כובע, פריט הלבוש שנועד במקור להגנה מפני השמש או כחלק ממדי ארגון כשלהו, חצה כבר מזמן את הקווים והפך לאקססוריז אופנתי לכל דבר, ללא קשר למזג האוויר.
אולי כדי לשחרר אותנו מטראומת ילדות שתוקפת כזיכרון ילדות בו אימא מכריחה אותנו לחבוש אותו לפני היציאה לים ולבריכה ואולי בגלל שבצבא הוא צעד בגאון כחלק ממשמעת הברזל שאמורה הייתה להגן עלינו, ובמקום זאת נראינו די דביליים, או אולי כאקט מחאתי.
כך או כך, דומה כי מישהו עשה עימנו חסד כשהעביר את האביזר הזה מסטטוס מגונן לסטטוס אופנתי.
כמו כל תכתיב אופנתי חדש, גם חבישת הכובע בתוך מבנה סגור, החלה בעקבות זמרים שונים כמו בריטני ספירס, ג’סטין טימברלייק וזמרי ההיפ הופ, סנופ דוג ופיפטי סנט שאף עיצבו כובעים מיוחדים שנמכרים באתרי האינטרנט שלהם ומגיעים ללקוח כשהם חתומים על ידם בתוך קופסה יוקרתית מרופדת ארוזה בסרט זהב, תמורת מחיר גבוה במיוחד.
היום הכובע הוא מותג האופנה הכי קרוב לתרבויות הרחוב במיוחד אצל הסקייטרים, וההיפ הופ שבעצם מייצגים את האורבאניות. המוטיב הזה דומיננטי גם בשוק המקומי, המציג בתקופה האחרונה חנויות המוגדרות כחנויות כובעים בלבד ברחובות שנחשבים לליבה של ההוויה התל-אביב כמו רחוב שינקין או בוגרשוב.
כשם שקיימות חנויות ייעודיות לכובעים, הרי שקיימים גם מעצבי כובעים, שמביעים את יצירתם בעזרת האביזר העגול בעל "אלף הפרצופים".
למרות שהכובעים המעוצבים מוגדרים על-פי אמות מידה מסוימות יכולים המעצבים לשנות את הפרופורציה המקורית של דוגמת היסוד, או לשלב שתי דוגמאות יסוד בעיצוב כובע אחד.
לרוב ניתן לראות עיצובים מקוריים המחדשים עיצובי עבר מוכרים כמו:

כובע ה-בונט או בלנט
כובע עם שוליים בחלק הקדמי ובצדדים בלבד, הקשור בסרטים מתחת לסנטר. הבונט שימש כובע נשי אופנתי במחצית הראשונה של המאה ה-19, כשבתקופת סגנון ה-בידרמייר היה גבוה מאוד וקושט בשפע סרטים, נוצות ופרחים. בונה מבד מכווץ נחשב אופנתי במיוחד וקיבל ממדים ענקיים באופנה המופרזת של תקופת ה-רוקוקו המאוחרת. המלכה ויקטוריה חבשה בונה שחור אחרי מות בעלה, הנסיך אלברט, עד סוף ימיה.

כובע קלוש (פעמון)
בעל שוליים מכוונים כלפי מטה, נחשב אופייני לאופנת שנות ה-20 במאה הקודמת. ניתן לראות את הכובעים המקוריים של תקופה זו בסרטים האילמים בסינמטקים.

כובע ברטון
בהשראת הכובע העממי של הברטונים מצפון-מערב צרפת. כובע עם שוליים מכוונים כלפי מעלה, שהיה נפוץ מאוד באופנת הנשים בשנות ה-60 שהתבססה על מראה ילדותי.
כובעי קלוש ו-ברטון עם שוליים רחבים, נחשבים עד היום לכובעים אלגנטיים וניתן לראותם באירועים החברתיים והדיפלומטיים היוקרתיים ביותר.

כובע פילבוקס טוק
כובע ללא שוליים בצורת קופסה נמוכה, לרוב עגולה. הקישוט הנפוץ ביותר לפילבוקס הוא רשת דקה ונוקשה שיורדת על העיניים.

