Počinje Nedelja mode u Njujorku

rts.rs
Počinje Nedelja mode u Njujorku


Ovogodišnja njujorška Nedelja mode počinje u četvrtak, 10. septembra. Najavljene su revije vodećih američkih kreatora - Majkla Korsa, Karoline Herere, Dajen Fon Furstenberg, Ralfa Lorena, Done Karan. Najavljena kampanja za promociju kupovine odeće, kako bi se pokrenula industrija ozbiljno pogođena finansijskom krizom.Pažnja sveta mode ove sedmice biće usmerena ka Njujorku, gde u četvrtak, 10. septembra počinje Nedelja mode.

Ovaj veliki modni događaj na Menhetnu prvi je u nizu od četiri najpoznatije manifestacije ovog tipa. Potom slede nedelje mode u Milanu, Parizu i Londonu.

Na Nedelji mode u Njujorku, svoje kreacije za sezonu proleće/leto 2010. godine predstaviće vodeći kreatori današnjice: Majkl Kors, Karolina Herera, Dajen Fon Furstenberg, Narsiso Rodrigez, Ralf Loren, Dona Karan i drugi.

Zamišljeno je da ovogodišnja Nedelja mode protekne u intimnoj i romantičnoj atmosferi.

Modni komentatori procenjuju da ovogodišnje revije obeležiti odevni predmeta nazvan "snagi" ("snuggie" - snug znači udobno, prijatno, ušuškano).

Reč je o nekoj vrsti ćebeta sa rukavima, koje je izazvalo pravu pomamu u SAD, posle emitovanja reklama na televiziji.

Očekuje se da se na revijama prikažu najnoviji "snagiji" u različitim bojama i modelima.

Proleće naredne godine, kako najavljuju kreatori, biće u znaku nežnosti i romantike, pa se na modnim pistama očekuje obilje laganih, lepršavih haljina, sa mnoštvom nabora i karnera.

Ono što je možda i najvažnije za ovogodišnju Nedelju mode, jeste finansijki aspekt, a mnogi se nadaju da će ona označiti početak konsolidacije modne industrije.

Do sada je modna industrija uveliko bila pogođena krizom, što cinike navodi da kažu da su ove godine u modi otpuštanja, zatvaranja prodavnica i gubitak mušterija.

Samo u Njujorku, 175.000 ljudi je zaposleno na poslovima koji su povezani sa modom.

Zbog toga se i gradonačelnik Majkl Blumberg uključio u kampanju koju je pokrenuo "Vog" i čiji je cilj promocija mode i kupovine odeće.

Kampanja je nazvana "Modni večernji izlazak", a tokom nje će butici širom grada raditi do 11 uveče.

Takođe, očekuju se i maštovite postavke izloga, pojavljivanje poznatih ličnosti, kao i prodaja ograničene količine majica, koje su napravljene u sklopu obeležavanja godišnjice 11. septembra.

Očekuje se da će se u legendarnim šatorima u parku Brajant, gde se Nedelja mode tradicionalno održava, pojaviti i veliki broj zvezda kao što su Šon "Didi" Kombs, Bijonse i Hajdi Klum.

Ove godine se zaljubljenici u modu opraštaju od parka Brajant, jer se od sledeće godine Nedelja mode seli u kompleks Linkoln centra.

Čelnici modne idustrije očekuju da će sa novom lokacijom za Nedelju mode doći i bolji dani.


Source