Šareni Njujork

Press
Šareni Njujork


Na nedavno završenoj Nedelji mode u Njujorku neki od najpoznatijih svetskih kreatora predstavili jednostavne i nosive kreacije jarkih bojaŠareni Njujork, modna revija
Ana Sui

Neki od najpoznatijih svetskih kreatora na nedavno završenoj Njujorškoj nedelji mode, prilagodili su svoje modele zahtevima tržišta. Tako su dizajneri poput Marka Džejkobsa, Karolene Erere i Zaka Pozena predstavili veoma jednostavne i nosive kombinacije. Takođe, kako bi skrenuli misli sa krize, okrenuli su se šarenim uzorcima, jarkim bojama i večnim krojevima.

Tako se, na primer, „BCBG Maks Azrija", dvadeset godina star modni brend, okrenuo promociji komercijalnih i nosivih modela, prihvatljivijih za prodaju. „Azrija" je na Njujorkškoj nedelji mode pokazao kratke haljine, miniće, asimetriju, geometrijske printove i jarke boje u stilu osamdesetih godina prošlog veka. Pevačica Gven Stefani je takođe privukla dosta pažnje, a modeli nove kolekcije njene marke „L. A. M. B." sjajno su prošli kod kritičara. Mešavini modnih 80-ih i rok-šika Gven je dodala potrebnu notu elegancije kakvu voli urbana modna publika!

Osamdesete i rok-šik

Aleksander Vang je inspiraciju pronašao u fudbalu. Osim sivih komada, pistom su prošetali korseti, jakne i kratke pantalonice od kože, zanimljive jakne maslinaste boje, suknje asimetričnog kroja. Za novim trendom naglašenih ramena i pufnastih rukava poludeo je i ovaj dizajner, jer se čitavom kolekcijom prožimaju upravo ovakvi rukavi.

Derek Lam predstavio je razigranu kolekciju prepunu boja i šarenih dezena, Vivijen Tam ženstvene modele boemskog hipi stila, a „Lakost" i Dajana fon Furstenberg inspirisali su se dvadesetim godinama 20. veka. Omiljeni dizajner Mišel Obame, Džejson Vu, dobio je pohvale za novu kolekciju koja odiše elegancijom, ali je istovremeno mladalački razigrana.

Džejkobsove jednostavne, a futurističke sandale zamenile vrtoglave i neobične štikle

Iznenađenje... Džejkobsove jednostavne, a futurističke sandale zamenile vrtoglave i neobične štikle

Miks stilova

Mark Džejkobs je pokazao vrlo nosivu ženstvenu kolekciju prepunu romantičnih volana i nabora izrađenu od nežnih i mekih materijala, što je još dodatno naglašeno i izborom boja, koje su mahom puderastih i bledih nijansi. Za razliku od uobičajenih vrtoglavih štikli neobičnih potpetica, Džejkobs je iznenadio jednostavnim sandalama futurističkog dizajna, ali ravnih platformi. Svoju „otkačenost" Džejkobs je ovaj put usmerio na odeću, našalivši se redosledom odevanja, pa je tako grudnjake postavio tako da se nose na majice.

Zak Pozen je u kolekciji koja predstavlja izmešane stilove iz nekoliko modnih razdoblja predstavio nespojive kombinacije jarkih boja i printova egzotičnog bilja i životinja. Plisirane suknje iz 50-ih, prozirne kabanice i haljinice sečene visoko ispod grudi u stilu i maksi haljine s resicama inspirisane 70-ima i naglašena ramena iz 80-ih Pozen je vešto osavremenio i prilagodio za sledeću sezonu.

Karolina Erera inspiraciju je pronašla u Japanu i njegovoj tradiciji. Njeni modeli su nežnih, pastelnih boja, a glavni naglasak je na tkanini čija tekstura odlično naglašava krojeve.


Source