Bikini slavi 64. rođendan

Press
Bikini slavi 64. rođendan


Kada je prvi put predstavljen sredinom prošlog veka, izazvao je revoluciju - crkva je krenula u krstaški rat protiv njega, a filmska industrija ga je zahvaljujući Brižit Bardo i Ursuli Andres ustoličilas

Leto, sunce i... bikini! I tako već 64 godine. Kreirao ga je, a ko bi drugi, jedan Francuz 1946. godine. Mediji i crkva odmah su krenuli u hajku, ali onda su bikini obukle Brižit Bardo i Ursula Andres i... sve ostalo je istorija.

a1

Efekat bombe... Rear je za ime svog kupaćeg izabrao ime ostrvceta Bikini gde je testirana nuklearna bomba

U trenutku nastanka, nijedna manekenka se nije usudila da prikaže bikini. Za premijeru, 5. jula 1946. Rear je iznajmio bazen za kupanje, a bikini je nosila striptizeta Mišelin Bernardini, a posle toga je dobila 50.000 pisama obožavalaca. Luj Rear je, zapravo, bio mašinski inženjer, ali je preuzeo majčinu prodavnicu rublja i tako upoznao svet donjeg veša.

Kao promućurni poslovni čovek, Rear je za naziv svog kostima izabrao ime malog pacifičkog ostrva - Bikinija, na kome su Amerikanci, četiri dana pre njegove modne revije, isprobali atomsku bombu. Na jeziku ostrvljana ime znači „zemlja mnogobrojnih kokosa", ali je ono tada bilo simbol nuklearnih proba. A i Rearova kreacija imala je efekat bombe - bar u svetu mode.

s2

Prvi bikini... Mišelin Bernardini / „I bog stvori ženu"... Brižit Bardo / Bondova devojka... Ursula Andres

U početku prodaja baš i nije išla, a u katoličkim zemljama poput Italije, Španije ili Portugala, crkva je krenula u pravi krstaški rat protiv bikinija, podseća „Dojče vele". I u Americi je jedan časopis 1957.  pisao da je „upravo nezamislivo da bi pristojna devojka ikada nosila nešto takvo". Francuzi su pak oduvek bili slobodniji i tako se 1956. Brižit Bardo pojavila u bikiniju u kultnom filmu „I bog stvori ženu" - i izazvala bum! Šest godina kasnije u filmu „Dr No" u bikiniju je prošetala i Ursula Andres, a taj kupaći od 76 cm2 2001. prodat je na aukciji za čak 40.000 funti.

Danas, 64 godine posle skandalozne i senzacionalne prezentacije prvog bikinija, na minijaturni kupaći iz dva dela se više niko ni ne osvrće - eventualno na vlasnicu, ali to bi bio slučaj i da je u jednodelnom kostimu. Jedino su Britanci nedavno usavršili bikini - zove se „ten tajmer" i ima ugrađen pipser koji svakih 15 minuta podseća vlasnicu da se okrene - kako bi ravnomerno pocrnela.

b

Zabrana, muzika, filmovi, olimpijada...

1. Luj Rear je prvi napravio bikini od samo osam kvadratnih centimetara tkanine.

2. Pošto je zvanično predstavljen svetu 1964, bikini je počeo da dobija čudne inovacije od strane drugih kreatora, pa su se pojavili i bikiniji sa propelerima na gornjem delu! Sva sreća pa se ti modni trendovi nisu dugo zadržali.

3. Bikini je u početku bio zabranjen u mnogim zemljama i bilo mu je potrebno mnogo vremena da dobije na popularnosti. Bikini je prvo zabranjen 1951. na izboru za mis sveta. Smatralo se da će one dame koje budu nosile bikini biti u nepravednoj prednosti u odnosu na druge takmičarke.

4. Hit iz 1960. „Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini" bio je prava reklama za bikini. Od tada bikini postaje popularna odeća za plažu.

6. Bikini je nastavio da ubire plodove popularnosti 60-tih godina prošlog veka jer su mnogi filmovi služili za njegovu promociju među ženama, pogotovu među tinejdžerkama. Jedan od takvih filmova je „How to Stuff a Wild Bikini".

7. Prvi put bikini se pojavio na naslovnici „Sports ilustrejteda". Bio je to vrlo skroman beli bikini.

8. Pevačice Madona i Sindi Loper su s ponosom nosile bikini kao donji veš osamdesetih godina prošlog veka i vinule ga na tron kupaćih kostima.

9. Krajem 80-tih i tokom 90-tih prodaja bikinija je drastično opala i to je jedan od retkih odevnih predmeta koji je doživeo ponovnu veliku popularnost. Luj Rear je bio primoran da zatvori svoju fabriku jer je prodaja opala na samo 30 odsto.

10. Bikini je postao zvanična uniforma za igračice odbojke na pesku kada je ovaj sport zvanično priznat od Olimpijskog komiteta 1993. Uticaj na njegovu popularnost imale su i američke atletičarke Misti Mej i Keri Volš, koje su osvojile zlato na OI 2004.


Source


Article viewed 6184 times