מזה זמן רב הלהיט התורן בזירת הרפואה האסתטית הוא רעלן הבוטולינום - botulinum toxin או בכינויו המוכר יותר: "הבוטוקס".

הרעל המופרש מחיידק הבוטולינום ידוע לאנושות מזה כ-300 שנים, כאחראי על הרעל מזון. בעת מלחמת העולם השנייה, הוזכר הרעל הזה גם כנשק ללוחמה ביולוגית.

שימוש מעניין ברעלן מסוג A של הבוטולינום, נעשה בעיקר במדינות אירופה כבלגיה, גרמניה, שוויץ ובריטניה, בהזרקתו המקומית של הרכיב (10 עד 15 הזרקות תת-עוריות) באזור בית השחי של אלה הסובלים מהזעת-יתר. ניסוי רב-מוסדי, ורב-לאומי שנערך ב-17 מרפאות דרמטולוגיות בלמעלה מ-300 מטופלים בוגרים, שהוזרקו 4 פעמים (2 מיליליטר, 50 יחידות) עם רעלן הבוטולינום (BTX-A) או באינבו (פלצבו), הביא לאחר 16 שבועות מתחילת הניסוי לתוצאות של יעילות מוכחת ב-82% מבין המטופלים ברעלן, בהשוואה ל-21% בקרב מטופלי האינבו.

בשנת 1989 אישרה לראשונה רשות המזון והתרופות האמריקאית FDA, את רעלן A של הבוטולינום לטיפול בעווית בלתי רצונית של העפעפיים (blepharospasm) וכן בפזילה, אז החלו גם רופאי העיניים לעשות שימוש רפואי ברעלן הבוטולינום. הם הזריקו כמויות מזעריות של החומר לשרירי העיניים כדי להחלישם, וכך הצליחו לטפל בהצלחה בפזילה (בה מחלישים שריר של צד אחד, המושך את גלגל העין החזק מדי לכיוונו) ובמחלות המלוות בהתכווצות בלתי רצויה ובלתי סימטרית של השרירים.
האם הבוטוקס - משתק רגשות?
בין המשתמשים הייתה גם רופאת עיניים- ג'ין קארוטס מוונקובר שבקנדה. היא ובעלה (רופא עור) שמו לב שהזרקת הרעלן לשרירי העיניים גרמה ל"תופעת לוואי": היעלמות הקמטים סביב העיניים.

מכאן הייתה דרכו של הרעלן הייחודי לתהילת עולם קצרה ומהירה. ואכן מאז השימוש הרחב ביותר של הרעלן הוא בתחום הדרמטולוגיה, ובעיקר בתחום הטיפול הקוסמטי למילוי קווי פנים, קמטי הבעה וקמטי-מצח. אם לשפוט מן הכיסוי התקשורתי המתעצם בירחוני נשים ובכתבי-עת העוסקים בטיפוח החן, אין ספק שהזרקות ה- Botox הן הטיפול הקוסמטי המדובר והמסקרן ביותר בכל הנוגע להעלמת קמטים.

האם הבוטוקס - משתק רגשות??

בגיליון יוני של העיתון Emotion וכן במאמר מערכת של עיתון Health news day פורסם כי חוקרים אמריקנים גילו שהזרקת הבוטוקס לשרירי הפנים אינה רק מונעת את היכולת להביע רגשות, אלא גם ממש מקהה את הרגשות ויוצר חוסר-רגישות זמני. ע"פ הפרסומים מתברר שהבעות הפנים נחוצות לרגשות.
צריך לדעת להזריק
עם פרסומם של הגילויים החדשים מתעוררות חששות נוספים בקרב המטופלים הפוטנציאלים כי הזריקות המשתקות את השרירים "ישדדו" מפניהם את היכולת להראות רגשות, שכן המחקר החדש גורס כי הם עלולים לאבד את היכולת להביע רגשות.

