Mrze li dizajneri žene?

Jutarnji.hr
Mrze li dizajneri žene?


Iako mnoge žene visoke potpetice doživljavaju kao pomagalo za podizanje samopouzdanja, potpetice u kojima se ne može hodati zasigurno ne bi prošle ni kod najumjerenijih feministica

Nedavno se na sajtu časopisa Oprah razvila diskusija o tome je li Oprah Winfrey, najveća TV zvijezda svijeta i humanitarka koja se diči svojom normalnošću bez obzira na milijarde, zapravo licemjerka. Zašto? Jedna feministički nastrojena vjerna gledteljica prekorila ju je zbog toga što za svoj show redovito obuva apsurdno visoke cipele, koje su očito namijenje isključivo ženama koje ne hodaju, već se gradom kreću u limuzini sa šoferom i trebaju prijeći tek nekoliko koraka od auta do restorana ili nekog crvenog tepiha.

Dizajneri se već godinama ne žele prizemljiti: njihova je glava u oblacima, a isto očekuju i od svojih mušterija
Javile su se i druge gledateljice i uglavnom se složile da su sve apsurdnije cipele koje dizajneri već nekoliko sezona nude ženama - uvreda za sve feministički osviještene žene koje se ‘neprestano žure da sve u životu stignu, koje iz vrtića jure na posao, pa na sastanke...’.  

Doista, već nekoliko sezona dizajneri se ne žele prizemljiti: njihova je glava neprestano u oblacima i upravo to očekuju i od svojih mušterija. Oni ne razmišljaju o tome jesu li žene u potpeticama od 10 centimetara i potplatama koje dodaju još nekoliko uopće mobilne, je li nošenje štula metaforičko pretvaranje žene u onoga tko je bez nekog životnog ili dnevnog plana. Ukratko, tvrde feministice: potpetice ženama oduzimaju snagu i moć na poslovnom i mnoggim drugim planovima.

Na pistama nema idealnih

O tome kako žene uvijek izgledaju bolje u potpeticama napisani su tomovi, no i sam Manolo Blahnik jednom je objasnio da je najbolja pa čak i najlaskavija potpetica ona koju anglosaksonski časopisi nazivaju kitten heel,  poluvisoka, kosa potpetica iz pedesetih i šezdesetih godina (pogledaj seriju ‘Mad Men’), kakve na revijama nismo vidjeli već godinama.

Modne žrtve koje ‘vjeruju’ u besmislene potplate  već će se do sljedeće sezone vjerojatno odreći tog trenda
Cipele koje se nude doista su nešto između štula kakve su nosile venecijanske kurtizane (pogledaj svileni model Johna Galliana za njegovu vlastitu kolekciju) i fetišističkih modela kakvi su nekad bili rezervirani isključivo za trgovine erotskim pomagalima.

Gotovo sve modne kuće koje išta znače lansirale su čudnovate cipele s debelim platformama i peturinama od najmanje 12-ak centimetara. Premda bi više pristajale kostimografiji nizozemskih bajki nego crvenim tepisima, imperativi modnih kuća doista su zaživjeli.

Pet godina za uspjeh

Kulturanjaci koji se bave takvim istraživanjima davno su ustvrdili da svakoj avangardnoj ideji treba pet godina kako bi postala mainstream, ali nove ‘statement’ cipele, kako ih modni magazini nazivaju, teško da će ostati u trendu pola desetljeća. Većina modnih žrtava od ovog će posljednjeg dizajnerskog apsurda vjerojatno odustati do sljedeće sezone. I onda će opet dizajneri kukati da moda teško opstaje u recesiji. Ne moda, već ludost, i to u svim ekonomskim situacijama. Barem se nadamo.

Ženino pravo da štikli kaže - NE

Čitavu priču potaknulo je upozorenje britanskog Udruženja ortopeda da iz godine u godinu sve veći broj žena zbog štikli ima ozbiljnih zdravstvenih problema

Već se desetljećima žene bore za pravo na jednaku plaću, a danas se u Britaniji bore za pravo na ravne cipele. Britanski sindikati posljednjih tjedana, naime, sve više dižu prašinu oko cipela s visokom potpeticom, zdravstvenih posljedica njihova nošenja na radnome mjestu te prava žena da im kažu - NE.

Cijelu stvar potaknulo je upozorenje Udruženja ortopeda, koje upozorava da je iz godine u godinu sve veći broj žena koje zbog nošenja štikli imaju ozbiljnih zdravstvenih problema koji državu godišnje koštaju 29 milijuna funti.

Kriznu skupinu čine žene zaposlene na mjestima na kojima se od njih zahtijeva da nose takve cipele, poput  stjuardesa, hostesa, konobarica..., uglavnom žene koje rade u uslužnim djelatnostima, a dio njihove uniforme čine - štikle.

- To nije beznačajan problem. Svake godine zbog donjih dijelova nogu i problema vezanih uz stopala gubimo čak dva milijuna radnih dana - rekla je Lorraine Jones iz Društva ortopeda, obraćajući se članovima sindikata.

“Pozivamo poslodavce koji zahtijevaju da cipele na visoku potpeticu budu dio službene odjeće da obrate pažnju na rizik koje one donose. Smatramo da štikle izgledaju glamurozno na crvenom tepihu u Hollywoodu, ali su potpuno neprikladne za svakodnevni rad”, stoji u prijedlogu. No, s njime se ipak ne slažu svi.

- Ja radim u petama od 12 centimetara. One su seksi, podižu moje samopouzdanje i stvaraju mi osjećaj moći. U mojem poslu prevladavaju muškarci, a oni s kojima ja radim imaju ubojite instinkte. Visoka sam 161 centimetar i trebaju mi štikle - tvrdi Nadine Dorries, članica sindikata koja prijedlog smatra seksističkim.

A zbog brojnih pogrešnih tumačenja prijedloga već danima traje fama da sindikati žele zabraniti štikle.

- Nismo tražili da se zabrane visoke pete, samo da se donese zakon koji će onemogućiti poslodavce da svojim zaposlenicama uvjetuju njhihovo nošenje istih. Želimo da žene imaju izbor - rekla je Jones. (
V. Došen)


Source