דניאלה להבי - תיקי יוקרה בכחול לבן

 איכות זו לא מילה גסה. דניאלה להבי, קולקציית 2010 
 צילום : יח"צ 
 
מלבד העובדה שדניאלה להבי היתה הראשונה שייצרה תיקי עור מעוצבים ובאיכות מעולה היא גם המעצבת הראשונה בזירה המקומית שהקימה רשת חנויות המתמחה בז'אנר. בזכות תיקים פונקציונלים עם רמת גימור גבוהה ואיכות בלתי מתפשרת הצליחה להבי לשנות את תפיסת עולמנו בכל הקשור לתיקים ולגרום לנו להבין שאיכות היא לא מילה גסה גם אם היא באה בצורת תיק הנושא תג מחיר של 1500 שקלים.

מתוך נסיון למצוא פתרון לעצמה, החלה להבי לפני 20 שנה לייצר תיקים שיהיו גם פרקטים וגם מעוצבים, מצרך נדיר לדבריה בישראל של אותה תקופה. "מרבית התיקים בזמנו היו מיובאים מחו"ל והתאימו או לבחורות מאוד צעירות או לבחורות מאוד מבוגרות", נזכרת להבי, "לא היה משהו באמצע שהתאים לבחורות בגיל 30 לדוגמא ולכן מתוך צורך מאוד חזק שלי בתיק שיהיה גם יפה וגם פונקציונלי ואיכותי החלטתי לייצר בעצמי. התחלתי בכמה דגמים אותם מכרתי בחנויות שונות והתגובות היו מדהימות, ההזמנות לא הספיקו לזרום, אולם השינוי המשמעותי מבחינתי היה לפני 10 שנים כאשר פתחתי את החנות הראשונה, אז באמת נחשפתי לצרכים ולבקשות של הלקוחות ונוכחתי לדעת למשל עד כמה הביקוש לנעליים מעוצבות ונוחות הוא גדול מה שגרם לי להוסיף גם קו נעליים בחנויות שלי שמצליח לא פחות מן התיקים".

מאז אותו סניף ראשון ברחוב בזל בתל אביב הספיקה להבי לפתוח 9 חנויות נוספות ואם מוסיפים את העובדה שלמרות הצמיחה וההתרחבות היא עדיין ממשיכה לייצר כחול לבן אז בודאי שמדובר בחלוצה אמיתית.
 

פוקס - הגאפ הציוניים

 גאווה ישראלית. פוקס 
 צילום : יח"צ 
 
פוקס אמנם קיימת מאז 1942, אך הפריצה הגדולה שלה והפיכתה לרשת אופנה לכל המשפחה התרחשה רק בשנות ה-2000 בזכות כל אותם קניונים ומרכזי קניות שקמו ואפשרו לה להתרחב.
כיום פוקס היא החברה הגדולה ביותר בארץ לאופנת בייסיק וקז'ואל הפונה לכל המשפחה ועם העיצובים העדכניים והמחירים הנוחים היא מהווה תשובה ציונית לא הרבה פחות טובה מרשתות אמריקאיות מקבילות דוגמת "גאפ" או "אולד נייבי".

הפריטים שלה משווקים כיום בלמעלה מ-250 חנויות ב-19 מדינות שונות בעולם, הישג שאף חברת אופנה בתחומה לא הצליחה לזקוף לעצמה בעבר. "הקו המזוהה ביותר עם פוקס זו אופנת הקז'ואל", טוען הראל ויזל, מנכ"ל קבוצת פוקס, "כל ישראלי יודע כי את חולצת הטריקו, הג'ינס, הדגמ"ח או את הסווטשירט שלו הוא קונה ב"פוקס" והדבר נכון גם לגבי נשים, ילדים ותינוקות. כשהתחלנו, ייצרנו ושיווקנו חולצות טריקו לכל הארץ ועם הזמן גדלנו והתרחבנו עד שהפכנו לרשת גדולה בפריסה ארצית עם סניפים בחו"ל שזו בהחלט גאווה ישראלית".
 

דני מזרחי - שמלות כלה נוסח הוליווד

 חנך את רחוב החנויות. קטלוג דני מזרחי, אביב 2010 
 צילום : עידו לביא 
 
אפשר להתווכח על טיב השינוי שעברה תעשיית החתונות בישראל אבל מה שבטוח הוא שעל חלק לא מבוטל מממנו אחראי מעצב שמלות הכלה והערב, דני מזרחי. מזרחי, ללא כל השכלה פורמלית, אך עם אהבה גדולה לעולם האופנה, שאף לתת קצת גלאם וניחוח הוליוודי לכלה הישראלית והקים לפני 22 שנה בית אופנה יוקרתי לשמלות כלה וערב שהיה הראשון להציע שמלות קוטור באיכות גבוהה ובעיצוב חדשני. האופציות היחידות שעמדו בפני הכלה הישראלית באותה תקופה היו שמלות המיובאות מארצות הברית, עשויות מפוליאסטר זול ומעוטרות באפליקציות מיושנות כשהפנטזיה של מזרחי הייתה להפוך אותן למשהו יוקרתי ואיכותי יותר. בתור התחלה הוא פתח את הסטודיו ברחוב דיזינגוף שבאותן שנים היה שומם וחסר פעילות ועם השנים יחד עם מעצבים נוספים שבאו בעקבותיו הפך את האזור ל"רחוב החתונות".

