Doskočite problemima sa znojem

Javno.com
Doskočite problemima sa znojem


Ukoliko se pretjerano znojite, trebali biste ukloniti dlačice ispod pazuha, nositi prozračnu, pamučnu odjeću i redovno se tuširati.


Znojenje je prirodan način kojim tijelo regulira svoju temperaturu, ali se njime ujedno i eliminiraju toksini iz našega tijela. Također se javlja kao odgovor na emocionalna stanja poput stresa, nervoze i straha. Sam po sebi je bez mirisa i sastoji se od vode i puno soli. Neugodan miris dolazi od sjedinjavanja znoja s bakterijama koje se nalaze na površini kože, piše Spa Wellness.

Hiperaktivnost znojnih žlijezda može se povezati s nekim bolestima, promjenama u pubertetu i menopauzi, emocionalno stresnim situacijama, debljinom, ali i konzumiranjem određene vrste jako začinjene hrane.

Od nekih dezodorana mogu vam se i upaliti limfni čvorovi ispod pazuha jer se začepe pore, pa svakako pripazite da koristite nešto provjereno.
Još u starom Egiptu otkrili su kako uklanjanje dlačica ispod pazuha umanjuje mirise pa ukoliko se pretjerano znojite trebalo bi ih svakako ukloniti. Osim toga, treba se redovito tuširati te nositi pamučnu prozračnu odjeću.

Vjerni pomagači u borbi protiv znojenja

Znojenju možemo doskočiti i upotrebom dezodoransa (ne sprečavaju znojenje već samo prekrivaju neugodan miris znoja), antiperspiransa (štite i od znojenja i od neugodnog mirisa) te kristalnog kamena, ali moramo imati na umu da se trebaju uvijek nanositi na depiliranu, čistu i suhu kožu.

Od nekih dezodoransa mogu vam se i upaliti limfni čvorovi ispod pazuha jer se začepe pore pa svakako pripazite da koristite nešto provjereno. Ako vam od svih preparata na tržištu ništa nije pomoglo, možete se okrenuti novoj revolucionarnoj metodi ubrizgavanja botulin toksina tipa A (popularni Botox).

Naime, injekcije se ubrizgavaju ispod pazuha, u dlanove ili stopala gdje su prisutni problemi te djeluje na način da blokira djelovanje acetilholina na znojne žlijezde. Najveća mana ovog tretmana je što nema trajni učinak pa se postupak mora ponoviti nakon šest do 12 mjeseci. Ovom se metodom vrlo često služe holivudske zvijezde na raznim premijerama.

Photo wikipedia  
Bakini recepti

Ukoliko pak niste zainteresirani za liječenje ovog tipa, preostaje vam da probate s prirodnim pripravcima. Tako navodno pomaže čaj od kamilice sa sokom pola limuna i tri žličice šećera, koji se pije navečer prije spavanja.

Drugi bakin recept je preliti dvije žlice čaja od lavande ili kadulje s pola litre vruće vode, ostaviti 10 minuta pa procijediti. To se pije pet dana, po dvije šalice nakon glavnih obroka. Osim toga, popijte dnevno od pola litre do litru svježe pripremljenog čaja od kadulje koji smanjuje znojenje.

Vrlo djelotvorno je i umiješati malu kutiju sode bikarbone u dječji puder i lijepo se napudrati nakon jutarnje higijene na kritična mjesta. Ovaj pripravak navodno štiti bolje od bilo kojeg 'dezića' jer se kiseline (znoj) i lužine (soda bikarbona) neutraliziraju pa na takvoj podlozi ne mogu narasti bakterije koje inače proizvode neugodne mirise.


Source