Sako - elegancija kroz vekove

Mondo
Sako - elegancija kroz vekove


Verovatno mnogi ne znaju da je sako jedan od najstarijih delova čovekove odeće. Naravno, ne misli se na sakoe kakve danas nosimo, već o preteči jakne koju nazivamo sakoom.


A taj sako nosili su i žene i muškarci. Doduše, i dabas žene nose sakoe, samo što ih nazivaju blejzerima. Ostaci drevnih sakoa nađeni su u najstarijim sačuvanim grobnicama, piše "Politikin zabavnik".

Ljudi koji su nosili sakoe koji su najsličniji ovim današnjim živeli su u drugoj polovini sedamnaestog veka u Francuskoj, za vreme vladavine Luja XVI.

Naime, naziv žaket potiče od francuske reči "jaquette", što označava kratku mušku jaknu, dugih rukava i s obaveznim džepovima. Ubrzo je jaquette postala - jaque. Bio je to skraćeni izraz koji verovatno potiče od imena Žak (Jaques) i s njim je na neki način povezan.

Zanimljivo je da je žaket, odnosno sako, naišao na najbolji prijem u Velikoj Britaniji. Bilo je to u 18. veku. Uostalom, reč sako potiče od engleskog izraza "sack coat", što znači kratak muški kaput.

I danas mnogi smatraju da su engleski sakoi neprevaziđeni, kako zbog kroja, tako i zbog tkanina od kojih su sašiveni. Posebno su cenjeni sakoi od tvida.

SourceAdd your comment
  Anonymous comment
Nickname:
Password:
  Remember me on this computer

Title:
Send me by email any answer to my comment
Send me by email every new comment to this article