ח"כ ד"ר רחל אדטו (קדימה), מומחית לרפואת נשים, שימשה במשך 15 שנים סגנית מנהל בית החולים שערי צדק, עד לבחירתה לכנסת בשנה שעברה. אדטו הקימה את המועצה הלאומית לבריאות האשה ועמדה בראשה בעשור האחרון.

"חוק הפוטושופ" שיזמה יחד עם ח"כ דני דנון (ליכוד), צפוי לעלות היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה. על פי ההצעה, תיאסר העסקת דוגמנים ודוגמניות בתת משקל במסעות פרסום. במקביל יימנע בחוק שימוש בתוכנת ריטוש ממוחשבת (פוטושופ) לשם הצרת היקפי הדוגמנים, בניסיון לצמצם את הזדהות בני הנוער עם מודל הרזון הקיצוני והידרדרות לאנורקסיה.


• ח"כ רחל אדטו, האם המחוקק צריך לקבוע מהו מודל היופי בישראל?

"מודל היופי של אנשים שנמצאים בתת משקל, לא צריך להיות מודל יופי. החוק שהעלינו לא נועד למנוע מדוגמניות רזות להשתתף במסעות פרסום, אלא לגרום לכך שהדוגמנים או הדוגמניות לא יהיו במצב של תת משקל או אנורקסיה.

החוק מתבסס על קריטריונים בינלאומיים שלפיהם אדם בתת משקל הוא מי שה-BMI שלו (מדד מסת הגוף, י"ל) הוא פחות מ-18.5. לא נמנע מבנים ובנות כאלה להיות דוגמנים, אבל נדרוש מהם שיעלו קודם שניים או שלושה קילו. בר רפאלי נראית נפלא והיא לא נמצאת בתת משקל.

• האם אין בהצעת חוק כזאת פגיעה בחופש העיסוק? דוגמנים ודוגמניות לא יוכלו לטעון שמדובר בחוק מפלה שמונע מהם עבודה רק בשל משקלם?

"התשובה היא שאולי יש פה פגיעה בחופש העיסוק, אבל זה נעשה לתכלית ראויה. צריכה להיות מידתיות בין הפגיעה בחופש העיסוק, לבין פגיעה ב-25 אלף בני נוער בישראל שסובלים היום מהפרעות אכילה. פגיעה בשש או שבע סוכנויות דוגמניות, מהבחינה הזאת, היא גם מידתית וגם ראויה".

• הצעת החוק שלך מציעה, במקביל, למנוע הצרת היקפים באמצעות הפוטושופ. אלא שאפילו את נעזרת בפוטושופ כדי לרטש ולשפר תמונות שלך שהעלית לאינטרנט. מה הבעיה בכך?

"החוק שנוגע לפוטושופ הוא לא גימיק. אין לי שום בעיה בכל מה שנוגע לתיקון קמטים, לשיפור מראה הפנים, או להצעיר. אין קשר בין זה לבין החוק. המטרה שלנו היא אך ורק למנוע הצרת היקפים של דוגמנים ודוגמניות, כדי שהם לא ייראו רזים מדי. כל דוגמנית בת 22 עוברת היום הצרת היקפים באמצעות המחשב. כל העניין בהצעת החוק הזאת הוא לשבור את מודל היופי שאומר שכמה שאת רזה - ככה את יותר יפה. המודל הזה מוביל לדיאטה, לאנורקסיה ולמוות".

• כמה מהדוגמנים והדוגמניות בישראל כיום נמצאים בתת משקל? עד כמה מדובר בתופעה נרחבת?

"אני לא יכולה לומר לך כמה מ-600 הדוגמניות הרשומות כיום בסוכנויות בישראל נמצאות בתת משקל, אבל לדעתי מדובר בחלק מאוד משמעותי. ישנו קשר חד ערכי בין דוגמניות מאוד רזות לבין ההשפעה שלהן על בני נוער שמחליטים לפתוח בדיאטה בגללן".

• האם העובדה שדוגמניות רזות יוסיפו שניים או שלושה קילו למשקלן, באמת תמנע דיאטות קיצוניות בקרב בני נוער?

"אני אומרת את הדברים בביטחון משום שבמהלך שמונת החודשים האחרונים עשינו עבודה יסודית: הלכנו לבקר בכמה מוסדות שבהן מאושפזות נערות במצב של אנורקסיה; ראיתי קבוצות תמיכה, פגשתי הורים וביקרתי צעירות שהיו מאושפזות במחלקות פסיכיאטריות. כולם סיפרו שהאנורקסיה התחילה בגלל דיאטה שגרתית. בנות סיפרו שפתחו בדיאטה אחרי שזרקו להן ?את שמנה' או ?את דאבה', למרות שהן לא באמת היו שמנות. אין הרבה דברים שגרוע לומר לבני נוער כמו לומר להם שהם שמנים. מאה אחוזים מאלה שהגיעו למצב של אנורקסיה התחילו בדיאטה".

• עד בחירתך לכנסת שימשת רופאה גינקולוגית בבית החולים שערי צדק. האם נתקלת בתופעה במהלך העבודה?

"יש קשר מאוד הדוק בין גינקולוגיה לאנורקסיה. לאורך השנים הגיעו אליי נערות שסיפרו על היעלמות המחזור בכלל, או על הפרעות במחזור. כשמגיעה צעירה שדופה שמספרת שאין לה וסת, בדרך כלל מספיק בירור קצר כדי לגלות שהיא עשתה דיאטה קיצונית וירדה במשקל. רק כשהגעתי לכנסת התברר לי שאין מספיק מקומות אשפוז בארץ לבנות שלקו באנורקסיה. התחלתי להיכנס לעומק התחום. ביקרתי בבתי החולים בתל השומר, בחיפה ובבאר שבע לנסות ולראות אם הם יכולים לפתוח מקומות אשפוז נוספים. באזור הדרום, למשל, התברר שאין אפילו מחלקה אחת".