Pariski šik

Press
Pariski šik


Na Nedelji mode u Parizu kolekcije za proleće/leto 2010. prikazali Džon Galijano, Karl Lagerfeld, „Valentino", Aleksander Mekvin....Poslednja od četiri velike nedelje mode održana je u glavnom gradu Francuske. U Parizu svoje najnovije kolekcije za sledeću sezonu proleće/leto 2010. prikazali su neki od najpoznatijih kreatora kao što su Geret Po, Džon Galijano, Karl Lagerfeld, Maniš Arora, Joši Jamamoto, Žan Pol Gotje, Ungaro i mnogi drugi.

Džon Galijano je kolekcijom za „Dior" oduševio. Inspirisan glumicom Loren Bekol, pokazao je zavodljivu, romantičnu reviju. Čipkaste bokserice bile su centralni detalj revije, a modeli po uzoru na korset mamili su uzdahe. Od materijala dominirali oni u metalik nijansama, šljokice, haljinice s volanima, mašnicama i naborima, zatim plava, ljubičasta, roze i siva boja, cvetni dezeni i koža. S druge strane, kolekcija za „Kašarel" ovog dizajnera je puna lepršavih haljinica, čipke i perja.

Gotjeove satenske dame

Geret Po vratio je u modu sivu boju, „Balmejn" je predstavio stare, izbledele, poderane kreacije, Elije Sab mini haljine sa puno šljokica, a „Balensijaga" uske kožne pantalone raznih boja, nabrane kožne šortseve, ljubičaste kožne jaknice, majice bez rukava na kojima se ističu pruge crno-plave ili crno-žute.

„Nina Riči" predstavila se kolekcijom prepunom providnih volančića, mašni, čipke, cveća, a Maniš Arora na pistu je poslao manekenke u ultrakratkim pantalonicama. Mladenalačke, nosive kreacije, mnoštvo ružičaste i narandžaste za dan, ali i jednobojne kožno-svilene kreacije u crnoj ili beloj za veče, predstavila je Lindzi Lohan za „Emanuel Ungaro".

Kolekciju Jošija Jamamota čine duge suknje i mini haljinice u crnoj boji, uz bele košulje ili sako koji seže do poda. Žan-Pol Gotje svoje dame oblači u saten od glave do pete. Donje rublje je u prvom planu, pa i ispod dvodelnih kompleta - mini-topa i šortsa - vire grudnjak i gaćice sa nogavicama do pola bedra. Zlatni korseti dolaze u više varijanti, od najobičnijih do otkačenih s kaišićima, kao i onih špicastih.

Parada modela Stele Makartni delovala je poput vatrometa u ružičastoj, narandžastoj, plavoj, žutoj, tirkiznoj i ljubičastoj boji. Kolekciju čine mini-haljine, pantalone visokog kroja, olovka-suknje, ponešto čipke. Divovski nabori su u prvom planu, oko vrata, oko kolena, oko pojasa, oko ruku.

Uvek posebna, opet je oduševila Vivijen Vestvud, predstavivši se otkačenim venčanicama, od kojih je najveći komad materijala utrošen na veo, dok gornja traka oko grudi i nabrane mikro gaćice „jedva da i postoje". Pokazala je i lepršave haljine s mini-cvetićima. Đanbatista Vali prikazao je mini-haljine bez naramenica, košulje sa vertikalnim šifon-naborima, leopard šaru i crno-beli grafički print.

Lagerfeldova seoska idila

Karl Lagerfeld je za „Šanel" opet priredio spektakl. Ovoga puta su njegovi modeli puzali po seoskom imanju i lovili se među plastovima sena. Bele haljine lepršale su među plastovima sena, a smenjivale su se heklane haljine sa seoskim motivima, istobojni, za „Šanel" prepoznatljivi, kompletići s kratkim suknjama i malim sakoom, sve u boji šampanjca, beloj i crnoj. Jedina češća jaka boja bila je ljubičasta.

Aleksander Mekvin je na pistu poslao modele u superkratkim haljinicama, poigravši se čudesnom igrom prelivajućih boja, uz naglasak na smeđu, plavu i zagasito žutu u kombinaciji s bojom bele kafe. Kod Valentina je prevladavala boja šampanjca, pa je niz kreacija bio providan, sa zanimljivo utkanim origamijima.

Za novu kolekciju „Kloe" okosnica su bile romantične, lepršave duge haljine s volančićima, uz ponešto kože i posebno zanimljive pelerine. Bela i boja šampanjca takođe su bile u prvom planu.

Ultrakratke pantalonice koje podsećaju na donji veš okosnica su i kolekcija „Iv Sen Lorana", i Marka Džejkobsa, dok je kolekcija Sonje Rikel puna cvetnih dezena i grafičkih printova.  


Source