ד"ר טלי פרידמן, כירורגית פלסטית ומנהלת השרות לניתוחים לעיצוב הגוף במרכז הרפואי 'אסף הרופא' מסבירה: חוקרים מאוניברסיטת ברנרד מניו יורק מצאו שקיימת מערכת של פידבק, בין יצירת הבעות פנים המביעות רגש מסוים, ולבין העוצמה של הרגש המתפתח ומתעצם במוח. המחקר האמור מצא לדבריה שמדובר למעשה במעגל של פעולה ותגובה המזין את עצמו. כאשר בדקו את השפעתו של הבוטוקס על עוצמת הרגשות גילו שהשפעתו של הבוטוקס אינה רק אסתטית אלא שיש לו השלכות על יכולת העצמת רגשות במוח. ההסבר לממצא זה היה שאם הבעות מסוימות בפנים לא יתבצעו עקב החלשת השרירים, או יתבצעו בעוצמה פחותה, הרגשות הקשורים לאותן הבעות לא יתפתחו בעוצמה גדולה כפי שהיו מתפתחים ללא הטיפול בבוטוקס. האם זה אומר שמטופלים להם הוזרק הבוטוקס כועסים פחות ושמחים יותר? "כנראה שכן".
עם פריצתו לתודעה של הבוטוקס, נשים וגם גברים ברחבי העולם חשבו שמצאו פיתרון לאויב הגדול ביותר שלהם - קמטי ההבעה. התענוג המפוקפק כבר מזמן הפך לטרנד אופנתי והספיק גם לספוג ביקורת לא מעטה על כך שהמטופלים נראים חסרי הבעות ואינם יכולים להזיז את שרירי הפנים באופן זמני. אבל היום מתברר שלא רק השרירים מוקפאים לזמן מה, המחקר האמריקני שנערך בברנרד קולג שבניו-יורק גילה באמצעות הבוטוקס שיש קשר בין הבעות הפנים שלנו, לבין הרגשות שאנחנו מרגישים. כך למשל מי שמחייך גם בלי סיבה, גורם לתהליך כימי במוח שבסופו הוא מרגיש טוב יותר והחיוך הופך ממזויף לאמיתי.

עם התקדמות הטיפול בבוטוקס ניתן כיום לחקור את הנושא בעזרת אנשים הסובלים משיתוק זמני בר-תיקון בשרירים המעורבים בהבעות הפנים. השרירים המשותקים מאפשרים לבודד את ההשפעות של הבעות הפנים ואת ההיזון החוזר (פידבק) החושי במוח, המתרחש בעקבות גורמים כמו אינטראקציה הקשורה להבעות פנים ולפקודות מוטוריות האחראיות על יצירת ההבעות. לדברי החוקרים, בעזרת הבוטוקס אדם יכול להגיב בצורה נורמאלית לאירוע רגשי - כמו לדוגמה סצנה עצובה בסרט - אך תהיה לו פחות תנועה בשרירי הפנים אליהם הוזרק הרעל, ולכן גם פחות היזון חוזר למוח לגבי הבעות-פנים כאלו. מצבים כאלו מאפשרים לטענת החוקרים לבצע בדיקות שיגלו אם הבעות-פנים וההיזון החוזר החושי למוח יכולים להשפיע על הרגשות. החוקרים האמריקנים עצמם סבורים שמן הממצאים הללו אפשר להסיק שהזרקת הבוטוקס אכן מקהה את הרגשות האנושיים.

הזרקת בוטוקס
מטבע הדברים, הפלסטיקאים נזעקים. ד"ר רונן גלזינגר, מומחה לכירורגיה פלסטית וחבר האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית למשל טוען שסוגיה זאת מאוד תלויה באופן שבו מזריקים את הרכיב.

"זה נכון שהבוטוקס מפחית את יכולת המימיקה בעיקר באזור המצח והגבות, אולם אם מזריקים אותו כמו שצריך, בכמות הנכונה שאינה משתקת באופן מוחלט, עדיין יש בהחלט מקום למימיקה ולהבעות, ולמעשה זה לא אמור כלל לשנות שום דבר ביכולת תקשורת בין האנשים". ד"ר פרידמן מוסיפה כי "הבוטוקס אכן מפחית את יכולת המימיקה בעיקר באזור המצח,הגבות וזויות העיניים. לטעמי חשוב להקפיד לא לשתק לחלוטין את תנועת הגבות, כך שעדיין יש בהחלט יכולת לבצע הבעות טבעיות. למרות שמטרת הזרקת הבוטוקס הנה אסתטית קודם כל, אני בהחלט מאמינה שבוטוקס יכול לשפר את תגובת הסביבה למטופל, את התקשורת הבין אישית ואת מצב הרוח של המטופל. אדם שמסתובב עם פנים חמוצות הוא פחות "מזמין" ויותר מרתיע מאדם עם פנים נעימות המשדרות רוגע". לדעתי, הבעות פניו ומצב רוחו של המטופל בבוטוקס מושפעים גם מתגובת הסביבה לשינוי שחל בפניו בעקבות הטיפול. בנוסף, כשמביטים במראה ורואים מצח חלק וגבות אטרקטיביות ש",פותחות" את ארובות העיניים, במקום מבט זועף דרך קבע, המטופל לא יכול להשאר אדיש לזה, ואם מדובר בהשפעה נוירולוגית כמו שהראה המחקר, או השפעה של התת מודע, אני באמת לא חושבת שזה משנה. התוצאה היא דווח על שפור במצב הרוח ומראה נינוח".

כן, כך או אחרת גם בוטוקס מסתבר, צריך להזריק נכון ולא לזלזל במומחיות הנדרשת לכך, אבל גם למי שמעדיף להישאר טבעי, החוקרים ממליצים כעת בחום על קצת זיוף. זיוף של חיוך יכול כאמור לשפר את ההרגשה.