בשקט בשקט, בלי הרבה רוח וצלצולים, המעצבים הישראלים מתחילים לבנות לנו שם בזירת האופנה הבינלאומית. תל אביב היא עדיין לא פריז, מילאנו או ניו יורק, אבל שמות ישראלים כבר נהגים בפיהם של עיתונאי ובלוגרי אופנה עולמיים בטבעיות, כאילו הם מינימום לואי ויטון. אנחנו אמנם שמחות לגלות תיק של "כיסים" ושמלה של פנינה טורנה ב"סקס והעיר", או לראות שלטים של מיכל נגרין במנהטן, אך במקביל גם גאות לראות מעצבי עילית ישראלים (כן, יש דבר כזה) מציגים את מרכולתם בשבוע האופנה בלוס אנג'לס, כפי שקרה באוקטובר האחרון. לחלקם כבר רזומה מפואר וחלקם עוד בונים את עצמם בעשר אצבעות אז לכבוד יום העצמאות ולתפארת הפרגון – קבלו כמה שמות עבריים שעושים לנו כבוד בגולה.

נטלי פורטמן עושה כבוד לאלבר אלבז. דאבל גאווה ישראלית
צילום׃  Getty images

מתוך הקולקציה של אלי טהרי. נקווה שבקרוב תהיה לו חנות ישראלית
אלי טהרי

אירוני, אבל דווקא כאן פחות מכירים את שמו של אחד מהיזמים הישראלים המצליחים ביותר בעולם בתחום האופנה. אולי זה בגלל שאין לו עדיין חנות בישראל, מה שכנראה ישתנה בקרוב. או שלא. אלי טהרי הגיע לניו יורק אחרי השחרור מצה"ל, עם כרטיס חינם שסידר לו אחיו ומאה דולר בכיס. כמו בסיפור סינדרלה אמיתי הפך הצעיר הישראלי, שעבד למחייתו בחנות בגדים, לאחד ממעצבי ויצרני האופנה הגדולים. הבגדים שלו נמכרים בחנויות הכלבו היוקרתיות בארה"ב ובעולם, ובשנים האחרונות פתח גם עשרות חנויות דגל תחת מותג בגדי העילית שלו, "Elie Tahari". בזכות המון חוצפה ישראלית הצליח טהרי לבנות את עצמו במו ידיו. היום, כשברזומה שלו ישנן המצאות כמו ה-Tube Top ולקוחות כמו אנג'לינה ג'ולי, טהרי הוא אחד השמות הישראליים הידועים ביותר בעולם האופנה.

מתוך הקולקציה האחרונה של טהרי. אנג'לינה ג'ולי מרוצה

יגאל עזרואל. ילד פלא מאשדוד
צילום׃  Getty Images
יגאל עזרואל

עוד שם ישראלי שכבר שגור בפיהן של סלבריטאיות הוליווד הוא יגאל עזרואל, סוג של ילד פלא שהגיע לניו יורק מאשדוד בגיל 22. ב-1998הוא הציג קולקציה שנמכרה בשלמותה ב"בארני'ס" וחמש שנים לאחר מכן כבר היה לישראלי הראשון שברשותו בית אופנה בינלאומי על שמו, מותג עילית משגשג שממשיך להצליח עד היום. עזרואל ממשיך להציג בתצוגות חשובות ולהלביש את מיטב הכוכבות ההוליוודיות, ולפני כשנה נקשר שמו בשערורייה קטנה, כאשר צהובונים בארה"ב טענו כי הוא הסיבה לפרידתם של בילי ג'ואל ואשתו. אנטישמים כולם.

מתוך הקולקציה של יגאל עזרואל. הישראלי הראשון עם בית אופנה על שמו

יותם סולומון

אם בילדי פלא עסקינן, אי אפשר שלא להזכיר שם חדש יחסית בשמי האופנה הבינלאומית. זהו יותם סולומון, כולו בן 22, אבל אל תתנו למראה עיניים להטעות אתכן –  הוא נראה כמו דוגמן, אבל מדובר במעצב מוכשר ומבטיח. סולומון הגיע ב-2003 לאל.איי, שם סיים את לימודיו בתיכון והמשיך ללימודי עיצוב ב- FIDM, המכון הקליפורני לעיצוב ושיווק. ב-2008, שנה לאחר סיום לימודיו וכשהיה בן 20 בלבד, סולומון כבר הציג קולקציית אביב-קיץ שזכתה לסיקור מפרגן במיוחד ב"ווג" הבריטי. ויש למה לפרגן – סולומון מעצב בגדים חושניים וקלילים לנשים, כולל קו נעליים סקסי במיוחד. אנחנו צופות לו עתיד מבטיח. אחרי הכל, אין דבר שמסמל את החלום האמריקני (והישראלי) מהצלחה בגיל צעיר.

