מי שלא חלם בזמן שיעורי הספרות בתיכון אולי שמע על הסיפור הקלאסי של הסופר האמריקאי או הנרי, "מתנת חכמי קדם‭,“‬ שפורסם לראשונה ב‭.1906-‬ למי שפיספס: הסיפור עוסק בבחורה רומנטית במיוחד שמוכרת את שערה כדי לקנות לאהוב לבה שרשרת לשעון הזהב החביב עליו, לכבוד חג המולד. "עם שרשרת כזו הוא בטח יציץ בשעון כל חצי דקה‭,“‬ אומרת לעצמה הבחורה.

כעבור יותר ממאה שנה, עדיין מתפרסמים במגזינים נחשבים כמו GQ פרויקטים תחת שמות נטולי ציניות כמו ‭“Ones to Watch: 8 Timepiece Trends That Matter"‬ ומוכיחים שגברים כנראה עדיין מסרבים להרפות משעוניהם, גם אם הפריזורה של בת הזוג תהיה תלויה בכך. רק שבמאה ה‭,21-‬ שבה לחלקנו יש יותר מכשירים סלולריים מחברים, משהו השתנה בתחום.

למרות שהשעה תמיד זמינה על הצג של הטלפון הסלולרי, או מופיעה בזווית העין בפינת המחשב הנייד, מי שעדיין בוחר לענוד שעון יד כנראה לא עושה את זה משיקולים שימושיים. כך, למשל, באתר הרשמי של יריד ה- SHHI השנתי בז‘נבה, שמהווה נקודת מפגש ליצרני השעונים המובילים בעולם, נכתב כי השנה היריד חוגג יום הולדת ‭- 20‬ "עשרים שנה של תרבות ומלאכת מחשבת, של ניסיון ושל יופי‭.“‬ תרבות? יופי? הם בטח לא מתכוונים לפיסת הפלסטיק הישנה והטובה שמתהדרת בשם הנוסטלגי קסיו.

זמנך עבר

"שוק הטלפונים הסלולריים שינה לחלוטין את אופי שעון היד והפך אותו יותר למוצר אופנה מאשר לדבר פרקטי‭,“‬ אומר אופיר בר-נוי, מנכ“ל ובעלים של המותג אמבוס. "בהתאם לכך, הנישה עברה קפיצת מדרגה, וההשקעה כיום נמדדת בעיצוב, ובשילוב חומרים חדשניים כמו גומי טבעי, מתכות יוקרתיות ויהלומים‭.“‬

מי כיום קהל היעד העיקרי של שעוני היד?
"גברים צעירים שמחפשים אביזר אופנה שישלים את הלבוש ואת הסטטוס שלהם. הרי ידוע שהיום הגבר נמדד על פי המכונית והשעון, שאיתו, להבדיל מהמכונית, הוא מסתובב רוב היום. לכן השעונים הגדולים והמסיביים עדיין באופנה, כי יש בהם אמירה‭."‬

"קריאת השעה היא כבר מזמן לא הדבר המרכזי בנישת השעונים היוקרתיים‭,“‬ מעיד גם בני פדני, מנכ“ל ובעלים של חברת פדני תכשיטים, יבואנית מותגי שעונים יוקרתיים. "הייתי אומר שפונקציונליות נמצאת במקום השלישי, החידושים הטכנולוגיים במקום השני, ובמקום הראשון העיצוב והמותג עצמו. החברות הגדולות מקפידות כמובן על טכנולוגיה, אבל חשוב להן שגם שם המותג יהיה בולט על השעון

ושהוא יהיה נודע בקרב גברים אחרים. כיום השעון הוא מה שמבדל אותך מאחרים מבחינת ההישגים שלך והמעמד הכלכלי שלך. הטכנולוגיה היא הערך המוסף, המהנה‭.“‬ אז בעצם שעון היד הוא כיום סמל סטטוס נטו.

"אם מסתכלים לאורך ההיסטוריה, גברים תמיד היו מקושטים יותר מנשים. החברה המודרנית הורידה מהגברים את התכשיטים, והשעון נשאר בעצם המוהיקני האחרון. מתחילת דרכו השעון לא היה מוצר לכל נפש, כי עלות הייצור שלו גבוהה. בנוסף, היו אלה הגברים שפעלו בשוק העבודה והזדקקו לקריאת השעה, וכך התקבע מעמדו של שעון היד כאביזר יוקרתי מוביל. זה גם אביזר עם נוכחות, הוא בולט על היד, ויש לו אמירה משמעותית ביותר‭.“‬

מתי הגבר המודרני מחליט שבא לו להתחדש עם שעון יוקרה?
"גברים רוכשים היום יותר משעון אחד, וגם נעים אחר החידושים האחרונים. יש כמובן את המקרים של חתונות וציוני הדרך הגדולים שנחגגים עם שעונים. לא מזמן למשל פנה אלי איש עסקים שאני מכיר ורצה לרכוש דגם של קרטייה כבר מזמן לא מייצרים. הוא התעקש, כי זה היה הדגם הכי אופנתי בצעירותו והוא חלם לרכוש אותו כשיוכל. השעונים הם בעצם חלום של הישג".

