באחרונה מורגשת תחרות גוברת בשוק עדשות המולטיפוקל - רשת אופטיקה הלפרין מציעה עדשות מולטיפוקל בטכנולוגיה ישנה בחינם, אופטיקנה מציעה מבצע 1+1 על כל עדשות המולטיפוקל וסופר פארם תשיק בתחילת יולי מותג פרטי של עדשות מולטיפוקל במחירים נמוכים.

עד לאחרונה, לקוחות רבים נאלצו לשבור תוכניות חיסכון כדי לרכוש זוג משקפי מולטיפוקל. האם התחרות בשוק משנה את המצב? מבדיקה שערכנו עולה כי זה תלוי היכן ואילו עדשות קונים.

עדשת מולטיפוקל היא עדשה שכוללת אזור לראייה למרחק בחלקה העליון, אזור לקריאה בחלקה התחתון ואזור לראייה למרחק ביניים הממוקם ביניהם, כשהמעבר בין האזורים הוא מדורג. כך, הן מאפשרות לאנשים שזקוקים למשקפי ראייה, לראות היטב לכל טווחי הראייה בעזרת זוג משקפיים אחד. בשיטה שקדמה למולטיפוקל - הביפוקל - היו רק שני אזורי ראייה המיועדים למרחק ולקריאה, כשהמעבר ביניהם היה חד ולא הדרגתי.

מגוון החברות המייצרות עדשות מולטיפוקל הוא רחב - צייס ורודנשטוק הגרמניות, הויה היפנית, שמיר הישראלית, אסילור הצרפתית ועוד רבות אחרות. כל חנות או רשת אופטיקה בוחרת עם אילו חברות לעבוד לפי ניסיון העבר וגם כמובן לפי שיקולים כלכליים. הבחירה בין החברות היא לא פשוטה, אבל בכך לא מסתיימת הדילמה.

כל חברה מציעה כמה סוגי עדשות, כשההבדל ביניהם הוא בסוג הטכנולוגיות, שנקבעות לפי שני פרמטרים עיקריים: שדה הראייה וה"תעלות" - הנקודות שבהן קיים המעבר בין האזורים בעדשה. ככל שהעדשה תהיה בעלת שטח עיוותים קטן יותר בצדי העדשה, היא תהיה טובה יותר; וככל שהתעלות יהיו רחבות יותר, כך המעבר בין אזורי המרחק השונים יהיה פחות מורגש, וכך גם ההסתגלות לעדשות תהיה קלה יותר.

בשוק עדשות המולטיפוקל קיימות שלוש רמות מחיר:

הרמה הראשונה מתייחסת לטכנולוגיות שמקורן כבר מלפני 15 שנה - בהן שדה הראייה של העדשות הוא צר והמעברים בין התעלות לא נוחים.

אם כך הדבר, איך עדיין מצליחים לשווק עדשות כאלה? "יש אנשים שאינם רגישים, וגם אם יש עיוות כזה או אחר, או מבנה מסוים של עדשה שהוא פחות מתקדם, הם מצליחים להסתגל אליה. מחירן נע סביב 1,000 שקל לזוג עדשות", אומר קובי בריג, אופטומטריסט מומחה ברשת האופטיקה עיניים, שהוא גם מנהל פורום אופטומטריה באתר doctors.co.il.

הרמה השנייה של העדשות היא הנפוצה ביותר - עדשות בעלות ליטוש קדמי. לדברי בריג, 70%-80% מהמשתמשים במשקפיים עם עדשות מסוג זה, מסתגלים אליהן, ומחירן נע בין 2,000 ל-5,000 שקל.

אם מדובר באותה טכנולוגיה, אז מה ההבדל בין עדשות ב-2,000 שקל לעדשות ב-5,000 שקל? "זה כמו ב.מ.וו מול מרצדס - שתיהן מכוניות מצוינות, אך ברמת מחירים אחרת. או אפילו שתי מכונות כביסה, שמציעות את אותן יכולות סחיטה וכביסה, אך הן של חברות שונות במחירים שונים. בדרך כלל המחיר מושפע מארץ הייצור, החברה וחומר הגלם", אומר בריג.

הרמה השלישית כוללת עדשות שמיוצרות בטכנולוגיית הליטוש האחורי - הטכנולוגיה המתקדמת ביותר, שמאפשרת מעבר נוח יותר בין התעלות ושדה ראייה רחב יותר. טווח המחירים שלה הוא 5,000-8,000 שקל. שוב, כמו בעדשות עם הליטוש הקדמי, קשה לצרכן הפשוט למצוא את ההבדלים בין העדשות למרות פערי המחירים.

הבעיה המרכזית בקניית עדשות מולטיפוקל היא שאי אפשר להשוות או להתנסות בהן לפני הקנייה. "אנשים רוצים לראות את ההבדלים בין עדשה לעדשה, אבל זה בלתי אפשרי, כי אני צריך לייצר אותן בשבילם. במובן מסוים הם קונים חתול בשק", אומר בריג.

