Modna umjetnost na djelu

Zena.hr
Modna umjetnost na djelu


Prostor paviljona pretvoren u umjetničko-modnu galeriju

Već tradicionalno sredinom proljeća i početkom jeseni Zagrebački velesajam postaje centar hrvatske mode. Razlog tomu je održavanje sezonskih izdanja modnog događaja NIVEA Cro A Porter. Ususret ovosezonskom, četrnaestom u nizu, NIVEA Cro A Porteru unutrašnjost sajamskog paviljona 2 (strana zapad) pretvorena je u umjetničko-modnu galeriju! Preko 2.000 četvornih metara podne površine sajamskog hangara premazano je za ovu prigodu posebno pripremljenom i kombiniranom JUB crnom bojom, a najveća količina građevinskog materijala ikada do sada korištena je u produkciji ovog, ali i jednog drugog domaćeg, modnog događaja za izradu goleme piste i izgradnju nevjerojatne kulise - fotografija gigantskih formata, ostvarenih uz pomoć PRINT Studija.

Time se monumentalni hangarski prostor paviljona 2 ZV-a pretvara u umjetničku galeriju za posjetitelje četrnaeste sezone NIVEA  Cro A Portera te tako nudi objašnjenje ovosezonskom nazivu projekta: ART@WORK / UMJETNOST NA DJELU!

„ NIVEA Cro A Porter, projekt poznat po svojim produkcijskim standardima te vječnoj težnji za novim izazovima ove sezone dobio je vlastitu vrijednost kao samostalna cjelina. Scenografija koja je do sada služila isključivo kao kulisa za predstavljanje dizajnera i njihovih kolekcija, na novom projektu ima ulogu glavnog sporednog aktera - umjetničke galerije s postavom fotografske izložbe. Fotografija kao forma umjetničkog izraza, korištena je u svrhu scenografije
događanja, čime ista dobija primjenu.“
, objasnio je Viktor Drago, producent i umjetnički direktor događaja i nastavio „Modna fotografija, osim u slučaju vrhunskih autora, mnogo puta bude pokvarljiva s vremenom, jednako kao što i dizajnerski komadi  prikazani na njoj često puta već s odlaskom sezone budu odbačeni. Pokvarljivost mode kao pokretačka ideja pri dizajniranju i kreiranju novog modnog objekta, te poigravanje sa asocijacijama, motivima modne estetike koji su urezani u našu kolektivnu svijest, glavna su tema serije fotografija nastale u mojoj suradnji s fotografom Mladenom Šarićem.“.

Kroz 14 fotografija, koje asocijacijom podsjećaju na modne kampanje i vrhunske produkcije modnih priloga, autori (Viktor Drago i Mladen Šarić) bave se propitivanjem forme u odijevanju, svijetlu i sjeni, materijalu  te  emocijama koje iste izazivaju kod modela i promatrača. Iako model na slici naizgled nosi na sebi atraktivne odjevne predmete, od kojih poneki graniče s arhitekturom, a sukladno s suvremenim modnim promišljanjima, ni jedan od prikazanih komada nije stvaran i postojeći odjevni komad, već igra materijala, kroja, svijetla i atmosfere.Fotografija tako više ne prikazuje modu već njenu ideju i postaje umjetnička fotografija! Samim tim propituje se i vrijednost predstavljenog, tj. izračunava li se ona zanatskom odnosno. krojačko dizajnerskom  ili umjetničkom računicom.

“Poznato je da vrijednosti pojedinih dizajnerskih komada danas dosežu astronomske iznose, jednako kao što se vrijednosti umjetničkog dijela procjenjuju s važnošću autora i njegovim društvenim utjecajem. No niti jedno od navedenog osim estetske nema praktičnu, primjenjivu vrijednost. Osim što služe za promatranje te privlačenje promatrača i pogleda, navedeni pojmovi praktički su neiskoristivi u svakodnevnom životu. Skupa couture kreacija bez obzira na svoju likovnu uzbudljivost, neće nas zaštititi od nepovoljnih vremenskih uvjeta, neće izdržati svakodnevno nošenje već je stvorena za idealne uvijete. Isto tako, umjetnički predmet, skulptura, fotografija ili instalacija funkcionira samo u slučaju kada je smještena u idealne uvijete i okruženje koje prepoznaje njene vrijednosti,  dok promjenom istih postaje tek nerazumljiv i nezanimljiv skup informacija.“ objasnio je Viktor Drago.

Projekt odnosno izložba UMJETNOST NA DJELU / ART@WORK bavi se vrijednostima modernog društva te njihovom manipulacijom uz pomoć vizualnih simbola, njihovom eksploatacijom kroz medije, idejom brenda - pojma koji često puta iako smatran najvrednijim djelom proizvoda, podliježe mutaciji i raste u neodrživosti.

Jedna od novosti uz spomenuti koncept je i dostupnost izložbe tijekom cijeloga dana. Izložba fotografija ART@WORK Viktora Drage i Mladena Šarića moći će se pogledati od 8. do 10. listopada od 11:00  do  16:00 sati u  PAVILJONU 2 na Zagrebačkom velesajmu.

SourceAdd your comment
  Anonymous comment
Nickname:
Password:
  Remember me on this computer

Title:
Send me by email any answer to my comment
Send me by email every new comment to this article