Među tetoviranima je više žena nego muškaraca

Dnevni avaz
Među tetoviranima je više žena nego muškaraca


informirajte se o zdravstvenim rizicima te o mogućnosti uklanjanje tetovaže kad se predomislite

Nedavna su istraživanja pokazala da čak svaka četvrta osoba u dobi od 18 do 30 godina ima barem jednu tetovažu, a u bliskoj budućnosti se očekuje da procenat tetoviranih poraste do čak 40 posto. Zanimljiv podatak za sve one koji su ubjeđenja da su uglavnom muškarci ti koji se tetoviraju: među tetoviranima je  čak 65 procenata osoba ženskog spola.

U slučaju da se i vi planirate priključiti pomenutoj grupi ljudi, najprije se dobro informirate o tetovažama uopšte, zatim i o zdravstvenim rizicima kojima se izlažete, te o mogućnostima uklanjanje tetovaža kad se kasnije predomislite.

Tri vrste

Tetoviranje je unošenje pigmenta, tj. tvari koja daje boju, pod kožu i dijeli se u tri skupine:  profesionalne, amaterske i traumatske.

Profesionalne tetovaže rade renomirani majstori -umjetnici uz pomoć mašinica za tetoviranje - koje su poznate još i kao "pištolji za tetoviranje". To su uglavnom mala umjetnička djela i rade se sa malim rizikom od infekcija, koriste se uglavnom mineralne soli i teže ih je skinuti jer se nalaze dublje i boja je permanentnija.

Amaterske tetovaže su djelo uglavnom nestručnih pojedinaca: pomoću igle i tehnikom bockanja nanose se mastilo, ugljen ili pepeo ispod površinskog sloja kože.

S obzirom na to da se ove tetovaže rade uglavnom pod ne tako sanitarno prihvatljivim uslovima i neuobičajenim supstancama, postoji velika opasnost  infekcije.

Traumatska tetovaže nastaju kao što samo ime govori usljed nekakve traume -   saobraćajna nesreća, eksplozija i sl. Obično se radi o suspenziji metalnih čestica i kojekakvih hemijskih spojeva u dermisu.

Tetovaže takođe mogu imati i estetsku funkciju (permanentni make up) poput sve popularnije trajne šminke: trajnih ajlajnera za oči i usne, rumenila, obrva ili imitacija kose.

Ukoliko ste se odlučili za tetoviranje, uvijek imajte na umu da čitav taj proces između ostalog zahtijeva i probijanje kože i ostvarivanje kontakta sa unutrašnjim organima (krv i tjelesne tečnosti).

Higijenske mjere

Zato birajte studio koji je čist poput ljekarske ordinacije (najprije provjerite toalet, ukoliko je prljav, napustite taj studio bez razmišljanja). Provjerite i dozvolu osobe koja radi tetovaže. Obratite pažnju na to da li je osoba koja vas tetovira prethodno oprala ruke i stavila sterilne rukavice. Važna je i okolina u kojoj se sam studio nalazi, jer ako je kraj zapušten, to onda važi i za studio.

Neposredno prije tetoviranja nikako nemojte piti alkohol niti uzimati bilo kakve lijekove (posebno ne aspirin). Ako ste bolesni, odložite tetoviranje dok ne ozdravite u potpunosti. 

Kako se skida tetovaža

Tetovažu ili loše urađen permanentni make-up možete skinutu dermabrazijom, hirurškim zahvatom, a najefikasniji način je lasersko skidanje. Tatoo Ruby Q switched laser vrlo uspješno uklanja tamne tetovaže - laserski zraci se ne vežu za crvenu boju, tako da crvenkaste tetovaže ostaju. Tretmani se ipak moraju ponavljati, što zavisi od dubine i vrste pigmenta. U pravilu se amaterske tetovaže uklanjaju za 2-4 tretmana, a profesionalne za šest tretmana. Pauza između tretmana iznosi 6-10 sedmica.


Source