כשחושבים על קוקו שאנל, עולה מיד תמונה של אשה מוקפדת בחליפת טוויד, ומחרוזת ארוכה של שתי שורות פנינים לבנות ענודה סביב צווארה. על פי אחת האגדות, במהלך מסיבה שבה נכחה מעצבת האופנה האגדית, התפרקה שרשרת הפנינים שלה, ולא מעט גברברים צעירים מצאו את עצמם כורעים ברך ומחפשים אחרי הפנינים האבודות.


האם כעת, בהשפעת הסרטים החדשים על חייה של שאנל (כולל "קוקו לפני שאנל" שעלה לאחרונה למסכים בארץ) נראה יותר ויותר נשים מסתובבות עם השרשרת הלבנה הקלאסית על צווארן?

 בחברות התכשיטים אכן מעריכים כי הסרטים יגרמו לעלייה בביקוש, אבל האמת היא שהפנינים לא ממש זקוקות ליחסי הציבור של גברת שאנל. פנינים הן תמיד מוצר מבוקש, בלי קשר לאופנה כזו או אחרת. לאורך ההיסטוריה הן היוו סמל לנשיות, אלגנטיות וסטייל.

בניגוד לאבני חן אחרות כמו יהלומים - פנינים משדרות מראה מאופק ולא מנקר עיניים. הן לא נחשבות לפריט טרנדי. פנינים הפכו להיות משהו שהוא מעל לאופנה, ולכן אף פעם לא יוצאות ממנה.

התכשיט המושלם לפוליטיקאיות
ארוחת בוקר בטיפני". אודרי הפבורן צילום: גטי אימג'ס
ההיסטוריה של הפנינים מגיעה עד לימיה של מלכת שבא, והן אפילו מוזכרות בתנ"ך. מספרים כי קליאופטרה לקחה את הפנינה מעגיל שענדה, המיסה אותה בכוס יין ושתתה את תכולתה, רק כדי להוכיח את אהבתה למרקוס אנטוניוס, המאהב שלה.

המוזה הגדולה של הצייר ההולנדי בן המאה ה-17 - יאן ורמיר, ענדה גם היא עגיל פנינה, במה שעתיד היה להיות אחד הציורים המפורסמים שלו - "נערה עם עגיל פנינה" (שגם היווה השראה לסרט באותו שם).

לקוקו שאנל, כאמור, יש חלק גדול בהפיכת הפנינים לאביזר אופנה הכרחי במלתחה הנשית, ועד מהרה היא גם שזרה אותן בתכשיטים שהיא עיצבה. עד היום, הפנינה היא חלק בלתי נפרד מהדי.אן.איי של שאנל. לאחרונה, למשל, הציג בית האופנה סדרת משקפי שמש ומשקפי ראייה בשיבוץ פנינים.

סללה את דרכן של הפנינים לצוואריהן. ג'קי או ארכיון
הפנינים היוו חלק בלתי נפרד מהלוק של איקונות אופנה כמו אודרי הפבורן, שענדה מחרוזת פנינים בלתי נשכחת בסרט האלמותי "ארוחת בוקר בטיפני" (1961), הנסיכה דיאנה וג'קי קנדי. קנדי ללא ספק סללה את דרכן של הפנינים לצוואריהן של פוליטיקאיות בבית הלבן, כמו גם נשות נשיאי ארצות-הברית.

בתחום הפוליטיקה הפכו הפנינים להיות כלי מרכזי להעברת מסר ממלכתי מצד אחד, ונשיות וסטייל מצד שני. בתקופה שבה המראה החיצוני הוא חלק חשוב במסר שמשדרות נשים בפוליטיקה - הפנינים הן האביזר המושלם.
המראה הנקי שלהן מתאים את עצמו כמעט לכל הופעה, והן מעניקות מראה זוהר ועם זאת לא נוצץ מדי. הגברת הראשונה של ארצות-הברית, מישל אובמה, נוהגת לשלב מחרוזות פנינים גדולות יחד עם בחירות המלתחה הנועזות שלה.

מזכירת המדינה של ארצות-הברית, הילארי קלינטון, מתהדרת זה שנים בשרשרות פנינים וננסי פלוסי יו"ר בית הנבחרים של ארצות-הברית הפכה גם היא את מחרוזת הפנינים לסימן ההיכר שלה. גם הסטייל של נשיאת ארגנטינה, כריסטינה פרננדז דה קירשנר, לא היה שלם בלי המחרוזת הלבנה.

משלבת מחרוזות פנינים גדולות עם בחירות המלתחה הנועזות. מישל אובמה צילום: גטי אמיג'ס
 
הדמוקרטיה של הפנינה

הפנינים הן התכשיט היחיד בעולם שמקורו ביצורים חיים - רכיכות. אם בעבר הרחוק השתמשו בפנינים לא מתורבתות - כלומר שולי פנינים הוציאו אותן מרכיכות וצדפות המייצרות אותן באופן טבעי - הרי שכיום נדיר מאוד למצוא פנינים כאלה.

מרבית הפנינים הנמכרות בתעשייה נוצרו מרכיכות שגדלות בתנאים מלאכותיים ומייצרות את הפנינים לאחר שמחדירים להן גוף זר. מנגנון ההגנה שמפעילה הרכיכה כנגד הגוף הזר הוא שיוצר את הפנינים שאנו עונדים.

בעוד שתכשיטים בשילוב אבנים נוטים להעביר מסר של סטטוס, הרי שפנינים משדרות אלגנטיות מאופקת, אפילו פשטות - דבר שהופך אותן לנחשקות על ידי נשים בכל הגילים. הוורסטיליות של מחרוזת הפנינים בוודאי תרמה לפופולריות שלה.

אפשר לענוד אותה כשרשרת אחת ארוכה, בצמוד לצוואר, בליפוף או בקשירה. אפשר היום לקנות מחרוזת פנינים באלפי שקלים, אבל גם במאות, ויש לא מעט חיקויים מוצלחים - כך שהן מצויות בהישג ידה של כל אחת. תקראו לזה "הדמוקרטיה של הפנינה" אם תרצו.

אפשר לענוד בליפוף או בקשירה. הנסיכה דיאנה צילום: גטי אימג'ס
כמו בכל תחום באופנה, גם בתחום תכשיטי הפנינים ניתן לאתר טרנדים ומגמות, אם כי השינויים אינם דרמטיים, משום שבכל זאת מדובר בפריט קלאסי. עם זאת, אם בעבר נמכרו הפנינים בעיקר במראה נקי, הרי שהיום ניתן לראות פנינים משתלבות עם זהב ואבני חן צבעוניות.

ברשת התכשיטים JB מסבירים כי מגמת החזרה למראה הווינטג' לא פוסחת על הפנינים, ונמשך הביקוש לפנינים לבנות במראה נקי. "תמיד, לאורך כל השנים, לפנינה היה שמור מקום של כבוד, ממש כמו לשמלה השחורה הקטנה", אומר אלון יונסוף, מנכ"ל הרשת.

יהלומים הם אולי חבריה הטובים ביותר של האשה, אבל הפנינים הן ללא ספק חברותיה הטובות, והאלגנטיות הרבה יותר. קוקו שאנל, האשה היחידה מתחום האופנה שנכנסה לרשימת האנשים המשפיעים של המאה ה-20",  סיכמה זאת יפה: "אשה צריכה לשלב את המלאכותי עם האמיתי...

אני מוצאת שזה חוסר טעם להסתובב עם מיליונים סביב הצוואר. המטרה של תכשיט היא לא לגרום לאשה להיראות עשירה, אלא לקשט אותה".