10 stvari koje su promenile ženski svet

Zena.blic
10 stvari koje su promenile ženski svet


Pre više od 100 godina žene su i javno počele da se bore za svoja prava, tražeći kraće radno vreme, bolju platu, pravo glasa i zabranu dečjeg rada. O tome koliko je ekonomske sigurnosti od tada do danas istorija donela i ženama i muškarcima, radije nećemo, ali o kvalitetu života ima šta da se kaže. Ovo su dostignuća koja su najviše uticala na promenu načina života žena.


Mnoga dostignuća su olakšala, ali i ulepšala život ženama širom sveta

KONTRACEPCIJA
1960. godine Uprava za hranu i lekove SAD pustila je u prodaju „enovid“, prvu kontraceptivnu pilulu za oralnu upotrebu.

EPRUVETA
1978. došla je na svet Luiza Braun, prva beba iz epruvete. Milioni neplodnih parova idu na oplodnju in vitro, a žene mogu da budu majke i bez partnera.

VONDERBRA
1964. u Kanadi je dizajniran prvi vonderbra. Male grudi dobijaju volumen, a velike lepši oblik. Slede silikoni, a krajem prošle godine plastični hirurzi dizajnirali su potkožni grudnjak.


TANGE
1974. Rudi Gernrajh dizajnira prve savremene tange. Istraživanja pokazuju da tange kod žena povećavaju samopouzdanje i osećaj seksepila.

MIKROTALASNA
1947. konstruisana je prva mikrotalasna pećnica. U početku je služila za pravljenje kokica, a 70-ih osvaja kuhinje.

LASER
1977. konstruisan je prvi laser za trajno uklanjanje malja.

BOTULINUM
1973. Žensko lice osvaja trku s vremenom! Pokazalo se da toksin botulinuma, isprva korišćen za lečenje strabizma, u minimalnim dozama ispravlja bore bez neželjenih efekata.


NAJLONKE
1939. na Svetskoj izložbi u Njujorku 1939. izložene su prve najlonke. Kada su se 1940. pojavile u američkim radnjama, žene su satima čekale u redovima. Te godine prodato je više od 60 miliona pari bez obzira na basnoslovnu cenu.

VIBRATOR
Vekovima tretiran kao lek za histeriju, vibrator u 20. veku zauzima počasno mesto u spavaćoj sobi.

MALA CRNA HALJINA
1926. Koko Šanel, revolucionarka u oblasti mode, dizajnirala je malu crnu haljinu. Skratila je sve što se skratiti da: i haljine, i kosu, i rukave.


SourceAdd your comment
  Anonymous comment
Nickname:
Password:
  Remember me on this computer

Title:
Send me by email any answer to my comment
Send me by email every new comment to this article