לדבריו, "אין סטנדרט שיקבע איזו מבין שתי עדשות של חברות שונות, שיוצרו פחות או יותר באותה שיטה וטכנולוגיה, טובה יותר או פחות. אני יכול להגיד שעדשה זו טובה יותר, ואופטומטריסט אחר יגיד שהשנייה, וזה לא יוכרע לעולם".

"בדרך כלל, כשמגיעה אלינו טכנולוגיה חדשה, אנחנו פשוט מנסים אותה על הלקוחות, כי זה שהחברות אומרות שהעדשות החדשות מתקדמות יותר, לא אומר שבמבחן התוצאה המטופלים אכן מרגישים שיפור בראייה", אומר בריג.

ד"ר מרק גוגנהיים, מנהל המרפאות במחלקה לאופטומטריה באוניברסיטת בר אילן, טוען כי לא בהכרח מה שיקר יותר יהיה תמיד הטוב ביותר לכל אחד: "עשינו למספר גדול של אנשים עדשות בליטוש קדמי בחברות לא הכי יקרות, והם יצאו מרוצים מאוד ולא חזרו לתיקון. ולעומת זאת, יש לנו לקוחות שקנו את העדשות הכי יקרות וחזרו אחרי שבוע", אומר ד"ר גוגנהיים.

קלוד סמואל, אופטומטריסט בכיר בבית החולים שיבא בתל השומר, שהוא גם בעל קליניקה פרטית בתל אביב, מסכים: "יש אנשים שמבקשים מאתנו את העדשות הטובות ביותר, אבל אני מתעקש להציע להם קודם את העדשות הבסיסיות יותר, שגם הן טובות, לפני שאני קופץ למחירים הגבוהים ביותר. פשוט, אין שום סיבה ללכת על הכי יקר על ההתחלה.

"אנשים משאירים אצל האופטומטריסטים משכורות שלמות, וזה טירוף", אומר סמואל. "יכול להיות שבסכום של 3,500 שקל לזוג עדשות הלקוח ישיג איכות פחות טובה של עדשות, אבל זה לא אומר שהוא ירגיש אי נוחות אתן".

ארבע רשתות גדולות, לקוח סמוי אחד

אז איך בוחרים מתוך ההיצע העצום הזה? נעזרנו בנסיין ששימש כלקוח סמוי, אדם שמרכיב זה כמה שנים משקפי מולטיפוקל, שיצא לבדוק מה מציעות לנו ארבע הרשתות המובילות כיום בישראל בתחום האופטיקה: אופטיקנה (רשת עם 85 סניפים), אופטיק דורון (15 סניפים), אופטיקה הלפרין (118 סניפים) וסופר פארם אופטיק של סופר פארם (12 סניפים).

אחרי שהלקוח עבר את הבדיקה בכל אחת מהרשתות, חיכינו לשמוע מה הן מציעות לו. באופטיקנה ובאופטיקה הלפרין בדקנו קודם כל את המבצע לעדשות מולטיפוקל חינם, שהתגלה כלא רלוונטי ללקוח שלנו, מאחר שמדובר בטכנולוגיה הישנה של העדשות.

באופן כללי, סופר פארם אופטיק ואופטיקה הלפרין הציעו את המחירים הזולים ביותר עבור העדשות. המחירים שלהן נעו בין 2,200 ל-2,700 שקל, ואילו ההצעות לעדשות של אופטיקנה ואופטיק דורון הגיעו לטווחי מחירים של 5,600-7,500 שקל. מדובר בפער של יותר מ-3,000 שקל למסגרת המלאה, ופער של כ-5,000 שקל למשקפיים נטולי מסגרת, שמחירי העדשות שלהם גבוהים יותר.

באופטיק דורון המליץ נציג המכירות בסניף בקניון רמת אביב על עדשות FreeFrame, העדשות בעלות הטכנולוגיה המתקדמת ביותר שמייצרת חברת שמיר, שעולות אצלם 6,500-7,350 שקל (ראו מסגרת). נציג המכירות התעקש שמדובר בעדשות הכי טובות, שהיתרון בהן הוא ההתאמה האישית לפנים הספציפיות של הלקוח. כשביקשנו בכל זאת לשמוע גם על עדשות קצת פחות מתקדמות - דור אחד אחורה, ה-prime2 - הוא אמר שטווח המחירים שלהן הוא 3,900-5,300 שקל, אך לא הפסיק לטעון כי מדובר בעדשה פחות איכותית מזו שהציע. מדבריו עלתה התחושה כי הוא לא ממליץ על העדשות הזולות יותר, ושעדיף לנו לבחור את העדשה המתקדמת ביותר.

בסופר פארם אופטיק, רשת האופטיקה של סופר פארם, להבדיל מרשתות האופטיקה האחרות, על מלאכת המכירה בסניף הופקדה האופטומטריסטית שבדקה את הלקוח, ולא נציג מכירות. האופטומטריסטית בסניף קניון עזריאלי בתל אביב המליצה גם היא על עדשות של חברת שמיר - החברה היחידה שהרשת מוכרת - אך הציעה מלכתחילה את עדשות ה-prime2 של שמיר ב-2,240-2,737 שקל - הפרש של 1,660-2,563 שקל לעומת אופטיק דורון, בהתאם לסוג המסגרת.

