לפני כחודש, בטיול קיץ באחד מחופי האי כרתים, החליטו בני משפחת ישר מהרצליה לעשות קעקועי חינה שחורים לכולם, ילדים ומבוגרים. הם לא תיארו לעצמם שהנופש יסתיים בבית החולים. רותם בן ה-7 ביקש קעקוע של דרקון בגב ומתחת לצוואר. "כעבור שבוע", מספרת אמו, ניקול, "התפתחה לו אלרגיה נוראית. הופיעו פצעונים בולטים בקו של הדרקון, והעור הלבין".

רותם טופל במחלקת העור בבית החולים "בילינסון" בפתח תקוה, אולם גם כעת, שלושה שבועות לאחר התפתחות האלרגיה, עדיין לא החלים לגמרי. "הרופאים אמרו שלא יוכל בעתיד לעשות קעקועים כאלה ולא יוכל לצבוע את השיער, כי הוא פיתח אלרגיה לאחד החומרים בחינה השחורה, המצוי גם בצבעי שיער".

ציורי חינה על העור, שמדמים קעקועים, מאוד פופולריים בקרב ילדים וצעירים, וגם בקרב הוריהם - ששמחים שהקעקוע אינו נצחי. בדרך כלל הציור דוהה תוך שבוע-שבועיים, אם טורחים להתקלח.

החומר המעניק לחינה השחורה את הגוון שלה קרוי PPD, והוא הגורם לאלרגיה. תגובות אלרגיות לחומרים המצויים בצבעים של מוצרים תעשייתיים מתוארת רבות בספרות הרפואית.

מחקר מדנמרק סקר 4,000 נבדקים ומצא ש-75% מהנשים ו-18% מהגברים צבעו את שיערם. 5% מהם דיווחו על תגובות אלרגיות לצבע השיער, ו-15% מתוכם (כאחוז מהאוכלוסייה) פיתחו תגובות קשות ונזקקו לטיפול רפואי. יש המעריכים כי התגובה האלרגית לצבעים קשורה לנטייה גנטית.

ברוב המקרים, אלרגיה ל-PPD הנגרמת מצבעי שיער, אינה מתפתחת בקרקפת, אלא בעיקר בפנים - בעיקר בצורת בצקות ונפיחויות סביב העיניים או במצח - וכן בעורף. "ההמלצה כיום היא לא לעשות קעקועי חינה שחורים זמניים, בגלל הסיכון הגבוה", מדגיש מנהל שירות העור האמבולטורי ב"בילינסון" ויו"ר החברה הישראלית לדלקות עור במגע, ד"ר עקיבא טרטנר. עם זאת, הוא מרגיע ואומר שאין מניעה לעשות קעקועים מחינה טבעית - אדומה או חומה - שאיננה נגועה באלרגן המסוכן.

מחקרים נוספים מדווחים על עלייה שנרשמת בשנים האחרונות באלרגיות ל-PPD בצבעי שיער, כנראה בגלל הגידול בשימוש בצבעים תעשייתיים במקומות שונים בעולם. עם זאת, לפי מחקר שנערך במעבדות חברת "לוריאל" בצרפת ופורסם בכתב העת "דרמטיטיס", בצפון אמריקה דווקא נרשמת ירידה בדיווחים על אלרגיות ל-PDD מאז 1970.

במקביל, קיימת אלרגיה גם לצבעי בדים. מחקר שנערך במחלקת העור במרכז הרפואי "מאיר" בכפר סבא, שבדק זאת, מצא שצבע כחול כהה הנוטה לשחור הוא הגורם ביותר לאלרגיה, ולאחריו בפער גדול אדום, כתום ושחור.

"קעקוע של חינה שחורה אמור להישאר כמה ימים על העור ולרדת בשטיפות, אך האלרגן PPD הוא אחד החזקים, ועלול לגרום לתגובה מסוכנת", אמר ד"ר טרטנר, "האלרגיה מופיעה כאודם ושלפוחיות מגרדות, ובחלק מהמקרים יכולה לעבור לאזורים אחרים. ככל שריכוז האלרגן גבוה יותר, כך הנטייה לפתח אלרגיה גבוהה יותר".

בספרות הרפואית מתוארים מקרים ספורים של תמותה בעקבות חשיפה לאלרגנים בצבעי שיער במינונים גבוהים. מקרה כזה אירע השנה במדינת מרילנד בארצות הברית. בספטמבר 1997 תיארו חוקרים מאוניברסיטת שיקגו את מותה של בת 68: בתחילה הגיבה תגובה אלרגית לצבע, ובעקבות חשיפה חוזרת לצבע כעבור שנתיים, סבלה מקוצר נשימה ובהמשך התמוטטה ומתה. סיכון גבוה דווח בעבר גם בסודאן, וטרטנר מסביר כי "נשים מסוימות שם נוטות לצבוע את השיער בצבע שחור כהה עם ריכוז גבוה של PPD".

לדבריו, "התגובה האלרגית מלווה אדם לכל חייו. ילד בן עשר שפיתח רגישות או תגובה אלרגית לקעקוע חינה קטן, לא יוכל כל חייו להשתמש ברוב צבעי השיער הקבועים שקיימים בשוק". סכנה נוספת היא שהאלרגיה לצבע תהפוך לאלרגיה לחומרים אחרים, "כמו תרופות המכילות חומרים עם מבנה כימי דומה, בהן תרופות לסוכרת ואנטיביוטיקה", אומר טרטנר.