ג'ורג' קלוני. הפרזנטור של חברת השעונים אומגה צילום: גטי אימג'ס
זמן שנשאר

החלום הזה מגיע גם השנה במגוון דגמים, כאשר רוב השעונים מתחלקים לשתי קבוצות עיקריות. הקבוצה האופנתית - זו שמתבססת בעיקר על מוניטין - מציעה וריאציות שונות ומגוונות של השעון הקלאסי והמינימליסטי, שגולשות בשנים האחרונות גם לסממנים נשיים כמו זהב ויהלומים. בקבוצה זו ניתן למצוא מותגים כמו קרטייה, פיאג'ה, רולקס והחברה האולי נשגבת ביותר - פטק פיליפ ‭.(Philippe Patek)‬ בקבוצה השנייה נמצאים השעונים הספורטיביים, עם מותגים לא פחות מוכרים כמו אומגה וברייטלינג, שמתאפיינת בעיקר בטכנולוגיות החדשות המוצעות לרוכש.

שתי הקטגוריות לא שוקטות על שמריהן, והשנה מסתמנת מגמה מעניינת - במקביל לשעונים עתידניים ועמוסי פונקציות, ישנה חזרה לסגנונות קלאסיים ולא יומרניים, שעולים כמובן יותר ממה שהם נראים. כך, לצד יצירות מתכת מורכבות שלא היו מביישות את הרובוטריקים, ניתן למצוא כיום שעונים עם צגים נטולי קשקושים, עם ספרות רומיות ורצועת עור צנועה, בדיוק כמו שהיה לסבא. 

יוסי צייזלר, מנכ“ל חברת ארו אסיה, יבואנית רולקס, עושה סדר בדברים: "תמיד יהיו את ’שעוני האופנה‭,‘‬ הבדרך כלל נוחים יותר ברמת המחירים, ואת השעונים הממותגים יותר. מבחינת האופנה, יש כרגע מגמה של ’שעוני קיר‘ ענקיים על היד, שמשחקים עם הצבעוניות. לעומת זאת יש דברים שלא משתנים - רולקס, למשל, הוא שעון מאוד שמרני, ויש דגמים, כמו ה‭,Submariner-‬ שלא משנים את צורתם אלא רק משתכללים מבחינת הטכנולוגיה‭."‬

שעון של ארמני. 2300 שקל ברשת פדני צילום: יח''צ

שחל פלאח, מבעלי רשת התכשיטים רויאלטי ומנהל מותגי השעונים, ביניהם, סייקו, מספר על עוד טרנד מעניין: "הטכנולוגיות נעשות מתוחכמות יותר והולכות לכיוון של אנרגיה ירוקה, עם שאיפה לשעון שמשתמש באנרגיה שהוא צבר מכף היד, ואין צורך להחליף לו סוללה. החידוש של השנה הקרובה יהיה שעונים שנטענים לארבע שנים מראש, ותאריכון שמתחלף לבד בחודשים קצרים".

זה באמת מעניין מישהו כפונקציה? או שהכל כדי להשוויץ בפני החבר‘ה?

"טוב, השעון הוא הצעצוע של הגבר, ובדומה לגאדג‘טים מתוחכמים, כל אחד רוצה שהשעון שלו יהיה כמה שיותר מתוחכם ומרשים. הגימיקים האלה מוכרים את השעונים‭.“‬

אופיר בר-נוי מזכיר עוד טריקים נחמדים שהשעון יוכל לעשות לעיניהם המשתאות של חברים וקולגות. "כבר שנה שלישית הולכים חזק שעוני הצלילה העמידים במים, ועכשיו נכנסו גם שעוני יכטינג ‭(Yachting)‬ עם טיימרים משוכללים.

הגבר הממוצע צולל ומשיט יאכטות? לפחות הנשים מודות בפה מלא שהן מחפשות רק לוק.
"זו בדיוק הנקודה. הגבר עדיין מחפש ערך מוסף פונקציונלי, גם אם הוא יעשה שימוש רק בדברים הבסיסיים".

שעון של לונגינס. 29,405 שקל ברשת אימפרס ובחנויות המובחרות צילום: יח''צ