רוב הסיכויים שמושגים כמו רישוי עסק, מס שילוט, שכירות או מע"מ לא בדיוק עומדים לנגד עיניו של מעצב מתחיל שחולם לפתוח את החנות הראשונה שלו. ובכל זאת, רגע אחרי שהחנות נפתחת מרבית המעצבים מוצאים את עצמם מתעסקים עם החשבונות, השיווק, המלאי, עיצוב חלון הראווה, ואף מילה על הלקוחות שלא נכנסים במיוחד בשביל לקנות.

אין ספק שעם חנות חדוות היצירה נדחקת הצידה ובעל כורחם הופכים היזמים לאנשי עסקים זעירים ופחות למעצבים יצירתיים. הרצון להתרכז ביצירה עצמה מביא לא מעט מעצבים לפתוח את העסק שלהם בביתם הפרטי, הרחק מן הקהל הרחב והלא מפולח, במקום בו הם אלה שיקבעו מתי תיפתח ותיסגר החנות וכמה לקוחות יכנסו.

כשאורנה שאול, בעלת בוטיק הוינטג' ובגדי היד שניה "Vanity", החליטה לפתוח מקום משלה היה לה ברור שזו לא תהיה חנות סטנדרטית, אלא מקום עם קונספט שונה בו היא תוכל לתת ללקוחות שלה חווית קנייה של ממש. "המטרה שלי הייתה לחזור אחורה לתקופה בה לקוחה הייתה מגיעה לתופרת הפרטית שלה וקיבלה את מלוא תשומת הלב", אומרת שאול, "בשביל הלקוחה שמגיעה לבית שלי מדובר בסוג של בילוי, היא יכולה למדוד כמה שהיא רוצה, להאזין למוסיקה שהיא אוהבת ולשתות כוס יין אם מתחשק לה. מעבר לזה, גם העובדה שהבית שלי הוא מאוד מיוחד ותיאטרלי, מעין מוזיאון קטן עם המון יצירות אומנות מאוד השתלבה לי עם הרעיון לפתוח את הבוטיק דווקא כאן".

 
 מעין מוזיאון קטן עם המון יצירות. Vanity   צילום : יח"צ 
 

"חוויית הקניה הופכת לבילוי"

 אורנה שאול בביתה המשמש גם כבוטיק 
 צילום : יח"צ 
 
כשאורנה שאול, בעלת בוטיק הוינטג' ובגדי היד שניה "Vanity", החליטה לפתוח מקום משלה היה לה ברור שזו לא תהיה חנות סטנדרטית, אלא מקום עם קונספט שונה בו היא תוכל לתת ללקוחות שלה חווית קנייה של ממש. "המטרה שלי הייתה לחזור אחורה לתקופה בה לקוחה הייתה מגיעה לתופרת הפרטית שלה וקיבלה את מלוא תשומת הלב", אומרת שאול, "בשביל הלקוחה שמגיעה לבית שלי מדובר בסוג של בילוי, היא יכולה למדוד כמה שהיא רוצה, להאזין למוסיקה שהיא אוהבת ולשתות כוס יין אם מתחשק לה. מעבר לזה, גם העובדה שהבית שלי הוא מאוד מיוחד ותיאטרלי, מעין מוזיאון קטן עם המון יצירות אומנות מאוד השתלבה לי עם הרעיון לפתוח את הבוטיק דווקא כאן".

אך לא רק הבית מעוצב ומיוחד, הפריטים שמציעה שאול שונים לגמרי מכל מכל דגמי הוינטג' שראיתם עד היום. עם טעם משובח ואיכותי היא מצליחה ללקט בפינצטה פריטים ייחודיים, חלקם של מעצבים כמו ויקטור אנד רולף, ראלף לורן ולאחרונה גם התחילה לעצב קולקציה אישית שלה הכוללת בעיקר שמלות קומבניזון ממשי, אוברולים מלייקרה, וחצאיות עפרון שבניגוד לרוב הדגמים המונוכרומטיים שנמכרים כיום ניחנים בצבעוניות נועזת ומשמחת.