כובע טורבן
כסות ראש שמקורה בלבוש המזרחי של עמי האסלם, ההודים ושל עמים נוספים מצפון אפריקה. הטורבן עשוי בד שכרוך סביב הראש, והשפעתו הראשונה על הלבוש האירופאי חלה לאחר מסעי הצלב, באופנת המאה ה-14 וה-15.
כניסתו המחודשת של הטורבן לאופנה חלה בתחילת שנות ה-20, לאחר ביקור הבלט הרוסי בפריס, ב-1909, שהציג את שחרזדה, המבוסס על סיפורי אלף לילה ולילה. מעצב האופנה פול פוארה עיצב את הקולקציה שלו לפי תלבושות הבלט שעיצב ליאון באקסט, בסגנון מזרחי ובצבעוניות עזה.
הטורבן נחשב פופולארי גם בימי מלחמת העולם השנייה, היות ונחשב כמחמם וניתן היה ליצור אותו מכל צעיף צמר או סוודר ישן.

במהלך היומיום, תופסת אופנת הכובעים הרחבה את הרחוב כולו, כשלכל כובע אופי שמעניק לחובש אותו מראה ייחודי: כובעי מצחייה שיובאו במקור מעולם הבייסבול מעניקים מראה "קולי", כובעי גרב שמשרתים אותנו לעיתים נדירות, כשהקור הישראלי מתקרב לאחיו האירופאים, משמשים כמשלימי הופעה למסתתרים תחתיהם, כובע סרוג מהווה מחווה לסבתא היהודייה, כובע ברט מעניק לחובשת אותו באופן אוטומטי ניחוח צרפתי ושיק אמיתי (בעיקר עקב הארשת הגברית שלו), כובע רחב שוליים שכבר מזמן הדיף ממנו את הניחוח הקיבוצי ומעניק לחובשת את מראה הפאם-פאטל הנחשק, ולסיום כובע טמבל ששודרג ומותיר את אחיו העתיק שהיה הכובע האולטימטיבי בעשורים הראשונים לקום המדינה, כזן נכחד.
פעם כולם חבשו כובע טמבל, עד שהפך לסממן ישראלי מובהק, כפי שהופיע בקריקטורות של דוש, יחד עם מכנסי החאקי הקצרים, החולצה המכופתרת והסנדלים.
היום הטמבל נחשב לאמירה אופנתית בהפוך על הפוך, מי שחובש אותו דווקא נחשב מגניב ומעודכן.
אך מעבר לפן האופנתי, בואו לא נשכח את הפונקציונאליות של הכובע בעידן התחממות כדור-הארץ הקיצונית.
כיום, כובעים שמיועדים להגנה מהשמש נצפים בעיקר לראשם של צועדים, המתרבים באזור חופי הים, כמו גם לראשם של המטיילים בטרקים השונים.
סיבה זו היא שהניעה את החברות השונות לשכלל ולשדרג את הכובעים לטובת הגנה מקסימאלית מפני השמש, מטרתם המקורית.
מותג הספורט והפנאי האמריקאי קולומביה, מציע לקיץ כובעי קש רחבי שוליים במגוון צבעים ודוגמאות עם מקדם הגנה מקרינת השמש upf50. הבד מקנה הגנה באמצעות מניעת מעבר הקרניים המזיקות על ידי מבנה האריגה, סוג הסיבים וגימור מיוחד המביא להחזר הקרניים.
הכובע אקולוגי עשוי משילוב של 55% נייר ו-45% קש מלאכותי מפוליאסטר המכילים מסנני קרינה UPF30 או UPF50 ומעוצבים בגזרה שנועדה להגן גם על העורף והצוואר בסגנון המזכיר עיצוב אופנתי של "כובע תאילנדי".
טווח מחירים: החל מ-159.90 ש"ח.
בדיזל מציגים השנה כובעים אופנתיים במיוחד לימים החמים. כובעי קסקט יוניסקס המשווים מראה מעודכן וצעיר ובו בזמן גם מגנים מפני השמש היוקדת. הכובעים מגיעים בצבעים חלקים, דהויים או בצבעוניות, עם הדפסים וכיתובים.
טווח מחירים: 190-320 ש"ח.
גם באנרג’י, מותג האופנה לגברים מקבוצת סיקסטי עיצבו מגוון כובעים מרשים ליצירת מראה ספורטיבי מתוחכם. שימוש בבדים שונים החל מג’ינס וכותנה ועד עור ליצירת מראה מעודכן וסופר אופנתי.
טווח מחירים: 150-300 ש"ח.