יש כמה פריטים שנהפכים לנחוצים יותר ויותר כשהקיץ מתקרב - בגד ים, גלידה, מזגן וכמובן משקפי שמש. ההערכה היא ששוק משקפי השמש בישראל מגלגל כ-300 מיליון שקל בשנה, כשבכל שנה נמכרים כ-1.2 מיליון זוגות.


בישראל יש ארבע שחקניות מרכזיות בענף - אופטיקה הלפרין עם 114 סניפים, אופטיקנה עם 76 סניפים, אירוקה עם 56 סניפים ואופטיק דורון עם 15 סניפים. קולקציות משקפי השמש החדשות מתחילות לצוץ בחנויות כבר בינואר-פברואר, אך רק במרץ-אפריל אפשר לראות את הקולקציות המלאות והתחרות על כיסו של הצרכן נכנסת להילוך גבוה. מי שמסתובב כיום בין רשתות משקפי השמש מרגיש, שהן נלחמות עליו. חלונות הראווה מלאים בכרזות על מבצעים אטרקטיביים כמו 1+1, 1+2, ועד 50% על מגוון גדול של דגמים.

אך על אף ההצעות האטקרטיביות מרבית הצרכנים עורכים סקר מחירים לפני שהם רוכשים משקפיים (72%) כך עולה מסקר שערך עבור TheMarker מכון פאנלס. אמנם הקריטריון שמשפיע ביותר על הלקוחות בבחירתם משקפי שמש הוא המראה (75.7% מהנשאלים) אבל אחרי שהדגם נבחר הם יבדקו איפה יוכלו להשיגו במחיר הנמוך ביותר.


הצרכן הישראלי אמנם אוהב את המחיר הנמוך ונהנה מהתחרות אבל יש גורמים אחרים בשוק שנהנים פחות - היבואנים. "אנחנו לא אוהבים את מלחמת המחירים", אומר גורם בכיר באחת מחברות יבואני משקפי השמש. "הרשתות נגררות למחירים נמוכים והרווחיות של הרשתות נשחקת. בנוסף, כנציגים של אותם מותגים חשוב לנו לשמור על הערך שלהם בעיני הצרכנים. אנחנו לא יכולים להגיד לרשתות בכמה למכור את המותגים שלנו כי זה כבר תיאום מחירים, אבל יש לנו הסכם ג'נטלמני אתם, לפיו הם מבינים שאם הם רוצים לשמור על היוקרה של המותגים הם חייבים להמשיך למכור אותם במחירים גבוהים".

גורמים בענף משקפי השמש טוענים שזה מה שקרה למותגי גוצ'י ואימפריו ארמני לאחר ירידת המחירים החדה שהתחילה רשת אופטיקנה לפני כשלוש שנים (בזכות יבוא מקביל) וגררה את כל השוק אחריה.


אמנם ענף משקפי השמש חי וניזון מטרנדים אופנתיים, אך בניגוד לאופנת הלבשה או הנעלה, שבהם לא תמצאו בחנויות חולצה או מכנסיים של אביב 2009 ב-2010, בתחום משקפי השמש קולקציות ישנות יותר עדיין נמצאות על המדפים. "המחירים של קולקציות ישנות דומים לעכשוויות כי הדגמים שנשארו הם המודלים המוצלחים שממשיכים אתנו הלאה", אומרת נועה ישר-אל, מנהלת השיווק של חברת "לוקסאוטיקה ישראל", היבואנית הבלעדית של מותגי משקפי השמש פראדה, דולצ'ה וגבאנה, ורסאצ'ה, שאנל, ווג וריי באן. "בניגוד לעולם האופנה שמנקה מדפים, בעולם המשקפיים אם יש מודל משנה שעברה והוא מוצלח - אז הוא ימשיך להימכר באותו מחיר".


אפשרות נוספת לרכוש משקפיים היא דרך הרשת. אמנם רק 15%מהנשאלים בסקר של פאנלס הצהירו כי יקנו משקפי שמש בדרך זו, אך אין לשלול את האפשרות מראש. אם רוכשים דרך הרשת כדאי לבדוק לחשבון של מי מעבירים את הכסף ואם מקבלים אחריות על הקנייה, שכן משקפי שמש אינם פטורים מסכנת שבירה או שריטה.

כדי לקנות דרך האתר כדאי לגשת לאחת החנויות ולבחור את משקפי השמש בהם מעוניינים, לרשום את מספר הדגם, קוד הצבע והמידה כפי שמופיעים על זרוע המשקפיים ואז לחזור לאתר האינטרנט ולבצע את הקנייה.

מבדיקה אקראית של כ-35 דגמים באתר 20off.co.il, אתר סחר המשווק משקפי שמש, ראינו כי במרבית המקרים המחירים באתר גבוהים יותר מאלה שתוכלו להשיג ברשתות. מבין הרשתות הגדולות - אירוקה ואופטיקה הלפרין לא מאפשרות קנייה מהאתר אלא רק מציגות דגמים ומחירים, ורק אופטיקנה ואופטיק דורון מחזיקות באתר סחר שבו יכול הלקוח לקנות משקפי השמש מבלי לקום מהכורסה.

משקפי שמש של ג'ורג'יו ארמני. 1,263 שקלים ב'אירוקה' מבצע: 1+1 או 30% הנחה על המחיר (צילום: יח"צ)


האתר של אופטיק דורון מחזיק כ-50 דגמים המוצעים למכירה לעומת 1,000 דגמים של אופטיקנה. בנוסף, אופטיקנה מציעה באתר שלה אפשרות למדוד את המשקפיים על פני הגולש, כשתוכנה מיוחדת מאפשרת להעלות את תמונת הגולש לאתר ולהתאים לו את מסגרת המשקפיים בא הוא מעוניין. "המחירים באתר נמוכים בעד 70% מאשר שבחנות כי הם חוסכים את כל ההוצאות של חנות פיסית", טוען מאיר רסין, מנכ"ל אופטיקנה. "קולקציות עכשוויות יהיו בהנחה של כ-10% ואילו דגמים שיש לנו בכמויות גדולות יימכרו בהנחות גבוהות יותר".