Make-up trikovi koje smo ukrali starim Egipćanima

Tportal
Make-up trikovi koje smo ukrali starim Egipćanima


Ljepota se mijenja kroz stoljeća, ali koji to prastari narod najviše hvalimo i krivimo za kozmetiku koju i dan-danas koristimo? Antičke Egipćane. Proučili smo kako su se to uljepšavali i kakve smo im ideje ukrali

Da bismo došli do korijena ljepote i uljepšavanja, trebali bismo se vratiti u antička vremena, kada je zapravo nastao cijeli koncept ljepote. Staroegipatska kultura zasigurno je učinila više na tom području nego bilo koja druga u povijesti. Njihove metode pomlađivanja inspiriraju nas do današnjih dana. Iako su se originalni recepti uvelike promijenili, temeljne ideje ostale su iste. Krenimo redom u proučavanju:

PREHRANA
Da je više kultura preuzelo prehrambene navike starih Egipćana, bilo bi puno manje pretilih ljudi. Svoje tijelo tretirali su kao hramove, jedući voće i povrće, malo mesa. Ako su se i odlučili pojesti nešto 'jače', bila je to riba ili perad, koje su prepoznali kao zdraviji izbor.


Nefertiti

HIGIJENA

Nisu pazili samo na struk, već su bili ponosni na svoje pojavljivanje općenito, pri čemu je bitan faktor bila – higijena. Pomirisati drugu osobu bila je najveća uvreda dostojanstva. To je pridonijelo činjenici da su stari Egipćani smućkali tako nevjerojatno dobre parfeme, losione i mirisna ulja.

Nije prošlo dugo, a maskiranje neugodnih mirisa više nije bilo dovoljno pa su ovi inventivni ljudi izmislili prve sapune koji su se ikada koristili.

DEPILACIJA
Upravo starim Egipćanima možemo zahvaliti (ili ih kriviti) za brijanje cijelog tijela. Oni su smatrali da su sve dlake, osim eventualno kose, znak nečistoće. Često su skidali sve dlake s tijela, čak i kosu s glave, noseći perike umjesto toga.

Oba spola uklanjala su dlake na nogama, rukama, prsima i oko stidne zone. I dok je to bilo poželjno samo za većinu, prostitutke su se obvezno morale tako brijati. Nitko od Egipćana ne bi bio legao s nekim koga smatra 'nečistim'.


Jeanne Crain u filmu 'Nefertiti, kraljica Nila
NJEGA TIJELA
Njega tijela bila je višestruko važna ovom narodu. Prvo, preparati su ih štitili od jakog pustinjskog sunca. Drugo, bili su profinjeni i nisu voljeli znakove starenja, kao ni pokazivati ožiljke iz borbi ili se pak loše oženiti.

Koristili su brojne složene preparate. Poznavali su ulja za različite tipove kože, znali su kako prikriti ožiljke te kako stvoriti iluziju mladenačke kože.

Omiljeni preparat bio im je med pomiješan s voćem za masku za lice te su se kupali u mlijeku da bi im koža ostala mekana i sjajna. Čak su koristili prvi odstranjivač make-upa - spoj ječma, maslaca i meda. To ne samo da je uklanjalo teški make-up, nego je uistinu dubinski čistilo kožu i potpm ju nahranilo. Koristili su ljekovito blato za čišćenje lica, kao i razne ekstrakte voća i povrća da bi pore održavali čistima, a kožu dobro zategnutom.

MAKE-UP ZA ZDRAVLJE
Svi su Egipćani nosili nešto od šminke, čak i muškarci, iako u manjoj mjeri. Make-up po kojem su ostali najpoznatiji zacijelo je onaj intrigantni oko očiju. No iza uljepšavanja krili su se i praktični razlozi: šminka je sadržavala sastojke koji su djelovali antibakterijski te su odbijali sunce, pa čak i insekte.

TONIRANJE KOŽE TIJELA i TETOVAŽE
Žene su bojile tijelo. Za to su koristile cvijeće i životinjsku krv, kojima su rumenile obraze, usne i nokte. Koristile su i vlakna povrća za svoje perike, kao i prirodne boje iz voća da bi bojile kosu i 'tetovirale' tijelo.

NJEGA KOSE I IZRADA PERIKA
Kosa je bila fetiš broj jedan. Ništa nije bilo toliko seksi kao kosa. Bilo je to nešto što je priželjkivao baš svaki Egipćanin. Ako se nisu rodili s lijepom kosom, onda su je kupovali, mijenjali za druga dobra, prosili za nju, ukrali je. Perike i umeci bili su učestali, mnogi su se radili od prirodne kose, često od robova koje su vladari tjerali na šišanje. Neke su rađene i od životinjske dlake te od povrća. Konjska dlaka i ovčja vuna bili su popularni, kao i slama te listovi palme.

Perike su često bojene. Mnoge žene su čak i tada željele biti i bile blondinke! Bilo je i svijetloplavih, zelenih i crvenokosih!

FRIZURE
Frizure su bile složene, Egipćanke su često nosile bezbroj sićušnih pletenica ili im je kosa bila savršeno nakovrčana. Gotovo sve perike i umeci bili su bogato dekorirani dragim kamenjem, češljevima i zavodljivim ukosnicama. Pripadnici viših slojevia dali su izraditi nakit po željama i ukusu, a rado su nosili i tijare ili krune. Kosa, prava ili lažna, bila je također uvijek dobro naparfimirana.


Tutankhamun 


Source