 
 "אנשים נרתעים מלהיכנס לבית פרטי של מישהו". בוטיק Vanity  צילום : יח"צ 
 
תנסו את זה בבית - אופנה - חנות - בוטיק - Vanity - אורנה שאול - מש ניו וינטג' - ענבל רביב - הגר ניסימוב - שושו  אורנה שאול: המטרה שלי הייתה לחזור אחורה לתקופה בה לקוחה הייתה מגיעה לתופרת הפרטית שלה וקיבלה את מלוא תשומת הלב  תנסו את זה בבית - אופנה - חנות - בוטיק - Vanity - אורנה שאול - מש ניו וינטג' - ענבל רביב - הגר ניסימוב - שושו
לדברי שאול, הבית פתוח בכל עת, אך יש צורך לתאם ביקור מראש. השעות באופן כללי אינן מוגדרות וגם אם תחפצו להגיע בתשע בערב עדיין תתקבלו בברכה. אז אמנם בשביל עסק צעיר שפועל רק כתשעה חודשים זכתה שאול לחשיפה לא מבוטלת בעיתונות ולקהל לקוחות נאמן, אך היא מודה שעדיין לא מדובר בתחנת רכבת. "העובדה שהבוטיק אינו ממוקם ברחוב וחשוף לקהל מזדמן בטח שלא מגדילה את קהל הלקוחות שלי, ואני גם מודעת לכך שלא מעט אנשים נרתעים מלהיכנס לבית פרטי של מישהו ולקנות ממנו בגדים, אבל בשביל זה אני עושה אחת לשלושה חודשים אירוע מכירה גדול שחושף אותי ליותר אנשים".

נכון לעכשיו אין לשאול תוכניות לצאת מתחומי הבית, הגמישות והנוחות של שעות העבודה מאפשרים לה לפתח את עצמה כמעצבת והיא מאמינה שאפשר להצליח ולקבל חשיפה גם מבלי לפתוח חנות באמצע הרחוב. מי שמכירה היטב את שני העולמות היא ענבל רביב, בעלת המותג "מש ניו וינטג'". אחרי שפתחה חנות בדיזינגוף סנטר הבינה שהפכה להכל חוץ ממעצבת ולכן כיום, מתוך הסטודיו בבית הפרטי שלה היא מוכרת את עיצוביה ומוצאת הרבה זמן לפתח את עצמה ואת המותג שלה.

 
 לא אהבה את השעבוד לניהול של חנות. מש ניו וינטג' של ענבל רביב   צילום : יח"צ 
 

עושים סוף לשיעבוד

תנסו את זה בבית - אופנה - חנות - בוטיק - Vanity - אורנה שאול - מש ניו וינטג' - ענבל רביב - הגר ניסימוב - שושו  ענבל רביב: הרגשתי שהזמן הרב שאני משקיעה בחנות ובניהול שלה מוציא ממני את כל היצירתיות שבי ואני לא מוצאת זמן לעיצובים ולמהות האמיתית של העסק  תנסו את זה בבית - אופנה - חנות - בוטיק - Vanity - אורנה שאול - מש ניו וינטג' - ענבל רביב - הגר ניסימוב - שושו
"ההחלטה לסגור את החנות ולהעתיק אותה לבית שלי נבעה בעיקר מההרגשה האישית שלי באותה תקופה לגבי כל המהות של החנות", מספרת רביב. "לא אהבתי את השעבוד הזה, שצריך להיות בחנות כמעט כל היום ושעיקר תשומת הלב שלי מופנית לתפעול השוטף שלה. הרגשתי שהזמן הרב שאני משקיעה בחנות ובניהול שלה מוציא ממני את כל היצירתיות שבי ואני לא מוצאת זמן לעיצובים ולמהות האמיתית של העסק. בגיל 30 החלטתי לעשות את השינוי וסגרתי את החנות וכיום הסטודיו שלי ממוקם בתוך הבית הפרטי שלי מה שמאפשר לי לבנות משהו חדש ולהתרכז יותר במותג שלי".