"כשפתחתי את הסטודיו בדיזינגוף אנשים הרימו גבה" נזכר מזרחי, "הייתי היחיד ברחוב וכשרוב החנויות היו בדיזינגוף סנטר שרק נפתח. ההתחלה לא הייתה קלה, לקח זמן לעכל אותי בעיקר בגלל העיצובים יוצאי הדופן והמחירים שהיו גבוהים בערך פי חמש ממה שהיה נהוג. עם הזמן אנשים למדו להעריך איכות ושירות והבינו שצריך גם לשלם על זה, אבל לצערי זה גם פתח פתח להרבה חאפרים שרוכבים על הגל ודורשים מחירים גבוהים לשמלות באיכות מאוד מאוד ירודה".

כיום, פועל בית האופנה של מזרחי ב"חצרות יפו", מתחם שבזמנו גם פשט רגל, אך כיאה לחלוץ אמיתי גם שם הצליח להפריח את השממה ולגרור אחריו מעצבים נוספים שהפכו את האיזור למתחם חתונות נוסף.
 

גוטקס - בגדי ים עם כבוד

 הצלחה ישראלית גדולה מעבר לים 
 צילום : רון קדמי 
 
למרות הגלגולים שעבר המותג והעובדה שימי הזוהר שלו היו בשיאם בשנות ה-70 וה-80, "גוטקס" הוא עדיין מותג האופנה הכי מצליח שהיה לנו אי פעם. עם לקוחות כמו הנסיכה דיאנה, מלכת ספרד סופיה ולהבדיל אנג'לינה ג'ולי - הצליח לפלס את דרכו לאחת ממותגי בגדי הים המצליחים בעולם אשר נמכר בבתי הכלבו היוקרתיים דוגמת "הרודס", "מייסיס", "בלומינגדיילס" ו"סאקס פיפת' אווניו".

אי אפשר לדבר על גוטקס מבלי להזכיר את הגברת לאה גוטליב, אשר ייסדה את המותג ב-1956 והפכה את בגד הים לפריט עיצובי ויוקרתי שכתב ידה ניכר בכל דגם ודגם. גוטליב הצליחה להצעיד את המותג למרכז מפת האופנה הבינלאומית אולם ניהול כושל בזמן כהונתה הוביל את החברה להפסדים גדולים. ב-1997 נפרדה גוטליב מן המותג בטונים די צורמים ובמקומה התמנה איש העסקים לב לבייב לבעל החברה וגדעון אוברזון למעצב הבית שלה. כיום, לאחר גלגול ידיים נוסף, החברה נמצאת בבעלותו של ג'ואי שוובל והמעצבת המוערכת מולי גראד התמנתה המעצבת הבית מתוך מטרה להחזיר אותו לימיו הטובים.
 

קאלה - אופנת מזרח רחוק ממותגת

 החלה את מגפת בוטיקי המזרח הרחוק. קאלה 
 צילום : יח"צ 
 
קשה להגדיר את הסגנון הספציפי של המותג "קאלה" אבל כשהוא עשה עלייה לפני 8.5 שנים הוא ללא ספק הביא בשורה חדשה לסצינת האופנה המקומית. בעלות המותג, האחיות עדי ונועה גלר מגדירות אותו כ'אופנת רחוב יפנית', אבל אנחנו נוסיף את הכיתוב הקטן 'מייד אין צ'יינה' שכן איכויות והקפדה על הפרטים שכה נהוגים באופנה היפנית עדיין חסרים ברוב הפריטים של קאלה אשר מיוצרים ומיובאים מן המזרח.

זו אולי גם הסיבה שמן ההתחלה לא כיוונה "קאלה" גבוה מידי. רוב הפריטים נמכרו במחירים יחסית נגישים, תחילה בחנות הקטנה ברחוב בעלי המלאכה בתל אביב וכיום בארבעה סניפים נוספים. "המוטו של קאלה היה להביא אופנה שיקית ולא מתאמצת בכמויות קטנות כדי לשמור על הייחוד שלה", מספרת עדי גלר בעלת המותג, "הביקוש בהתחלה היה בעיקר מצד קהל מאוד מצומצם של חובבות אופנה אבל כשפתחנו את הסניף בדיזינגוף הפכנו לנחלת הכלל והסגנון תפס בכל הארץ".

אולם כמו כל עסק מצליח גם ל"קאלה" קמו מתחרים כמו פטריות אחרי הגשם. כיום אפשר למצוא בוטיקים רבים דוגמת "A+", "אמה", "ליליגרייס" ואחרים המציעים סגנון דומה. אייקוניות אופנה כמו אפרת גוש ואמילי קרפל שהגיעו למעמדן בזכות סגנון זה, ירצו להודות לחלוצה התל אביבית.