
 

דעו את החומר

UVB: קרינה אולטרה סגולה בי. הקרניים המפיקות את החום, בעלות יכולת רבה יותר לגרום כוויות מאשר קרינת UVA. נחשבות לגורם העיקרי להתפתחות סרטן עור ובעלות השפעה משמעותית בגרימת מלנומה.

UVA: קרינה אולטרה סגולה איי. קרניים שאינן מפיקות חום, הן חודרות עמוק יותר לעור מאשר קרני UVB והאחראיות העיקריות לקמטים ולהזדקנות המוקדמת של העור. קרינת UVA מחריפה את ההשפעה המסרטנת של קרינת UVB.

 

שימוש במנות קטנות

יש הטוענים, כי גם למקדמי ההגנה השפעות מזיקות וכי העובדה שהם מגנים עלינו מצריבה וכוויות שמש גורמת לנו לשהות יותר שעות בשמש מהרצוי. אם תהיתם כיצד בימי קדם התמודדו עם נזקי השמש התשובה היא פשוטה: השיזוף הוא קרם ההגנה הטבעי שלנו מהשמש ואין לו שום תופעות לוואי. אבל כדי שקצב ייצור המלנין (פיגמנט הצבע הכהה, שהגוף שלנו מייצר) ידביק את קצב החשיפה לשמש, צריך להיחשף לשמש במנות קטנות  10 -15 דקות. בכל שאר הזמן הישארו מוגנים.

 

הצבת גבולות

אחד הדברים היחידים עליהם יש קונסנזוס בכל הנוגע לחשיפה לשמש הן "השעות הבטוחות". בדיוק כפי שלא הייתם שותים אלכוהול לפני תשע בבוקר, אל תצאו להשתזף בשעות הצהריים 12:00- 14:00. מומלץ בחום לחכות יומיים בין סשן שיזוף למשנהו.     

 

שימוש נקי

אם בכל זאת אינכם מסתפקים במנות קטנות, אז לפני צאתכם מהבית, התרחצו ושטפו את עורכם מקרמים, בושם, איפור וכולי. מומלץ גם לקרצף את העור, בכדי להיפטר מתאים מתים, כך תשיגו את התוצאות הטובות ביותר במינימום זמן. מרחו מקדם הגנה מספר 15 לפחות, לפני שהתלבשתם וצאו לתפוס מעט שמש.