גם אצל רביב, עיקר הקולקציה היא בסגנון וינטג' כשאת מרבית הפריטים היא מייבאת מן המזרח ואת חלקם היא מעצבת בעצמה. שעות העבודה של רביב אינן קבועות וכדי לבקר בסטודיו יש לתאם איתה מראש, לכן נכון לעכשיו עיקר הלקוחות שלה הן בנות שהכירו אותה ואת עיצוביה עוד לפני. "ברור לי שכדי להגדיל את כמות הלקוחות אני צריכה ליצור שעות וימים קבועים בהם הסטודיו יהיה פתוח, אבל כרגע אני מתמקדת באירועי מכירות בסוף השבוע שחושפים את הסטודיו להרבה אנשים. אין לי ספק שתנועת האנשים ברחוב גדולה הרבה יותר מאשר בבית לכן ברור לי שכמה שנוח לי כרגע בבית, אם אני ארצה לבנות את עצמי כמעצבת אני אצטרך לפתוח ביום מן הימים שוב חנות, אבל נכון לתקופה הזאת בחיים שלי, לצורת חיים בה אני חיה, אני חושבת שעדיף להמשיך כך".

 
 הבית מאפשר להשקיע במותג. מש ניו וינטג'   צילום : יח"צ 
 
תנסו את זה בבית - אופנה - חנות - בוטיק - Vanity - אורנה שאול - מש ניו וינטג' - ענבל רביב - הגר ניסימוב - שושו  הגר ניסימוב: אני לא הייתי בטוחה שנעליים זה באמת התחום בו אני רוצה לעסוק ולכן אמרתי שאני אתחיל בקטן, מסטודיו בתוך הבית ונראה איך העסק יתרומם  תנסו את זה בבית - אופנה - חנות - בוטיק - Vanity - אורנה שאול - מש ניו וינטג' - ענבל רביב - הגר ניסימוב - שושו
אז אולי בבית החשיפה ללקוחות היא פחות גבוהה, אבל אם יש משהו קצת יותר מטריד בעסק בבית הוא בעובדה שאנשים זרים נכנסים למרחב הפרטי שלנו שלא תמיד אנחנו יודעים מי הם ומה הם. "יש בזה אלמנט קצת לא נעים, בכל זאת לאנשים יש קצת סקרנות טבעית לראות איך אנשים חיים, אז הם מציצים קצת לחדר השינה או למטבח", מוסיפה רביב, "אבל בגדול אני פונה ללקוחות מאוד מסויימים כך שאני יודעת מהו החומר האנושי שעומד להכנס אלי הבייתה".

בלי לקחת סיכון כלכלי גדול מידי

להגר ניסימוב, בעלת מותג הנעליים שושו, שהתחילה את דרכה בסטודיו בתוך ביתה וכיום היא בעלת חנות משלה זכורות כמה תקריות לא נעימות עם לקוחות בבית. "הסטודיו בבית היה פתוח בימים מסויימים, מה שלא מנע מבחורה אחת להגיע בשבת בבוקר ולדפוק על דלת ביתי ולצפות להיכנס. בעלי שפתח לה את הדלת בתחתונים אמר לה שהסטודיו סגור היום והיא בכל זאת התעקשה כי לדבריה 'היא הגיעה במיוחד'. אין ספק שבבית אין כל כך הפרדה בין החיים הפרטיים לעסק וכשאני ראיתי שהעסק שלי גדל וקופסאות הנעליים מתחילות להציף את הבית הבנתי שאני צריכה לצאת החוצה".

 
 ביתה של הגר ניסימוב, בוטיק שושו הישן  צילום : יח"צ 
 
ניסימוב אמנם אינה מעצבת את הנעליים ואת הדגמים שלה היא מייבאת מאירופה, אולם לטענתה אחד היתרונות הגדולים בלהתחיל את העסק בבית הוא באפשרות לבדוק אם בכלל זה התחום בו אנחנו רוצים להתעסק, מבלי לקחת סיכונים כלכליים גדולים מידי. "אני לא הייתי בטוחה שנעליים זה באמת התחום בו אני רוצה לעסוק ולכן אמרתי שאני אתחיל בקטן, מסטודיו בתוך הבית ונראה איך העסק יתרומם. עשיתי עבודת שיווק די יסודית, והשמועה שעברה מפה לאוזן רק הגדילה כל הזמן את מעגל הלקוחות. רק כשראיתי שיש ביקוש ודרישה החלטתי לפתוח את החנות שעובדת היום טוב, אבל עדיין כמה שיש היום חשיפה לנעליים שלי אני מודה שחסרה לי לעתים הנוחות והגמישות שהייתה בלעבוד בבית".