מתוך הקולקציה של יותם סולומון. הוא כנראה יגיע רחוק

אלבר אלבז

אלבז הגיע לניו יורק, עיר האפשרויות הבלתי מוגבלות, מחולון הרחוקה. אחרי שעבד והשתלם כשבע שנים אצל המעצב ג'פרי בין, אלבר, יליד מרוקו במקור, השתלב כמעצב בבית האופנה של גי לרוש, שם זכה לפריצה הגדולה שלו. שנתיים לאחר מכן עבר לאיב סן-לורן, שם עבד כמעצב קו בגדים מוכנים ללבישה. פרישתו של סן-לורן מבית האופנה הובילה את אלבז לבית האופנה הפריזאי "לנווין". "אלבר אלבז של לנווין – פשוט אלוהי", כתבה עליו עורכת ה"אינדיפנדנט", סוזאנה פרנקל. והיא לא היחידה: בין לקוחותיו המרוצות תמצאו שמות כמו נטלי פורטמן, ניקול קידמן, סופיה קופולה, קייט מוס, שרה ג'סיקה פארקר – והרשימה עוד ארוכה. אותה פורטמן, אגב, גם כתבה על אלבז מאמר ל"טיימס", שבו הוא הוכתר כאחד ממאה האנשים המשפיעים ביותר בעולם בשנת 2007.

אלבר אלבז וידידה. כבר לא באמת צריך להציג אותו
צילום׃  Getty images
אלבר אלבז בקולקצייה ל-LANVIN. מתוך האתר הרשמי

ששון קדם

לא בכדי נבחר ששון קדם לשמש כגרסה הישראלית לטים גאן בגרסה הישראלית ל"פרויקט מסלול". קדם, שהחל את דרכו כמעצב לנשים במידות גדולות תוך הבנה שהתחום לוקה בחסר, מגדיר את עצמו בראש ובראשונה כאמן, ואת הפריטים שלו – כיצירות מלאות השראה. בתחומו היה קדם פורץ דרך, והיום נשים בכל העולם נהנות מהדגמים חסרי המידות שלו. עם חנויות בארץ וייצוא לארה"ב, אוסטרליה ואירופה (שם הוא מוכר כקדם ששון), הקולקציות שלו נמכרות לחובבות הפרט אה-פורטה ברחבי העולם. היום, אגב, יש לו גם קו לנשים רזות תחת השם "זירו", כדי שגם הן ייהנו, המסכנות.

מתוך הקולקציה של ששון קדם. אמן המידות הגדולות
צילום׃  יחסי ציבור

שוגר דדי

זהו עוף מוזר ברשימה – ראשית, בגלל השם הלא ישראלי בעליל, ושנית, מכיוון שמדובר במותג צעיר, שמתאפיין בהשראת פאנק ורוק ושבשום אופן לא היינו מגדירים כאופנה עילית. אבל עם הצלחה לא מתווכחים, בטח לא כשמדובר בהצלחה בינלאומית: "שוגר דדי" לא רק הצליחו להשתחל לתערוכת "Who's next" בפריז כשהיו עוד מותג טי-שירטים קטנטן, אלא אף הציגו את הקולקציה החדשה שלהם בשבוע האופנה האחרון באל.איי, שכללה פריטים אורבניים מעניינים. וכל זה, אנחנו מזכירות, התחיל ממותג שמכר חולצות עם פרצופה של נינט.

דגמים של שוגר דדי. התחילו עם נינט
צילום׃  יח"צ

אלמביקה

סיפור עלייתה, נפילתה ועלייתה המחודשת של מעצבת האופנה הוותיקה הגר אלמביק-הצופה יכול להיות בסיס מצוין לטלנובלה סוחטת דמעות. אלמביק, שהחלה את דרכה במותג "הגרה", איבדה את העסק שלה בשל בעיות כלכליות והמציאה את עצמה מחדש ב-2005 תחת השם "אלמביקה", בשותפות נשית עם חברתה ד"ר ג'ודי פדלון. אלמביק פנתה מאז ומתמיד לקהל נשי במידות נדיבות (38 ומעלה) וחרתה על דגלה אמירות כמו "תרגישי טוב עם עצמך" ו"קבלי את הגוף שלך". גם "אלמביקה" היתה מן המציגים בשבוע האופנה הקליפורני עם קולקציה חדשה, שגם נמכרת בפאלו אלטו בארה"ב. "אלמביקה" גם הציגה בתערוכת האופנה הבינלאומית "פרט אה-פורטה" בספטמבר האחרון, יחד עם שמונה מעצבים ישראלים אחרים. "אלמביקה" הוא לא רק סיפור הצלחה ישראלי שמשלב דם, יזע ומידות גדולות - הוא גם המותג היחיד ברשימה שבראשו עומדת מעצבת, ולזה אנחנו באמת מצדיעות.

מתוך הקולקציה של אלמביקה. האמריקאים בעד, גם אנחנו