כששאלנו מדוע היא לא מציעה לנו את העדשות המתקדמות ביותר, היא אמרה כי קיימת אפשרות כזו ושהמחירים ינועו בין 3,500 ל-4,000 שקל, אבל, לדבריה, גם ה-prime2 יהיו מצוינות עבור הלקוח.

באופטיקה הלפרין בסניף דיזנגוף סנטר בתל אביב הציעה נציגת המכירות ללקוח הסמוי עדשות GT2 של חברת צייס הגרמנית, שנחשבת לאחת החברות המובילות בתחום עדשות המולטיפוקל. נאמר לנו כי מדובר בעדשות מטכנולוגיה יחסית חדשה, לא מהדור הישן, והן כוללות ליטוש אחורי, ומחירן 2,600 שקל לאחר הנחה. בנוסף הציעה לנו נציגת המכירות עדשות של חברת טוקאי במחיר זהה לאלה של צייס.

גורמים בענף האופטיקה טוענים כי אופטיקה הלפרין מציעה מחיר זול כל כך, כי העדשות שהרשת מוכרת אינן מיוצרות בגרמניה, אלא במפעל זכיין של החברה בהודו, שאמור להיסגר בקרוב. על כך עונה יעקב הלפרין, הבעלים של הרשת, בכעס לא מבוטל כי "אנחנו מצליחים למכור את העדשות במחיר כזה נמוך כי אנחנו לא קונים מהיבואן הרשמי, אלא עושים ייבוא מקביל מגרמניה. לראיה, הלקוחות מקבלים עם המשקפיים תעודת מקור ואחריות של חברת צייס מגרמניה".

באופטיקנה הציעה לנו נציגת המכירות בסניף דיזנגוף סנטר את עדשות Essilor varilux physio f 360 במחירים שנעו בין 5,636 ל-7,524 שקל, תלוי במסגרת המשקפיים. נציין כי כשהתעניינו במחירי אותן עדשות בדיוק בסניף של אופטיקה הלפרין, הציעו לנו אותן במחיר 4,800 שקל למשקפיים נטולי מסגרת - הפרש של כ-2,700 שקל לאותן העדשות.

כשביקשנו לשמוע על מחירים של עדשות נוספות, אמרה המוכרת כי היא תוכל לספק עדשות של כל חברה אחרת שנרצה, אך כמעט כל העדשות שהציעה לנו היו באותו טווח מחירים של העדשות הראשונות (כמו לדוגמה עדשות Seiko Neo individual).

הרשתות מגיבות

אופטיקנה: "קיימות עדשות בטווח מחירים של 600-7,000 שקל. כל סוגי העדשות מיוצרות בטכנולוגיות שונות, על ידי חברות שונות, ולכן גם קיימים פערים במחירים. כל לקוח, כמובן, יבחר לעצמו את המוצר לפי העדיפויות האישיות שלו".

סופר פארם: יניב שגב, מנהל פיתוח עסקי בסופר פארם, שמנהל גם את סופר פארם אופטיק, אומר כי "אנחנו לא חיים לפי המרווחים שבהם חי ענף האופטיקה, שהם גדולים מהמרווחים המקובלים בענף הקמעונות. באופטיקה אנחנו מדברים על סדר גודל של 60% ומעלה ברווח הגולמי. עם זאת, יש לזכור כי עלויות השכר באופטיקה גבוהות יותר".

בנוסף טוען שגב כי אופטיקה היא לא פעילות הליבה של סופר פארם וכי מכירותיה של סופר פארם אופטיק מסתכמות באחוזים זניחים מכלל המכירות בסופר פארם, ולכן הם יכולים להרשות לעצמם להרוויח בה פחות.

סופר פארם מתכננת להשיק בחודש הבא מותג פרטי בתחום המולטיפוקל. העדשות יהיו בטכנולוגיה של חברת שמיר וישווקו בשיתוף עם טבע ישראל. מחירי העדשות ינועו בין 1,000 שקל לזוג עדשות ועד 4,500 שקל לזוג עדשות מותאמות אישית. לדברי שגב, לא מדובר במחירי חדירה לשוק בלבד, ואלה המחירים שמהם ייהנו הלקוחות במהלך כל השנה הקרובה.

אופטיק דורון: "אנו מציעים לקהל הרחב את החידושים העדכניים ביותר בתחום הראייה לצד מומחיותם של אופטומטריסטים בעלי רישיון מטעם משרד הבריאות. כחלק ממחויבות זו, הרשת מחזיקה רק את עדשות הפרימיום המתקדמות של היצרנים הטובים בעולם ומתמחרת את העדשות לפי המחירון המומלץ על ידי היצרן".

חברת שמיר: "החברה מקפידה מול המשווקים של המוצרים על בידול במחיר בין עדשה ברמה טכנולוגית מתקדמת לבין המחיר של עדשה רגילה. שמיר עושה כל שביכולתה במסגרת הכללים העסקיים והמסחריים ועל פי המותר לפי חוק, כדי לשמר את מחירי מוצריה - שכן אנו בדעה כי הם מובילים מבחינת טיב הטכנולוגיה העומדת מאחוריהם".