Da li znaš šta je to zubun?

Mondo
Da li znaš šta je to zubun?


Zubun je vrsta prsluka, tradicionalni odevni predmet žena na Balkanu. Kako je izgledao nekada, a kako sada inspiriše modne kreatore, pogledajte u Etnografskom muzeju u Beogradu, gde će izložbom zubuna biti zvanično otvorena Nedelja mode u Beogradu - Amstel Fashion Week.Modni studio Click, organizator Nedelje mode u Beogradu, okupio je grupu afirmisanih modnih stvaralaca koji su kreirali i izradili stilizovane odevne predmete i modne detalje pod uticajem ornamentike na zubunu (prsluku koji je prednjom stranom otvoren), kao jednom od veoma važnih tradicionalnih odevnih predmeta žena na Balkanu.

U saradnji sa Etnografskim muzejom iz Beograda, na izložbi u okviru koje svoje radove inspirisane srpskim folklorom izlažu afirmisani dizajneri: JSP - Jelena i Svetlana Proković, Tamara Radivojević, Sandra Janković, Evica Milovanov Penezić i studenti francuske Škole za modu Mod Art Beograd, Modni studio Click želi da podseti na bogato kulturno nasleđe naroda sa naših prostora.

Izložba će biti postavljena od 19. do 25. aprila. Ista postavka biće izložena i u Parizu u Srpskom kulturnom centru u julu 2010, tokom održavanja Nedelje visoke mode.

Projekat je pomognut od strane Privredne komore Beograd i Ministarstva trgovine i usluga.

“Izložba zubun predstavlja veliki pomak u reprezentovanju naše tradicije. Podvlačeći iskaz Rolana Barta da je odeća pismo koje ima njegovu dvosmislenost, kao instrument u službi sadržaja koji ga prevazilazi, naše eminentne umetnice i kreatorke preobražavaju zubun u univerzalnu ars poetiku, sveobuhvatnu refleksiju i potpunu viziju nevidljive stvarnosti”, kaže kostimograf i profesor scenskog kostima na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, mr Ljiljana Petrović.

Nedelja mode u znaku fudbala

Amstel Fashion Weeka će trajati od 19. do 25. aprila u okviru koga će biti prikazano više od 30 revija na nekoliko zanimljivih lokacija u gradu, najavio je organizator Modni studio Click.

"Imajući u vidu da je najznačajnijh događaja tokom 2010. godine Svetsko prvenstvo u fudbalu, kao i da je fudbal najznačajnija sporedna stvar za većinu muškaraca, a moda za većinu žena, rešili smo da spojimo ova dva fenomena", kaže direktor Beogradske nedelje mode i MS Click, Nenad Radujević.

On je objasnio da će na prvim revijama 27. Amstel Fashion Weeka, poznati modni dizajneri prikazati modele inspirisane fudbalom.

"Osim toga, Modni studio Click nastavlja da bude pionir u svom poslu i u skladu sa aktuelnim tehnološkim trendovima uvodi novinu na radost svih ljubitelja mode koji ne mogu lično da prisustvuju revijama. Zahvaljujući saradnji sa IT TV Produkcijom, Amstel Fashion Week možete da pratite i uživo na Live-e.tv portalu."

Pored direktnih prenosa modnih revija, na portalu će se naći i kratki video izveštaji sa najvažnijih događaja na predstojećoj Nedelji mode, kao i izjave učesnika i posetilaca Amstel Fashion Weeka, najavio je Radujević.

Pored kreatora Darka Kostića čijom se revijom završava 25. aprila završava Amstel Fashion Week, na ovoj manifestaciji će učestvovati mnogobrojni domaći i inostrani modni diazjenri i brendovi: Dragana Ognjenović, Bata Spasojević, Irena Grahovac, Dejan Despotović, Hugoo Boss, Bugatti, Guess, Replay...


Source


Article viewed 3643 timesAdd your comment
  Anonymous comment
Nickname:
Password:
  Remember me on this computer

Title:
Send me by email any answer to my comment
Send me by email every new comment to this article